‘Burn-out’ – binnenste buiten gekeerd
(HA)-, bedrijfs- en verzekeringsarts,GZ- en Klinisch psycholoog, Psychotherapeut, POH-GGZ, Burn-out expert/coach, Arts- en Psycholoog i.o., Hr/P&O Manager

Start
27/09/2022
Einde
27/09/2022

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

GEACHTE COLLEGA,

De cijfers liegen er bepaald niet om. In 2020 hadden zo’n 1,2 miljoen werkenden in Nederland last van burn-outklachten, meldde TNO eind vorig jaar. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de niet-werkenden met burn-outklachten.

Anderzijds betekent het hebben van burn-outklachten nog niet dat je een burn-out hebt. Net zo min als het hebben van hoofdpijn betekent dat je migraine hebt. Kortom, burn-out is een lastig begrip. Hoogste tijd dus om enige helderheid te scheppen. Dat doen we tijdens een studiedag op 27 september a.s. Wat is burn-out precies, wat is het verschil met stress, hoe stel je burn-out betrouwbaar vast, wat zijn de oorzaken, wat zijn mogelijke behandelingen en – misschien wel het belangrijkste – hoe voorkom je het ontstaan van burn-out?

Tijdens de studiedag zullen – onder leiding van dagvoorzitter Prof. Christiaan Vinkers – specialisten uit verschillende disciplines antwoorden formuleren op deze vragen. Een bedrijfsarts, een psycholoog, een POH-GGZ, een huisarts en de dagvoorzitter zelf bespreken met u de laatste ontwikkelingen en wetenschappelijke inzichten over burn-out. Zo staan we stil bij vragen als ‘wanneer is burn-out een ziekte’, ‘wanneer is het een normale reactie’, ‘wat kun je doen’, ‘hoe moeten bedrijfsarts en huisarts/POH-GGZ samenwerken’ en ‘moeten we niet van de diagnose burn-out af?’

Na het bijwonen van deze studiedag levert het onderwerp burn-out u als professional geen stress meer op.

Met collegiale groet,
Prof. Christiaan Vinkers, psychiater en dagvoorzitter

PROGRAMMA

08.45 – 09.30 uur Ontvangst, registratie en koffie

09.30 – 10.15 uur Welkom, opening en inleiding door de dagvoorzitter
Prof. Christiaan Vinkers, psychiater, AmsterdamUMC

10.15 – 11.00 uur Het cognitief functioneren van burn-out patiënten
Naam spreker volgt

11.00 – 11.30 uur PAUZE

11.30 – 12.15 uur ‘Kunnen jullie mij met rust laten?’
‘Maar mevrouw, u bent hier bij het UWV!’. Tja, heb je een burn-out moet je ook nog naar het UWV, en dan? Aan de hand van casuïstiek zal ik vertellen hoe het beoordelen van arbeidsongeschiktheid bij het UWV in zijn werk gaat en wat dat voor deze mevrouw met een burn-out betekent.
Dr. Feico Zwerver, verzekeringsarts UWV

12.15 – 13.00 uur Is burn-out wel een beroepsziekte?
Bedrijfsartsen zien dagelijks werknemers met stressklachten, overspannenheid en soms monden deze problemen uit in een burn-out waarbij voor langere tijd het werken niet lukt. Werkgevers worden ongeduldig en dit helpt niet voor het herstel. Toch duiden veel bedrijfsartsen in de praktijk deze aandoening niet als een beroepsziekte. Hoe komt dat? En maakt het uit voor het goed begeleiden van deze zieke werknemers of het voorkomen van burn-out bij de collega’s?
Prof. Frederieke Schaafsma, bedrijfsarts en Medisch hoofd Polikliniek Mens & Arbeid, AmsterdamUMC

13.00 – 13.45 uur LUNCH

13.45 – 14.30 uur Opgebrand: het werk heeft het gedaan
We moeten met z’n allen steeds harder, sneller en beter werken. Geen wonder dat veel werkenden burn-outsymptomen vertonen. Arbeidspsychologen proberen dit soort zaken – waaronder werkprestatie en burn-outklachten – te verklaren uit de manier waarop het werk is ingericht. Je kunt ze dus aanpakken door het werk beter te ontwerpen. Maar is het wel zo simpel? In deze presentatie bespreek ik arbeidspsychologische modellen die het optreden van burn-outklachten verklaren, hun sterke en minder sterke kanten, en geef ik enkele andere mogelijkheden om burn-out te bestrijden.
Prof. Toon Taris, arbeids- en organisatiepsycholoog, UU

