Themadag Acute geneeskunde
06 oktober 2017

09.45 uur Ontvangst en registratie
10.15 uur Opening en huishoudelijke mededelingen

10.30 uur Bewustzijnsdaling: waar moet je aan denken?
Wat moet je doen wanneer iemand plotseling versuft of verward raakt of zelfs het bewustzijn verliest? Ik ben René Hoogenbosch en als ambulanceverpleegkundige heb ik veel contact met de eerste lijns zorg. Als doktersassistente taxeer je snel de ernst van de situatie door een aantal gerichte vragen te stellen. Welke vragen? Je hebt dan de belangrijkste informatie beschikbaar voor de arts of de ambulance. Wat zijn de oorzaken van bewustzijnsdaling, hoe kun je iemand die in paniek belt aan de telefoon terzijde staan en wat zijn signalen van een levensbedreigende situatie?

11.30 uur Pauze
 

12.00 uur De patiënt met een ‘acute buik’
De diagnostiek van een ‘acute buik’ is vaak best lastig! Van jou wordt vooral verwacht dat de triage tot een eerste indruk leidt over hoe de patiënt eraan toe is. Is het ‘pluis of niet pluis’? Mijn naam is Gabor Linthorst en ik werk als internist-endocrinoloog in het AMC. Ik ga je vertellen hoe je onderscheid leert maken tussen onschuldige buikkrampen, een aanval van koliekpijn door bijvoorbeeld een galsteen, een (dreigende) buikvliesontsteking of - veel erger nog - een gebarsten aneurysma van de buikaorta. Kom luisteren.

13.00 uur Lunch
 

13.45 uur  De benauwde patiënt
Even voorstellen; ik ben Vincent Peters en werkzaam als ambulanceverpleegkundige. Ernstige benauwdheid, ineens geen lucht kunnen krijgen, denken dat je dood gaat. Dat is een akelige ervaring. Hoe handel jij? Is het zuurstoftekort, bijvoorbeeld door een astma-aanval, een klaplong of een longembolie? Of is het een hartinfarct, hartfalen of een ander hartprobleem. Of een allergische reactie? Aan de hand van casuïstiek uit de dagelijkse praktijk laten we zien hoe je daar achter komt. En vervolgens: wanneer kun je de patiënt gerust stellen, wie moet door de dokter worden gezien en wanneer is er sprake is van een spoedgeval?

14.45 uur Pauze
 

15.00 uur Een patiënt in acute psychische nood
Ik ben Richard Touw. Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige, bij BuurtzorgT Amersfoort, mag ik met jullie praten over acute psychische nood. Hoe ziet dat er uit? Hoe herken je dat? En wat moet je doen als een patiënt ineens zeer vreemd gedrag vertoont (buiten zinnen, agressief, paniek). Er zijn tal van oorzaken voor psychische nood: van lichamelijke ziekte tot psychose en van drugsgebruik tot een plotseling ingrijpende gebeurtenis. We bespreken hoe je zo goed mogelijk het gevaar kunt in schatten voor de patiënt en zijn omgeving. Is er sprake van een suïciderisico? Ik geef je tips om in zo’n situatie zelf rustig te blijven en adequaat te reageren.
 

16.00 uur Heel nodig moeten, maar niet kunnen plassen?
Ontzettende aandrang maar de urinelozing lukt niet. Urineretentie is een dringend medisch probleem, dat binnen enkele uren aangepakt moet worden. Ik ben Ilaria Jansen, arts onderzoeker in het AMC, en ik zal je vertellen wat er moet gebeuren als een patiënt met een volle blaas en aandrang niet kan plassen. Is catheteriseren dan altijd de eerste keus? En ook hier weer: wat zijn de oorzaken en wat zijn de gevolgen als urineretentie te lang bestaat. Wat vraag je, welke tips kun je aan de patiënt geven en welke aanpak is nodig?

17.00 uur Afsluiting - Iets lekkers voor onderweg naar huis

Locatie:
Cinemec te Utrecht
Accreditering:
Er wordt voor 5 uur accreditatie aangevraagd bij de CADD.

 

Vragen?
Neem dan contact op met Inge Kleiss.
Tel: 033 4345730 of e-mail: ikleiss@marktwo.nl