Cursusdetails

Beste collega’s,

Op 1 december 2022 organiseert Airport Medical Services het unieke symposium ‘Airport Nurses – gezondheidszorg in de luchtvaart’.

Wat maakt dit symposium uniek en wat kan je verwachten?
Je wordt ontvangen op Schiphol; the ‘city’ that never sleeps! Op hoogtijdagen zijn er wel 60.000 medewerkers op Schiphol en bezoeken ruim 200.000 passagiers per dag de luchthaven. Maak deze dag kennis met de diverse organisaties waarmee we samenwerken. Denk aan:

Ambulancezorg Schiphol
Wat maakt de ambulancezorg op Schiphol anders t.o.v. de reguliere ambulancezorg in Nederland?

Brandweerkorps Schiphol
Samen met de ambulancedienst en de Koninklijke Marechaussee verzorgen zij een live demonstratie van het blussen van een brandend vliegtuig. Krijgen zij dit incident onder controle?

Schiphol Social Work
De organisatie die dak- en thuislozen, de verwarde reiziger en andere kwetsbare mensen helpt.

First Aid en Apotheek Schiphol
Wanneer ben je fit-to-fly?

Mortuarium Schiphol
Wat komt er bijvoorbeeld kijken bij het repatriëren van overledenen?

Er is ook uitgebreid aandacht voor de fysiologische en medische aspecten van de luchtvaart. En beantwoorden we o.a. de volgende vragen: Wat doet vliegen met je lijf? Welke aanpassingsmechanismen heeft het menselijk lichaam? Wanneer mag je met een medische aandoening vliegen? Wat kun je als verpleegkundige betekenen tijdens een medisch incident aan boord?

We sluiten de dag af met een kijkje in de medical kit die in elk vliegtuig aanwezig is. Wat zit er in?

Belangrijk om te weten, mocht je er onverhoopt een keer gebruik van moeten maken. Kortom, het belooft een afwisselende en inspirerende dag te worden!

Ben jij erbij?
De capaciteit is beperkt, aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst verwerkt.

Namens Airport Medical Services

PROGRAMMA

08.30 uur Ontvangst en registratie

09.00 uur Welkom en huishoudelijke mededelingen
Robert Fidder, directeur Airport Medical Services

09.10 uur De ambulancedienst van Schiphol: Het beste bewaarde geheim binnen de ambulancezorg Nederland
Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen met de reguliere ambulancezorg binnen Nederland? Welke werkdiagnoses komen we tegen en wat zijn de grote uitdagingen van het werken op het dynamische Schiphol?
Rianne Kemphorst, ambulance verpleegkundige Airport Medical Services

09.45 uur Koffie to go en vertrek met de bus naar de brandweeroefenplaats

10.30 uur Live demonstratie ‘Brand in vliegtuig’
Welke multidisciplinaire partners werken er samen bij een incident bij een vliegtuig? Op de brandweer oefenplaats van Schiphol ben je getuige van een daadwerkelijke vliegtuigbrand. De ambulancedienst en de Koninklijke Marechaussee zullen in samenwerking met de brandweer dit incident aanpakken.

11.00 uur Met de bus terug naar Schiphol Hoofdgebouw

11.30 uur First Aid op de luchthaven, hoe helpen wij onze reizigers weer op weg
De eerstehulppost op Schiphol ontvangt een internationale diversiteit aan reizigers en medewerkers van Schiphol met een medische hulpvraag. Bedenk dat er op hoogtijdagen 60.000 medewerkers op Schiphol werken en ruim 200.000 passagiers per dag de luchthaven bezoeken. Daar gaat wel eens iets mis mee. Waar staat een ‘fit to fly’ voor en wat kan de apotheek betekenen voor de reizigers en het personeel?
Bianca Weeda, verpleegkundige eerste hulp, Airport Medical Services

12.00 uur Lunch

13.00 uur Als het ineens je laatste reis is
Wist je dat Schiphol een eigen mortuarium heeft? Soms overlijden Nederlanders in het buitenland en soms komen toeristen in Nederland te overlijden. Hoe werkt dat met de formaliteiten die bij repatriëring van overledenen komen kijken? Hoe gaat iedere cultuur weer anders om met een overlijden?
Mortuarium Schiphol

13.30 uur Als je het allemaal even niet meer weet
Schiphol heeft sociale medewerkers in dienst. Zij helpen reizigers die om welke reden dan ook gestrand zijn op Schiphol weer op weg. Denk bijvoorbeeld aan drugs- of drankverslaafden die stelselmatig geweigerd worden aan boord. Social Works biedt een luisterend oor, een helpende hand en denkt mee in mogelijke oplossingen.
Schiphol Social work

14.00 uur Pauze

14.30 uur Is there a nurse on board?
Wat te doen als er een medereiziger aan boord van het vliegtuig onwel wordt? Is het vliegangst, een tia of erger? Wat zijn de effecten van de luchtdruk en zuurstofspanning in de vliegtuigcabine op het menselijk lichaam? Alle ins en outs over luchtvaart pathologie komen voorbij in deze presentatie.
Peter Nijhof, luchtvaart geneeskundige Airport Medical Services

15.45 uur Hulpmiddelen aan boord: inhoud en gebruik medical kit in het vliegtuig

16.30 uur Afsluitende borrel

Doelgroep
Deze bijzondere nascholing is bedoeld voor (gespecialiseerd) verpleegkundigen, bachelor medische hulpverleners, ambulance hulpverleners en meldkamercentralisten met interesse voor de organisatie van medische zorg en hulpverlening rondom en op de luchthaven Schiphol.

Accreditatie
Er is accreditatie aangevraagd voor 5 uur bij het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden en bij het Verpleegkundig Specialisten Register.

Kosten
De eigen bijdrage bedraagt € 250,-. In dit bedrag zijn consumpties, lunch, cursusmateriaal, vervoer van en naar brandweeroefenterrein en het gebruik van de faciliteiten inbegrepen.

Annuleren
Mocht je onverhoopt moeten annuleren dan kan dat schriftelijk bij het secretariaat van Mark Two Academy; info@marktwo.nl. Tot 14 dagen voor uitvoering wordt €25,- administratiekosten berekend, bij annuleren korter voor uitvoering ben je het volledige inschrijfgeld verschuldigd.

Meer informatie?
Neemt u dan contact op met Mark Two Academy, Monique de Brabander, projectmanager. Telefoon: 033-4345730, E-mail; mdebrabander@marktwo.nl

Folder
Datum

Donderdag 1 december 2022

Locatie

Schiphol Hoofdgebouw

Kosten

€ 250,-

Vragen?

Stel ze aan Monique de Brabander
mdebrabander@marktwo.nl 

Deel met uw collega’s