Van Stress tot Burn-out
05 oktober 2017

Programma


09.00 uur Registratie, koffie en thee

 

09.30 uur Wat bedoelt u precies?
Over burn-out en overspanning bestaat zowel onder patiënten als onder behandelaars veel terminologische verwarring. Bovendien verschillen de gehanteerde termen soms per beroepsgroep. Daarom nemen aan het begin van de dag kort en krachtig de verschillende definities met u door. Wat bedoelen we nu eigenlijk als we praten over stress, overspanning, surménage, neurasthenie en burn-out? En wat is het verschil met depressief of chronisch vermoeidheid? En natuurlijk: hoe belangrijk is de juiste diagnose voor de behandeling?

 

09.45 uur Van stress tot burn-out
Burn-out ben je niet van de ene dag op de andere, daar gaat een periode van stress aan vooraf. Maar wat is stress eigenlijk? Hoe reageert het lichaam erop en in het bijzonder: wat doet langdurige stress met het brein? Waarom is de ene persoon kwetsbaarder voor stress dan de andere? Welke rol spelen erfelijke aanleg, omstandigheden, persoonskenmerken daarbij? Bij welke risicofactoren kan stress leiden tot overspanning, een burn-out of zelfs een depressie?


10.45 uur Pauze

 

11.00 uur Zo herken je een burn-out
De patiënt komt met een wat ongrijpbaar verhaal: hij of zij voelt zich de laatste tijd zo moe, is ook een beetje neerslachtig, en heeft steeds meer moeite met zich concentreren. Aan u de taak om erachter te komen wat die klachten veroorzaakt. Is er sprake van een stressvolle periode op werk of privé, zit de patiënt al tegen een burn-out aan of is het misschien toch een (lichte) depressie? Of misschien van een combinatie? Tijdens deze les vertellen we welke symptomen kunnen duiden op een (dreigende) burnout en hoe u door middel van gevalideerde vragenlijsten en testen uw klinisch beeld kunt verifiëren.


12.00 uur Burn-out: hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf?
Iedere burn-out heeft een eigen geschiedenis en factoren die hem in stand houden. Het is belangrijk dat u, samen met de patiënt, onderzoekt welke omstandigheden de stress veroorzaken en hoe u deze stressoren kunt elimineren en/of vervangen door activiteiten die juist energie geven. Daarnaast is het belangrijk dat u de patiënt begeleidt bij het vinden en volhouden van een nieuw gezond leef-ritme, een gezonde balans tussen in- en ontspanning en een goede slaaphygiëne. De belangrijkste aandachtspunten binnen deze behandelfase worden besproken tijdens deze voordracht.


13.00 uur Lunch

 

14.00 uur Keuzesessies (kies 1 uit 2)

 

1. Ben ik wel goed genoeg?
Uit onderzoek blijkt dat mensen die (extreem) kritisch over zichzelf zijn en zich veel zorgen maken over het maken van fouten, een grotere kans hebben op een burn-out. Gedachten als ‘ben ik wel goed genoeg’ of ‘het zal toch wel fout zijn’ liggen hieraan ten grondslag. Tijdens deze sessie laten we zien hoe u met cognitieve therapie de patiënt kunt helpen om op een andere manier over zichzelf te leren denken.

 

2. Burn-out klachten verminderen met Mindfulness

Mindfulness kan stress en burn-out klachten helpen verminderen en ondersteunen bij een gezonde werkhervatting. In deze sessie maakt u kennis met deze praktische interventie waarbij de patiënt door middel van dagelijkse mindfulness oefeningen zich leert ontspannen en controle krijgt belemmerende gedachten en emoties, patronen en valkuilen in (stressvolle) situaties.


15.15 uur Pauze

 

15.45 uur De kunst van het ongelukkig zijn
We leven in een wereld waarin alles ‘leuk’ moet zijn en een off-day bijna verboden is. Neem Facebook als voorbeeld. We delen onze vakantiefoto’s, een etentje met vrienden, een festival, een verjaardag: alles om te laten zien hoe leuk ons leven is. De minder leuke momenten zetten we niet online, maar die zijn er natuurlijk wel! Dat we onszelf wijsmaken dat wij niet meer ongelukkig mogen zijn, is volgens deskundigen de oorzaak van veel psychische problemen waaronder de hausse aan burn-outklachten. We sluiten de dag daarom af met een voordracht over de kunst van het ongelukkig zijn!


16.30 uur Einde programma, borrel

Locatie:
Van der Valk Utrecht
Accreditering:
Wordt aangevraagd bij KNMG (cluster 1) en de Landelijke Vereniging POH-GGZ

Vragen?
Dan kunt u contact opnemen met Steven Korteling.
Tel: 033 4345730
E-mail: skorteling@marktwo.nl

 

Inschrijven per post of fax?
Download hier het aanmeldformulier.