Op de sofa van de huisarts en de POH-GGZ
01 december 2017

Programma

 

09.00 uur Aankomst, registratie en koffie
09.30 uur Naar de zalen (er is geen plenaire opening)
09.45 uur Start lesronde 1
11.00 uur Pauze
11.30 uur Start lesronde 2
12.45 uur Lunch
13.30 uur Start lesronde 3
14.45 uur Pauze
15.00 uur Start lesronde 4
16.15 uur Einde programma, borrel

 

Keuzesessies (kies 4 uit 7)

 

1. Rouwverwerking bij (echt)scheiding

Partner weg, huis te koop, co-ouderschap, kinderen verdrietig, familie boos, vrienden verdeeld. Eén op de drie koppels gaat uit elkaar en leeft verder op de puinhopen van wat ooit een bijzondere verbintenis was. Dit ingrijpende verlies verwerken, betekent een rouwproces doormaken. In die rouwperiode kunnen grote onzekerheden, negatieve gevoelens en (deels irrationele) angsten over hoe het allemaal verder moet de kop opsteken. Deze les gaat over psychische hulp aan mensen die door hun scheiding in een neerwaartse spiraal terechtkomen. We leggen uit waar mensen met verliesliesverwerking tegen aan kunnen lopen en hoe u ze kunt bijstaan in dit rouwproces. De behandeladviezen die u krijgt kunt u ook toepassen bij andere vormen van verlies.


2. Relatietherapie: als het even niet zo lekker loopt
Ook als het even niet zo lekker loopt in de relatie weten koppels hun weg naar de huisartspraktijk te vinden. Aan u de taak om de partners weer dichter tot elkaar te brengen. Om dit proces in goede banen te leiden is het belangrijk dat u kennis heeft van negatieve interactiecirkels die kunnen spelen tussen partners. Daarom organiseren wij een les over de behandeling van relatieproblemen in de POH- en huisartspraktijk waarbij er gebruik gemaakt wordt van het internationaal vermaarde model van Emotionally Focused Therapy (EFT). In 75 minuten maakt u kennis met het model, wordt er aandacht besteed aan het inzetten van de interactielemniscaat van EFT en worden de belangrijkste interventies uitgelicht.


3. Hoezo roze wolk?
Ze hebben er negen maanden vol verwachting naar uitgekeken, maar toch kunnen ouders bij een zo levensveranderende gebeurtenis als het krijgen van een kind, overvallen worden door stress en andere psychische klachten. De ernst hiervan kan sterk verschillen, van een dagje kraamtranen tot een heftige Postnatale-depressie. Ook kan de kraamvrouw na een traumatische bevalling een posttraumatische stress-stoornis krijgen. Het gevoel om een poosje in een emotionele achtbaan te zitten na de geboorte van je kind is heel normaal en meestal keert de rust gelukkig vanzelf terug. In deze les leer je wat je kunt doen om ouders hierin gerust te stellen en tips te geven; bijvoorbeeld hoe belangrijk het is om tijd te nemen voor zichzelf en voor elkaar. Ook wordt besproken in welke gevallen het belangrijk is om door te verwijzen, bijvoorbeeld naar een psycholoog of gynaecoloog.

 

4. Drinken om je zorgen te vergeten
Er is niks mis met af en toe een drankje (of twee) nemen om los te komen van de waan van de dag of te ontspannen na gedane arbeid. Maar soms is er meer aan de hand. Ook dan helpt de verdovende en dempende werking van alcohol om een hardnekkige sombere stemming of andere psychische klachten even niet te voelen. Tenminste, op korte termijn. Op de lange termijn werkt het averechts: systematisch alcoholgebruik om psychische of psychiatrische klachten te onderdrukken versterkt vaak bestaande psychische en psychiatrische problemen of het veroorzaakt nieuwe, zoals depressies of angststoornissen. Deze les gaat dieper in over hoe u probleemdrinken kunt herkennen en behandelen.


5. Omgaan met onzekerheid en faalangst
Iedereen voelt zich wel eens onzeker, maar wie daar altijd last van heeft, heeft mogelijk psychische ondersteuning nodig. Want er is iets te doen aan extreme verlegenheid en chronisch gebrek aan zelfvertrouwen, en de schaamte, schuld, boosheid, somberheid en faalangst die daaruit kunnen voorkomen. In deze les gaan we in op mensen wier leven beheerst wordt door het idee dat ze nooit voldoende presteren, altijd minder kunnen dan anderen, erg onzeker zijn, en last hebben van angst wanneer ze een prestatie moeten leveren, omdat ze denken dat ze zullen falen. We laten u zien waar gevoelens van onzekerheid en faalangst mee te maken hebben en bespreken de mogelijkheden die u hebt om het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van patiënten een duw in de goede richting te geven.

 

6. Praten over pijn kan helend werken!
Chronische pijn heeft naast een biomedische ook een psychosociale component. Gevoelens van boosheid, angst of depressie kunnen de beleving van pijn negatief beïnvloeden. Ook sociale factoren, zoals het ontbreken van steun van een partner of een slechte financiële situatie, kunnen een negatieve invloed hebben op de pijnbeleving en op de wijze waarop de patiënt met pijn omgaat. Aandacht voor de niet-lichamelijke factoren is dan ook een essentieel onderdeel van de diagnostiek en behandeling van pijnklachten. Daarom gaan we tijdens deze les praten over pijn. Kennis en begrip van chronische pijn geven de patiënt namelijk meer mogelijkheden om met de pijn te leren omgaan. Daarnaast bevordert het de kans dat behandeladviezen goed worden opgevolgd.

 

7. De psychische impact van (cyber)pesten
Een kind dat gepest wordt voelt zich vaak alleen staan en kan last krijgen van somberheid, een laag zelfbeeld, angstaanvallen en depressieve klachten. In ernstige gevallen kan (cyber)pesten zelfs leiden tot zelfmoord. Zo beroofde een vijftienjarig meisje zichzelf van het leven nadat er naaktfoto’s van haar waren verspreid op social media. Om zulke destructieve gevolgen tot een minimum te beperken, is snel en vroeg ingrijpen en ondersteuning bieden belangrijk. Aan de hand van voorbeelden laten we zien wat de psychische gevolgen van pestgedrag kunnen zijn en hoe u kinderen/jongeren kunt helpen om zich daar beter tegen te wapenen. Daarnaast gaan we in op het herkennen van signalen en het bespreekbaar maken van het probleem, omdat een kind dat gepest wordt daar niet altijd voor uit durft te komen.

Locatie:
Postillion Hotel Utrecht (Bunnik)
Accreditering:
Wordt aangevraagd voor 5 uur

Vragen?
Dan kunt u contact opnemen met Steven Korteling.
Tel 033 4345730
Email skorteling@marktwo.nl

Inschrijven per post of fax?
Download hier het aanmeldformulier.