Cursusdetails

Beste collega,

Iedere fysiotherapeut heeft in meer of mindere mate te maken met patiënten, die last hebben van artrose in één of meerdere gewrichten. Dat aantal zal het komende decennium door de vergrijzing alleen maar toenemen. Artrose werd tot voor kort beschouwd als een onvermijdelijk gevolg van het ouder worden en kraakbeendegeneratie hetgeen uiteindelijk alleen verholpen kan worden door een operatie c.q. prothese. Een vernieuwende kijk op artrose leert echter dat er effectieve niet-operatieve behandelmogelijkheden zijn. Hier wordt steeds vaker voor gekozen, temeer omdat een operatie niet altijd zaligmakend is.

Artrose is evenwel een ingewikkelde aandoening die wordt beïnvloed door verschillende persoonsgebonden indicatoren. Standsafwijkingen, spier-verval waardoor een musculaire dysbalans ontstaat, overgewicht, verkeerde ADL-activiteiten, co-morbiditeit, leefstijl en onvoldoende inzicht in belasting-belastbaarheid, spelen allemaal een rol. In talrijke gevallen zijn meerdere risicofactoren in het spel, die elkaar in negatieve zin versterken. De aanpak van artrose vereist daarom maatwerk. Dit vraagt geen mono- maar multidisciplinaire aanpak waar een team van verschillende specia-listische zorgverleners op het gebied van artrose samenwerkt.

Dit is vernieuwend en prikkelend. Samen (1e en 2e lijns) in teamverband werken aan optimale zorg voor artrose-patiënten is verrijkend en vak-overstijgend voor iedere zorgverlener. In deze nascholing Artrose anno 2022; bewegen en oefenen op recept’ worden nieuwe inzichten en tools aangereikt om te komen tot een personalized recept bij deze alledaagse gewrichtsaandoening, waarbij verantwoord en veilig bewegen centraal staat.

Prof. dr. Frank Backx, dagvoorzitter

09.00 – 09.30 uur Aankomst, registratie, koffie

09.30 – 09.45 uur Welkom, opening door de dagvoorzitter
Prof. dr. Frank Backx, sportarts, em. hoogleraar sportgeneeskunde UMC Utrecht

09.45 – 10.30 uur Kennisupdate over (poly)artrose en artritis
Drs. Jeffrey Boorsma, reumatoloog Bernhoven-Uden en Artrose Instituut Nederland

10.30 – 11.15 uur Wat kan de orthopeed doen aan knie-artrose?
Dr. Joris Bekkers, orthopedisch chirurg, Diaconessenziekenhuis, Utrecht/Zeist

11.15 – 11.45 uur PAUZE

11.45 – 12.30 uur Knie-artrose; wat doet de fysiotherapeut?
Hilde Tuytel, fysiotherapeut, Artrose Instituut Nederland, Zeist

12.30 – 13.15 uur Hand- en duimartrose; wat doet de handtherapeut?
Kay Jansen, hand-fysiotherapeut, Xpert Handtherapie

13.15 – 14.00 uur LUNCH

14.00 – 14.30 uur Revalidatie bij chronische pijn door Artrose
Drs. Mirjam van Doorn, revalidatiearts Medinello, Amersfoort

14.30 – 15.00 uur Artrose, overgewicht en leefstijl
Dr. Marienke van Middelkoop, associate professor, Department of General Practice, ErasmusMC Rotterdam

15.00 – 15.30 uur Artrose en gebruik van braces en andere hulpmiddelen
Mendel van Griethuysen, gipsverbandmeester, UMC Utrecht

15.30 – 15.45 uur KORTE PAUZE

15.45 – 16.15 uur Artrose en virtual reality
Dr. Sander van de Hoef, fysiotherapeut, onderzoeker bij de HU

16.15 – 16.30 uur Take home messages

16.30 uur Drankje en napraten

EINDE

Doelgroep
Voor fysiotherapeuten in het Basisregister Algemeen Fysiotherapeut en in de deelregisters
Geriatrie Fysiotherapeut, Sportfysiotherapeut en Manueel therapeut.

Accreditatie
Accreditatie is voor 5 uur toegekend door het Kwaliteitsregister van het KNGF en bij het Keurmerk Fysiotherapie.

Kosten
De kosten voor deelname bedragen € 255. De prijs is inclusief cursusmateriaal, koffie, thee, lunch eneen certificaat. Mark Two is als geregistreerde instelling voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) vrijgesteld van BTW.

Annulering
Annulering moet schriftelijk (of per mail) aan ons gemeld worden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van de nascholing of het congres wordt € 50 in rekening gebracht. Bij annuleren binnen 4 weken voor de cursusdatum wordt het volledige cursusbedrag in rekening gebracht. De deelnemer kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een collega. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat: info@marktwo.nl. Onze annuleringsvoorwaarden staan op de website www.marktwo.nl.

Waar en wanneer?
Vrijdag 3 juni 2022 in het AFAS Experience Center, Inspiratielaan 3 in Leusden (bij Amersfoort). We zijn met deze nascholing te gast op het hoofdkantoor van softwarebedrijf AFAS in Leusden. Je kent AFAS misschien van het AFAS Circustheater, van AFAS Live en van het AFAS hoofdsponsorschap van voetbalclub AZ. AFAS realiseerde in Leusden zijn eigen laagdrempelige Sillicon Valley. Bezoek aan het AFAS Experience Center is een unieke belevenis. Het is groots, frivool en zit bomvol noviteiten. Het hoofdkantoor heeft opleidingslokalen, auditoria, restaurants, een  indoor sportveld, fitness, een TV-studio en een theater waar op dit moment ’14, de musical’ speelt over het leven van Johan Cruijff.

Corona
In goed overleg met het AFAS Experience Center en afhankelijk van de in juni geldende maatregelen zorgen wij ervoor, dat wij u geheel coronaproof kunnen ontvangen. Als dat nodig is wordt de locatie zo ingericht dat deelnemers, docenten en personeel 1,5 meter afstand in acht kunnen nemen. Er wordt een strikt hygiënebeleid gevolgd. Bij binnenkomst vragen we je zo nodig je coronacheck-app en legitimatie te tonen.

Contact met Mark Two Academy
Als je vragen hebt mail dan naar info@marktwo.nl. Als je door ons gebeld wil worden schrijf dat dan inclusief je telefoonnummer in je email bericht.

Datum

3 juni 2022

Locatie

AFAS Experience Center Leusden

Kosten

€ 255,- p.p.

Accreditatie

5 punten KNGF en Keurmerk

Vragen?

Sandra Vendel
svendel@marktwo.nl 

Deel met uw collega’s