Dementie Workshop Carrousel
Doelgroep: Verzorgenden en Verpleegkundigen

Dementie Workshop Carrousel
Doelgroep: Verzorgenden en Verpleegkundigen

Start
31/05/2018 23:00
Einde
31/05/2018 23:30

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Beste collega,

Van lief en zachtaardig naar nukkig en boos. Van er altijd tip-top uitzien naar een onverzorgd voorkomen. Van beleefd en vriendelijk naar ronduit onbeschoft. Van zelfstandig en helder naar hulpbehoevend en warrig. Het overkomt partners, moeders, vaders, tantes, ooms, broers, zussen, vrienden en vriendinnen. Het vergeetachtige is één ding, maar in veel gevallen gaat dementie ook aan de haal met hetgeen iemand ‘zichzelf’ maakt: zijn of haar persoonlijkheid.

Dementie is vooral een ouderdomsziekte en met de toenemende vergrijzing krijg je in je werk in toenemende mate te maken met mensen met dementie – des te meer reden er veel vanaf te weten. Bijvoorbeeld: welke vormen van dementie zijn er, hoe kun je je verplaatsen in iemand met dementie en wat is de huidige wetenschappelijke consensus is op het gebied van ‘afwijkend’ gedrag? Maar misschien focus jij je liever op het optimaliseren van communicatie met familieleden en mantelzorgers, of wil je meer weten over de subtiele maar belangrijke verschillen tussen dementie, delier en depressie. Hoor je op jouw afdeling regelmatig van een cliënt ‘dat het allemaal niet meer hoeft’ of zijn jullie zoekende naar hoe vrijheidsbeperkende maatregelen anders (of minder) kunnen worden ingezet? Ook die onderwerpen kunnen voor jou aan bod komen – je hebt immers zelf de regie over wat je leert tijdens de Dementie Workshop Carrousel, die Mark Two Academy op 31 mei 2018 organiseert.

We starten het programma met ‘Het Dementiegesprek’. Daarin interviewt Sabine Uitslag een aantal ingewijden uit de wereld van dementie. Daarna kun je vijf keer een workshop naar keuze volgen. Kortom, de Dementie Workshop Carrousel biedt je de mogelijkheid om je in verschillende aspecten van dementie te verdiepen en kennis op te doen die je vervolgens meteen in de praktijk kunt toepassen.

We begroeten je graag op 31 mei a.s. in het Postillion Hotel Utrecht/Bunnik.

Mede namens de programma-adviescommissie,

Annelijne Verburgt, cursusmanager

09:00 uur      Ontvangst, registratie en tijd voor een kop koffie
09:30 uur      Welkom, opening en toelichting op het programma
09:45 uur      HET DEMENTIEGESPREK
Sabine Uitslag, gezondheidswetenschapper, bestuurder, en voormalig lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens het CDA praat met een panel van deskundigen over lastige vraagstukken in de zorg voor mensen met dementie.
10:45 uur      PAUZE
11:00 uur      Workshopronde 1
12:00 uur      LUNCH
13:00 uur      Workshopronde 2
14:00 uur      Workshopronde 3
15:00 uur      PAUZE
15:15 uur      Workshopronde 4
16:15 uur      Workshopronde 5
17:15 uur      Drankje en napraten

1. Veelvoorkomende dementievormen
Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Tevens is dementie een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes, die zich allemaal anders uiten, wat het voor jou als zorgprofessional een ingewikkelde en vaak ongrijpbare zaak maakt. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor. Tijdens deze module leer je er meer over. Wat zijn de verschijningskenmerken en de belangrijkste aandachtspunten bij de verschillende vormen? Als je de verschillen (her)kent dan begrijp je niet alleen beter waar het gedrag vandaan komt, maar ook hoe je de zorg daarop kunt afstemmen.
Renee Vroegop – AIO klinische geriatrie, Tergooi Ziekenhuis te Hilversum

2. Een vertroebelde blik….Op de belevingswereld van iemand met dementie
De laatste jaren is er veel aandacht voor belevingsgerichte zorg bij dementie. Wanneer zorgverleners zich goed in de beleving van iemand met dementie verplaatsen, zou dit helpen bij het begrijpen en behandelen van probleemgedrag. Maar er is maar weinig bekend over de gevolgen van hersenschade op de beleving en het gedrag van mensen met dementie. Onderzoek laat zien dat bijvoorbeeld het herkennen van emoties, veranderingen in de omgeving en het onderdrukken van reacties bemoeilijkt worden. Hoe ervaart en interpreteert iemand met hersenschade door dementie de wereld? In deze workshop kijken we aan de hand van voorbeelden wat er mis kan gaan in het herkennen, interpreteren en reageren op de omgeving.
Dr. Sandra Zwijsen – Onderzoeker VUmc Amsterdam, afdeling huisartsgeneeskunde & ouderengeneeskunde

