Studiedag Diabetes D-Day
Doelgroep: Multidisciplinair

Deze cursus is al gegeven

Studiedag Diabetes D-Day
Doelgroep: Multidisciplinair

Start
27/11/2018 23:00
Einde
27/11/2018 23:30

Categorie:

Status

Deze cursus is al gegeven

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Beste collega,

De aandacht en de zorg voor het groeiend aantal DM2 patiënten (elke week komen er in Nederland 1.200 nieuwe patiënten bij) komt in hoofdzaak neer op een goed lopende en goed ingevoerde tandem van huisarts en praktijkondersteuner, waar nodig aangevuld met een internist-diabetoloog, een diabetesverpleegkundige, een diëtist en een fysiotherapeut. Diabeteszorg is teamwork.

Hoor jij tot dat team, kom dan op dinsdag 27 november a.s. naar DIABETES D-DAY. Tijdens deze studiedag laten we natuurlijk ook het belangrijkste teamlid aan het woord: de patiënt zelf. Hij of zij moet 365 dagen van het jaar omgaan met de ziekte. Met klachten, hypo’s, medicatie, leefstijladviezen, bloedsuikermetingen enz. Wat de professionals bedenken en wat volgens de evidence nodig is moet de patiënt kunnen inpassen in de rest van zijn leven. Maar hoe doen patiënten dat in de praktijk? Wil je weten met welke adviezen en afspraken zij regelmatig de hand lichten? Wat voor hen de belangrijkste problemen zijn en wat zij maar zelden eerlijk zeggen in de spreekkamer? Kom dan naar DIABETES D-DAY waar wij met elkaar de DM2 patiënt onder luid applaus op de rode loper ontvangen en ‘ondervragen’.

Laat deze bijzondere cursus op 27 november a.s. vooral niet aan je voorbij gaan.

Met vriendelijke groet, mede namens onze programma adviseurs,

Christel klein Goldewijk
Cursusmanager

08.30-09.15 uur
Ontvangst en registratie

09.15-09.20 uur
Opening en korte toelichting op het programma door de dagvoorzitter prof.dr. Guy Rutten, professor of Diabetology in Primary Care, UMCU, Julius Centrum

09.20-10.20 uur
De DM2 patiënt op de rode loper
DM2 patiënten ‘van verschillend pluimage’ op de rode loper praten over het omgaan met diabetes, over de ernst van de ziekte, de last en het ongemak, de hypo’s, de gezondheidsrisico’s, de bijwerkingen van medicatie, de geregelde contacten met het ziekenhuis, de internist, de huisarts, de praktijkondersteuner, de diabetesverpleegkundige, maar ook met de diëtist, de fysio, de oogarts enz. We hebben het ook over de levensverwachting. Verder: wat doen patiënten zelf om beter met hun ziekte om te gaan (zelfmanagement) en wat is daarvan het eff ect, zijn ze slordig met medicatie, doen ze mee in een DM2 leefstijlprogramma en zo ja wat vinden ze daarvan, enz.
Het gesprek op de rode loper wordt geleid door de dagvoorzitter van DIABETES D-DAY

10.20-10.50 uur
Nederland op z’n zwaarst; op weg naar metabool syndroom of DM2
Het aantal mensen met metabool syndroom (risicofactoren zijn visceraal vet, hoge bloeddruk en verhoogd nuchter bloedglucosegehalte) en diabetes neemt schrikbarend toe. Wie zwaarlijvig is heeft een grote kans om af te glijden richting metabool syndroom of DM2. We worden met z’n allen steeds zwaarder. Er zijn al meer dan 100.000 morbide obesen in Nederland. Wat gaan we er aan doen?
Prof. dr. Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog en hoofd van het Centrum Gezond Gewicht, Erasmus MC Rotterdam

10.50-11.15 uur
PAUZE

11.15-12.15 uur
Een rondje complicaties; hoe zat het ook al weer?
DM2 en het mannenhart
DM2 en het vrouwenhart
DM2 en de vaten
DM2 en de nier
DM2 en het oog
DM2 en de voet
Panel van deskundigen: huisarts, poh, internist, cardioloog, optometrist en podotherapeut

12.15-13.00 uur
Labaanvragen bij DM2
We staan kort en krachtig stil bij labaanvragen en DM2 diagnostiek c.q. DM2 controles, interpretatie van uitslagen (wanneer heb je nu echt diabetes?), referentiewaarden, streefwaarden, glucosewaarden bij hyper en hypo, HbA1c, verwarring over uitslagen maar ook andere bloed- en urinewaarden die bij DM2 iets zeggen over de ziekte
Dr. Gabor Linthorst, internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC

