Komt een sporter bij de fysiotherapeut (voetbalblessures)
13 oktober 2017

Programma

 

09.00 uur Registratie, koffie en thee.
09.30 uur Welkom en toelichting op het programma Robert van Cingel

 

09.40 uur Enkel
Jaarlijks ontstaan er op het voetbalveld duizenden enkelblessures. De meest voorkomende blessure is een verstuiking van de enkel. Als dat met grote kracht gebeurt, bijvoorbeeld bij het neerkomen na een kopduel, dan kan dat ernstig letsel veroorzaken. Tijdens deze voordracht focussen we ons op (zware) enkelblessures ten gevolge van hoog energetisch letsel. Hoe ziet de orthopedische diagnostiek en behandeling eruit? Welke behandelmogelijkheden heeft u als fysiotherapeut? Hoe begeleidt u de patiënt bij het opbouwen van de stabiliteit en belastbaarheid van de enkel? En als de speler weer gaat trainen: intapen, enkelbrace of beter zonder hulpmiddelen? 

Dennis Kok, orthopedisch chirurg Rijnstate. Bas Habets fysio- en manueel therapeut bij het Sport Medisch Centrum Papendal

 

10.30 uur Knie
Veel voetballers zijn langdurig uitgeschakeld als er sprake is van een knieblessure. Een knieblessure kan door verdraaiing van de knie of een abnormale zijdelingse beweging worden opgelopen. Tijdens deze voordracht focussen we ons op kniebandletsel. Hoe ziet de diagnostiek eruit? Hoe behandelt u beschadigingen aan de buitenband, binnenband en de kruisbanden? Wanneer is opereren een serieuze optie? En hoe ziet vervolgens het revalidatietraject eruit? Met welke oefeningen kunt u de stabiliteit en belastbaarheid verbeteren?

Cor van der Hart, orthopedisch chirurg, Bergman Clinics in Naarden.  Hij is voorzitter van de stichting Sport en Orthopedie en  consulent bij Ajax en diverse Nederlandse sportbonden zoals de KNVB, KNHB en de Nederlandse Ski Vereniging.

 

11.20 uur Pauze

 

11.50 uur Hamstring
De meest voorkomende spierblessure bij voetbal is de hamstringblessure. Van lichte schade aan enkele spiervezels of een verrekking, tot aan een totale spierscheuring. Deze voordracht gaat over het beoordelen van de ernst van de blessure, de fysiotherapeutische behandeling en het bepalen van het Return-to-Play moment. Ook recent onderzoek naar de effectiviteit van preventieve oefenprogramma’s tegen hamstringblessures wordt besproken.

Guus Reurink, sportarts in het Erasmus MC Rotterdam.  Hij is intensief betrokken bij onderzoek naar hamstringblessures en promoveerde recent op het proefschrift getiteld ‘Managing acute hamstring injuries in athletes’  Naast zijn werk in het ziekenhuis is hij teamarts voor de  nationale KNVB selectie spelers onder 20 jaar en Jong AZ.

 

12.40 uur Lunch

 

13.30 uur Rondleiding KNVB Campus: zo ziet de sport medische begeleiding van profvoetballers eruit
Edwin Goedhart, sportarts en medisch manager van de KNVB, laat zien wat er de afgelopen 10 jaar is veranderd in de sport medische begeleiding van profvoetballers. Welke innovatieve behandelmethoden worden tegenwoordig gebruikt om spelers sneller en sterker te laten herstellen? Welke medische faciliteiten biedt de KNVB? U krijgt een kijkje in de keuken!

Edwin Goedhart, sportarts en medisch manager van de KNVB

 

14.20 uur Achillespees
Tijdens het voetballen wordt de achillespees zwaar belast door de vele richtingsveranderingen en versnellingen tijdens het rennen. De achillespees kan dan scheuren of er kan een tendinopathie ontstaan met klachten van pijn en stijfheid. Wat kunt u doen om de speler van zijn klachten af te helpen? Deze voordracht gaat over diagnostiek en behandeling van achillespeesblessures.

Robbart van Linschoten, sportarts en medisch begeleider van de Australische wielerploeg Orica/Scott. Hij is tevens voorzitter van het Nederlands Instituut Opleiding Sportartsen en hij was 8 jaar clubarts van Feyenoord. 

 

15.10 uur Pauze

 

15.30 uur Heup en lies
Heup en liesblessures zijn met 20% van alle voetbalblessures een van de meeste blessuregevoelige regio’s binnen het voetbal. Deze voordracht gaat over de diagnostiek en behandeling van heup en liesblessures. Ook bespreken we onderzoek naar afwijkende heupvorm bij jeugdvoetballers als mogelijke risicofactor voor vroege heupslijtage.

Rintje Agricola, orthopedisch chirurg i. o., Erasmus MC. Hij deed onderzoek onder de jongerenselectie van Feyenoord naar heupbelasting op jonge leeftijd en de ontwikkeling van artrose.

 

16.20 uur Einde programma met afsluitende borrel

Locatie:
KNVB Campus te Zeist
Accreditering:
Geaccrediteerd met 5 punten

Heeft u vragen?
Dan kunt u contact opnemen met Steven Korteling.
Tel: 033 4345730
E-mail: skorteling@marktwo.nl

Inschrijven per post/fax?
Download hier het inschrijfformulier