Fysiotherapie bij lage rugpijn
Doelgroep: Fysiotherapeuten

Deze cursus is al gegeven

Fysiotherapie bij lage rugpijn
Doelgroep: Fysiotherapeuten

Start
14/12/2018 23:00
Einde
14/12/2018 23:30

In Nederland kampen op dit moment zo’n 2 miljoen mensen met lage rugklachten, blijkt uit gegevens van het onderzoeksinstituut Nivel. Voor 80 procent betreft het volwassenen. Zij klagen over uiteenlopend rug-ongemak, variërend van aanhoudende vermoeidheidssensaties onder in de rug tot en met uitstralende pijn in een been of bil, waarbij vaak onmiddellijk aan een hernia wordt gedacht. Elk jaar komen er circa 600.000 rugpijn-patiënten bij. Ruim een derde van de patiënten met lage rugpijn in Nederland krijgt verkeerde zorg. Er is nog steeds veel onwetendheid over lage rugklachten – zowel onder patiënten als zorgverleners in de eerste en tweede lijn.

Daarom organiseren wij op vrijdag 14 december 2018 een nascholing die geheel in het teken staat van fysiotherapie bij lage rugpijn. Een programma waarin wetenschappelijk onderzoek wordt vertaald naar de dagelijkse praktijk van de fysiotherapeut. Doe er uw voordeel mee!

Categorie:

Status

Deze cursus is al gegeven

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Pijn in de onderrug blijkt volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wereldwijd een van de belangrijkste gezondheidsproblemen. In de categorie ’leven met beperkingen’ staan lage rugklachten zelfs op de eerste plaats.

In Nederland kampen op dit moment zo’n 2 miljoen mensen met lage rugklachten, blijkt uit gegevens van het onderzoeksinstituut Nivel. Voor 80 procent betreft het volwassenen. Zij klagen over uiteenlopend rug- ongemak, variërend van aanhoudende vermoeidheidssensaties onder in de rug tot en met uitstralende pijn in een been of bil, waarbij vaak onmiddellijk aan een hernia wordt gedacht. Elk jaar komen er circa 600.000 rugpijn-patiënten bij.

Ruim een derde van de patiënten met lage rugpijn in Nederland krijgt verkeerde zorg. Er is nog steeds veel onwetendheid over lage rugklachten – zowel onder patiënten als zorgverleners in de eerste en tweede lijn. Daarom organiseren wij op vrijdag 14 december 2018 een nascholing die geheel in het teken staat van fysiotherapie bij lage rugpijn. Een programma waarin wetenschappelijk onderzoek wordt vertaald naar de dagelijkse praktijk van de fysiotherapeut. Doe er uw voordeel mee!

Programma-adviseur en spreker:
Jasper Bier, fysio- en manueel therapeut en gezondheidswetenschapper gepromoveerd op het onderwerp ‘Treating Spinal Pain’

09.00 uur Aankomst en registratie
09.30 uur Welkom dagvoorzitter en toelichting op het programma

09.45 uur Wat zegt de NHG standaard over lage rugpijn?
Patiënten met lage rugpijn gaan vaak als eerste te rade bij de huisarts. Tijdens deze voordracht nemen we de NHG standaard aspecifieke lage rugpijn met u door en kijken we naar de diagnostiek die wordt verricht in de huisartspraktijk en de daaraan gekoppelde behandelmogelijkheden. Wanneer is rust en pijnstilling het devies? Welke patiënten worden doorgestuurd naar de fysiotherapeut? En wanneer verwijst de huisarts door naar de radioloog voor aanvullende diagnostiek?

10.30 uur Beeldvormend onderzoek
Bij een vermoeden op bijvoorbeeld een breuk of een tumor kan de huisarts doorverwijzen naar een radioloog voor aanvullende diagnostiek. Ook de fysiotherapeut kan (via de huisarts) beeldvormend onderzoek aanvragen als hij vermoedt dat er sprake is van ernstige pathologie. Wanneer is er een indicatie voor beeldvormend onderzoek en wanneer (absoluut) niet? En welke informatie moet er op de aanvraag naar de radioloog staan? Daar gaat deze voordracht over. Ook gaan we beelden bekijken waarop te zien is wat er allemaal aan de hand kan zijn bij patiënten met lage rugpijn.

11.00 uur Pauze

11.30 uur Behandeling volgens de KNGF richtlijn lage rugpijn
Aan de hand van casuïstiek nemen we de KNGF richtlijn lage rugpijn met u door. Welke meetinstrumenten kunt u gebruiken om de klachten te diagnosticeren? Wanneer kiest u voor mobilisatie, wat is de meerwaarde van manueel therapie en hoe ziet een goed  oefentherapie programma eruit als het bijvoorbeeld gaat om een actieve patiënt die graag zo snel mogelijk weer wil sporten?

12.30 uur Lunch

13.15 uur STarT Back tool (SBT)
Aparte aandacht besteden we aan de STarT Back Tool (SBT), een screeningsinstrument voor gebruik bij patiënten met aspecifikieke lage rugklachten in de eerste lijn. Aan de hand van 9 vragen wordt een inschatting gemaakt van het psychosociale aspect van de rugklachten en er wordt een indruk verkregen over de kans op het ontwikkelen van persisterende invaliderende lage rugpijn. Tenslotte geeft de uitslag richting aan de te volgen behandelstrategie door de patiënten in te delen in subgroepen.

14.15 uur Pauze

14.30 uur Als het herstel belemmerd wordt door psychosociale factoren
De patiënt heeft 6 weken fysiotherapie gehad en de pijn is minimaal afgenomen. U vermoedt dat er sprake is van psychosociale factoren die het herstel belemmeren. Welke diagnostische tools zijn er om uw vermoeden te staven? Wanneer is het verstandig om een psychosociaal fysiotherapeut mee te laten kijken naar de patiënt? En welke behandelvormen kunnen er dan worden toegepast?

15.30 uur Korte pauze

15.45 uur Actief blijven is beste voor lage rugklachten
Aan het eind van de dag kijken we graag nog even met u naar actueel onderzoek op het gebied van lage rugpijn. Uit een groot internationaal onderzoek (The Lancet, 22 maart 2018) blijkt namelijk dat actief blijven en oefeningen doen de beste strategieën zijn om met lage rugklachten om te gaan, zelfs als dat leidt tot tijdelijke toename van pijn. Ook is het heel belangrijk om aan het werk te blijven en dagelijkse activiteiten en hobby’s te blijven uitvoeren.

16.30 uur Einde programma en afsluitende borrel

Doelgroep
Deze nascholing is bedoeld voor fysiotherapeuten.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 5 uur bij het KNGF (registers: algemeen en manueel) en de Stichting Keurmerk Fysiotherapie.

Kosten
De kosten voor deelname bedragen € 225,- p.p.
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annulering
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst, brengen wij €50,- administratiekosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan nog wel een collega in uw plaats laten deelnemen. Neemt u daarvoor contact op met ons secretariaat via info@marktwo.nl.

Datum

14 december 2018

Locatie

Postillion Bunnik

Kosten

€ 225,- p.p.

Vragen?
Deel met uw collega’s