13.00-13.45 uur
LUNCH
13.45-14.30 uur
DM2 in remissie door leefstijlinterventie
We kunnen steeds beter aantonen dat gerichte leeftstijlinterventie DM2 in volledige remissie kan brengen. Hoe werkt dat? In heel wat huisartspraktijken in Nederland doen diabetes patiënten mee aan (strenge) leefstijlprogramma’s. Velen van hen hebben intussen hun medicatie kunnen afbouwen door een nieuwe voeding en andere leefstijl.
Drs. Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter van de Vereniging Arts en Voeding

14.30-15.00 uur
Inspanning en DM2 regulatie
Lichamelijke inspanning zorgt voor een gunstige regulatie van DM2. Het verbetert de glucoseregulatie door vermindering van de insulineresistentie, het helpt bij gewichtsreductie en gewichtshandhaving en het geeft verbetering van cardiovasculaire risicofactoren. Bij geregelde intensieve lichaamsbeweging kan de insulineresistentie zelfs zodanig verbeteren (als ook gewichtsreductie gerealiseerd wordt) dat de diabetesmedicatie structureel verminderd kan worden. So far so good. Maar hoe nu verder? Hoevaak moet je (extra) bewegen en hoeveel, hoelang? En om welke vorm van inspanning gaat het? Is wandelen, fi etsen en werken in de tuin genoeg of is fi tness en krachttraining beter? En moet de dosering van de diabetesmedicatie worden verlaagd bij inspanning? Is sportief bewegen geschikt voor alle DM2 patiënten? DIABETES D-DAY geeft antwoord op deze en andere  vragen.
Nico Hofman, fysiotherapeut, Aalsmeer

15.00-15.30 uur
PAUZE

15.30-16.00 uur
Diabetes op de spoedeisende hulp
Voor welke acute diabetes problemen ga je naar de huisarts, meld je je op de huisartsenpost of beland je op de SEH?
Dr. Frits Holleman, Internist/Opleider Acute Geneeskunde, Amsterdam UMC

16.00-16.30 uur
Toch nog maar even de nieuwe NHG Standaard
In juni werd de nieuwe NHG Standaard DM2 gepubliceerd. Wat is er veranderd, wat is er nieuw en wat moet de huisarts daarvan weten? De stappen in de behandeling zijn aangepast en nieuwe therapieën zijn aan het behandelarsenaal toegevoegd. Bij twijfel is overleg met de internist diabetoloog handig. Wat doet de internist anders dan de huisarts?
Dr. Sarah Siegelaar, internist-endocrinoloog, Amsterdam UMC

16.30-17.00 uur
Napraten en drankje

Doelgroep
Deze multidisciplinaire studiedag is bestemd voor huisartsen, waarnemend huisartsen, huisartsen in opleiding, praktijkondersteuners,
praktijkverpleegkundigen, diabetesverpleegkundigen, diëtisten, fysiotherapeuten, apothekers en apothekersassistenten.

Accreditatie
Er wordt voor 5 uur accreditatie aangevraagd bij de KNMG Cluster 1, KNMP, NVvPO, KABIZ doktersassistente, NVD en KNGF.

Accreditatie is toegekend door:
KABIZ – Apothekersassistenten (NVFZ & Optimafarma) – 5 punten
Kwaliteitsregister V&V – 6 punten
KABIZ – Doktersassistenten (CADD van de NVDA) – 5 punten

Kosten
De kosten voor deelname aan DIABETES D-DAY bedragen voor artsen en apothekers Euro 235 en voor overige zorgprofessionals en leden van diabetes teams Euro 195. De bedragen zijn inclusief cursusmateriaal, certificaat, lunch en consumpties.

Betaling via iDEAL of door middel van een eenmalige automatische incasso. Betaling per factuur is ook mogelijk; dit kan worden aangegeven bij inschrijving.

Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst brengen wij €25,- aan administratiekosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan wel een collega in uw plaats laten deelnemen. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

Dinsdag 27 november 2018

Locatie

Pathé Ede

Kosten

Artsen en apothekers: € 235 ,-
Overige beroepen: € 195,-

Antwoordformulier
Vragen?

Stel ze aan Christel klein Goldewijk
033-4345730
ckleingoldewijk@marktwo.nl

Deel met uw collega’s