Terug naar de Schoolbanken
Apothekersassistenten

Terug naar de Schoolbanken
Apothekersassistenten

Start
09/11/2019 11:30
Einde
09/11/2019 00:00

Op zaterdag 8 december 2018 organiseren wij een nieuwe editie van ‘Terug naar de Schoolbanken’. Een mooie gelegenheid om samen met collega’s verschillende aspecten binnen jouw vakgebied weer eens op te frissen.

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Op zaterdag 9 november 2019 organiseren wij een nieuwe editie van ‘Terug naar de Schoolbanken’. Een mooie gelegenheid om samen met collega’s verschillende aspecten binnen jouw vakgebied weer eens op te frissen.

We gaan het dit keer onder andere hebben over het vrouwenhart, over KNO problemen bij kinderen, over patiënten met een medicijnverslaving en over chronische darmklachten. Ook is er een les waarin je leert omgaan met mensen met dementie in de apotheek. Er valt weer genoeg te leren!

De lessen hebben weer de juiste balans tussen theorie en praktijk en tussen luisteren en meedoen. Natuurlijk is ook de ‘omlijsting’ van de dag weer goed verzorgd. Want nascholen mag ook leuk zijn! En natuurlijk vragen we voor deze nascholing ook weer accreditatie aan bij jullie beroepsvereniging.

We zien jullie graag (terug) op school.

Programma

09.00 Aankomst, registratie en koffie
09.35 Naar de lokalen
09.45 Start lesronde 1
11.00 Pauze
11.20 Start lesronde 2
12.35 Lunch
13.30 Start lesronde 3
14.45 Pauze
15.00 Start lesronde 4
16.15 Einde programma

Lessen (kies 4 uit 6)

1. Het vrouwenhart
In Nederland overlijdt één op de vier vrouwen aan hart en vaatziekten. De signalen dat er iets mis is met het hart worden vaak (te) laat herkend. Bovendien uiten de klachten bij vrouwen zich meestal anders dan bij mannen. Daarom besteden we tijdens deze les aandacht aan het vrouwenhart. We gaan het hebben over de symptomen en over het belang van leefstijl ter preventie van klachten. Natuurlijk staan we ook uitgebreid stil bij de meest gebruikte medicijnen omdat we willen weten of de werking daarvan wezenlijk anders is dan bij mannen. Allemaal met als doel om betere voorlichting te kunnen geven aan vrouwelijke hartpatiënten.

2. KNO bij kinderen
Kinderen hebben veel vaker last van problemen op het gebied van keel, neus en oren dan volwassenen. Meestal betreft het onschuldige verkoudheden, of andere problemen die eenvoudig verholpen kunnen worden, soms spelen er acute problemen zoals een aanval van pseudokroep, een oorontsteking of een beschadiging van het strottenhoofd. Er zijn gelukkig veel zelfzorgmiddelen en medicijnen die verlichting kunnen bieden bij keel, neus en oorproblemen bij kinderen. Die nemen we met je door tijdens deze les.
Derrek Heuveling, KNO-arts in het Meander MC Amersfoort.

3. Medicijnverslaving: als stoppen lastig is
Patiënten raken niet van de één op de andere dag verslaafd aan medicijnen. Zoiets gaat geleidelijk. Dat maakt het herkennen van een medicijnverslaving erg lastig. Als apothekersassistent kun jij een sleutelrol spelen in het voorkomen van dit probleem. Maar dat vergt wel gedegen kennis van geneesmiddelen die een verslavende werking hebben. Daarnaast moet je weten welke vragen je kunt stellen als je vermoedt dat iemand ‘afhankelijk’ is geworden van zijn of haar medicatie. Het wordt een les vol smeuïge casuïstiek want patiënten die verslaafd zijn aan medicijnen verzinnen soms de gekste dingen om hun pillen mee te krijgen!

4. Dementievriendelijke apotheek
Meer dan 70% van de mensen met dementie woont nog thuis. Zij gaan vaak nog zelfstandig naar de apotheek om hun medicatie op te halen. Zo iemand verdient een rustige en geduldige benadering. Anders is de kans groot dat er iets misgaat bij de uitgifte of de cliënt de apotheek weer verlaat zonder medicijnen. Tijdens deze les leggen we uit wat dementie precies is en we laten zien hoe je het beste kunt omgaan met mensen die lijden aan deze degeneratieve hersenziekte. Hierbij gaan we uit van het ezelsbruggetje GOED: Geruststellen, Oogcontact, Even meedenken, Dankjewel.
Linde Löbert, expert op het gebied van (omgaan met) mensen met dementie, Ervarea

5. (Chronische) darmproblemen
Tijdens deze les bespreken we problemen rondom de stoelgang. Van onschuldige maar zeer hinderlijke problemen zoals obstipatie en diarree, tot ernstige klachten zoals bij darmkanker en chronische darmontstekingen. Omdat het voor de patiënt vaak lastig is om over hun stoelgang en ontlasting te praten, leren we je tijdens deze les welke vragen je kunt stellen om duidelijkheid te krijgen over de klachten. Ook gaan we in op de leefstijl- en voedingsadviezen die je kunt geven om darmproblemen te verminderen. Natuurlijk leggen we je ook uit hoe je patiënten met chronische darmontstekingen zo goed mogelijk kunt ondersteunen bij hun medicijngebruik en het verminderen van eventuele bijwerkingen daarvan.
Hannah Künzli, MDL-arts, St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

6. Reuma: jicht en reumatoïde artritis
Reumatische aandoeningen behoren tot de meest voorkomende aandoeningen in Nederland: ruim 1 tot 1,5 miljoen mensen heeft hier last van. Er zijn meer dan 130 verschillende soorten reumatische aandoeningen. Die kunnen we natuurlijk niet allemaal bespreken tijdens deze les. Daarom focussen we ons op de chronische inflammatoire reumatische aandoeningen jicht en reumatoïde artritis. Het afgelopen decennium zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van de medicamenteuze therapie van deze aandoeningen. Welke medicijnen hebben hun dienst inmiddels bewezen? En welke adviezen kunnen we een patiënt verder geven om de omgang met hun klachten dragelijker te maken?
Marloes van Onna, reumatoloog, MUMC+ (Maastricht)

Doelgroep
Apothekersassistenten

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 5 uur bij KABIZ

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen €215,-.
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Tot twee weken voor de bijeenkomst kan je, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan €25,- annuleringskosten in rekening. Daarna ben je het volledige cursusbedrag verschuldigd. Je kan dan nog wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Folder

Inschrijfformulier
Datum

9 november 2019

Locatie

Hooghe Landt College
Trompetstraat 1
Amersfoort

Kosten

€ 215,-

Vragen?
Deel met uw collega’s