3. Jet heeft dementie, een theatrale workshop vol herkenning en praktische vaardigheden
Jet is geen Alzheimer maar heeft Alzheimer. Zij is nu voor een belangrijk deel afhankelijk van ons en van haar omgeving. In deze workshop besteden wij op theatrale en interactieve manier aandacht aan het dementieproces. Wat gebeurt er in de hersenen, welke gevolgen heeft dat voor Jet en wat heeft zij nodig om zo optimaal mogelijk te kunnen blijven functioneren. Begrijpelijk en praktisch en toe te passen vanaf het moment dat je de workshop verlaat. Maak kennis met Jet en kijk hoe ons gedrag Jet kan helpen beter te blijven functioneren.
Linde Löbert, trainer en theatermaker, Ervarea

4. Delier, depressie of toch dementie?
Een patiënt reageert niet helemaal zoals je verwacht. Hij heeft een wisselende stemming, is angstig, slaat soms wartaal uit of zit ineens te suffen. Je krijgt een niet-pluis gevoel. Is er sprake van een nog niet vastgesteld delier, een depressie of beginnende dementie? Tijdens deze training bekijken we drie aandoeningen waarbij een patiënt in het beginstadium veel dezelfde kenmerken vertoont. Ook de verschillen in cognitieve achteruitgang en gedragsproblemen komen uitgebreid aan bod. Het herkennen van deze kenmerken en verschillen kan alleen door het gedrag van de patiënt actief te observeren en te analyseren.
Dr. Gert-Jan van der Putten – Specialist ouderengeneeskunde, Amaris Gooizicht te Hilversum

5. Communicatie met mantelzorgers
Mantelzorgers van iemand met dementie lopen een groter risico op overbelasting. Als professional wil je hen graag ondersteunen door een goede samenwerking. Communicatie is daarbij een belangrijke tool. Het SOFA-model (Samenwerken, Ondersteunen, Faciliteren en Afstemmen) laat zien hoe je je als beroepskracht kunt verhouden tot de verschillende rollen van mantelzorgers. Daarnaast gaan we in deze workshop een laagje dieper. De gesprekken over de zorg gaan namelijk veelal over praktische zaken. Mantelzorgers en beroepskrachten ervaren echter vaak ook morele dilemma’s waarover minder vaak gesproken wordt. Zo denk en handel je langs elkaar heen en dit beïnvloedt de samenwerking. Wie betrokken is bij de zorg van iemand met dementie, handelt vanuit bepaalde normen en waarden. Maar hoe bespreek je die nu eigenlijk? Dat gaan we oefenen tijdens deze workshop. De aanpak kun je direct inzetten in je eigen praktijk!
Anita Peters – Senior Projectmanager Expertisecentrum Mantelzorg, Movisie te Utrecht

6. Dement en een doodswens
Je hoort het helaas steeds vaker: mensen met dementie (vaak in een vergevorderd stadium) voor wie het allemaal niet meer hoeft. Hoe ga je om met een doodswens bij iemand die aan dementie lijdt? Welke mogelijkheden en onmogelijkheden zijn er eigenlijk? Tijdens deze training krijg je inzicht in het traject dat bewandeld kan worden bij zo’n verzoek.
Dr. Suzanne Metselaar – Onderzoeker, medisch-ethicus & filosoof, VUmc te Amsterdam

7. Dementie en inzet van vrijheidsbeperkende maatregelen
Een bedhek omhoog, een blad op de rolstoel zodat iemand niet kan opstaat. Dat geeft veiligheid of niet? Onderzoek toont aan dat veel vrijheidsbeperkende maatregelen niet helpen. Toch worden ze (nog) veelvuldig in zorginstellingen ingezet. Verminderen van deze maatregelen, hoe pak je dat aan?
Elly Duijf – Directeur Innovatiekring Dementie te Utrecht

Doelgroep
De Dementie Workshop Carrousel is o.a. bestemd voor verzorgenden (niveau 3), verpleegkundigen (niveau 4), casemanagers dementie en andere professionals in de dementiezorg.

Accreditatie
Accreditatie wordt voor zes uur aangevraagd bij het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden.

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen € 210-. Dit bedrag is inclusief digitaal cursusmateriaal, lunch, consumpties en parkeren. Betaling vindt plaats door middel van een eenmalige automatische incasso. Betaling per factuur is ook mogelijk. U kunt dat aangeven op het aanmeldingsformulier.

Mark Two Academy is als geregistreerde instelling voor Kort Beroepsonderwijs (CRKBO) vrijgesteld van BTW.

Annuleren
Tot twee weken voor de cursusdatum kunt u, uitsluitend schriftelijk annuleren. Wij brengen dan €25,- annuleringskosten in rekening. Daarna bent u het volledige cursusbedrag verschuldigd. U kunt dan nog wel een collega in uw plaats laten deelnemen.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

Donderdag 31 mei 2018

Locatie
Kosten

€ 210,–

Vragen?

Stel ze aan Annelijne Verburgt
033-435730
averburgt@marktwo.nl

Deel met uw collega’s