14.30 – 14.45 uur KORTE PAUZE

14.45 – 15.30 uur Wie is hier nu eigenlijk burn-out??
De diagnose burn-out wordt regelmatig gesteld door huisartsen. Maar wanneer krijgt iemand deze diagnose eigenlijk, en wat betekent dat dan voor behandeling en beloop in de huisartspraktijk? Wat is het verschil met depressieve klachten, overspanning of surmenage? En neemt het aantal mensen met burn-out klachten, waaronder bij (huis)artsen zelf, daadwerkelijk zo schrikbarend toe? Burn-out vanuit het perspectief van de huisarts.
Suzanne Ligthart, huisarts in Huisartspraktijk Oosterhout en onderzoeker in het Radboudumc

15.30 – 16.15 uur Uit balans naar de POH-GGZ
Wat kan de POH-GGZ betekenen voor mensen bij wie het allemaal over de schoenen is gelopen? De afgelopen jaren zien we in de huisartspraktijk steeds meer mensen met overbelastingsklachten en burn-out. Niet alleen de aantallen nemen toe maar we zien ook een verschuiving in wie er met deze klachten komt. Wat heeft de POH-GGZ deze mensen te bieden en wat niet? En wat hoort eigenlijk elders thuis?
Kerstin Wolters, psycholoog en praktijkondersteuner GGZ, Medisch Centrum de Noord-Ooster, lid van de Commissie voor Wetenschappelijk Onderzoek (CWO) van de LV-POHGGZ en als docent werkzaam bij de POH-GGZ opleiding van de Hanzehogeschool

16.15 – 16.30 uur AFSLUITING

16.30 uur Drankje en napraten

ALGEMENE INFORMATIE

Wanneer en waar?
Dinsdag 27 september 2022 in het Schaffelaar theater, Barneveld

Voor wie is deze studiedag bedoeld?
Huisarts, POH-GGZ, bedrijfsarts, verzekeringsarts, GZ psycholoog, klinisch psycholoog, klinische neuropsycholoog, psychotherapeut en burn-out expert.

Hoeveel accreditatiepunten krijg ik voor deze studiedag?
Wij vragen 5 uur accreditatie aan bij het KNMG Cluster 1, de Landelijke Vereniging POH-GGZ, het Accreditatie Bureau Sociale Geneeskunde (ABSG), de Federatie van Gezondheidszorg psychologen en psychotherapeuten (FGzPT), de NVP en het NIP.

Wat kost deze studiedag?
Deze studiedag is ongesponsord. De kosten bedragen € 295 voor artsen en psychologen/psychotherapeuten; € 255 voor praktijkondersteuners GGZ, burn-out experts en burn-out coaches en € 195 voor artsen en psychologen in opleiding. De studiedag is ook toegankelijk voor HR en P&O managers van bedrijven met
bijzondere belangstelling voor Burn-out problematiek. Voor hen geldt een cursustarief van € 495.

De cursusprijs is inclusief cursusmateriaal, koffie, thee, lunch, een exemplaar van het boek ‘In de ban van burn-out – over de grenzen van stress’ en een certificaat. Mark Two Academy is als geregistreerde instelling voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) vrijgesteld van BTW.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Hoe meld ik me aan?
Aanmelden kan op www.marktwo.nl

Stel dat ik moet afzeggen?
Annulering moet schriftelijk (of per mail) aan ons gemeld worden. In geval van annulering tot uiterlijk 4 weken voor de datum van de nascholing of het congres wordt € 50 in rekening gebracht. Bij annuleren binnen 4 weken voor de cursusdatum wordt het volledige cursusbedrag in rekening gebracht. De deelnemer
kan zich bij verhindering wel kosteloos laten vervangen door een collega. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat: info@marktwo.nl.
Onze annuleringsvoorwaarden staan op de website www.marktwo.nl.

Contact met Mark Two Academy
Als je vragen hebt mail dan naar info@marktwo.nl. Bellen kan ook: 033-4345730. Als je door ons gebeld wilt worden schrijf dat dan inclusief je telefoonnummer in je email bericht.

Datum

27 september 2022

Folder

Locatie

Schaffelaar theater Barneveld

Kosten

(Huis)arts: € 295,-
Bedrijfsarts: € 295,-
Verzekeringsarts: € 295,-
Psycholoog: € 295,-
Psychotherapeut: € 295,-
POH-GGZ: € 255,-
Burn-out expert: € 255,-
Burn-out coach: € 255,-
(Huis)arts i.o.: € 195,-
Psycholoog i.o.: € 195,-
HR en P&O managers: € 495,-

Vragen?

Monique de Brabander

mdebrabander@marktwo.nl 

Deel met uw collega’s