Cursusdetails

Dementie is niet te genezen, en daar is voorlopig ook geen zicht op, maar met passende activiteiten kun je er wel voor zorgen dat ouderen zich zo happy mogelijk voelen. Het creëren van deze ‘geluksmomenten’ staat centraal tijdens onze volgende studiedag voor verzorgenden, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals die werken met mensen met dementie.

Aan de hand van inspirerende voorbeelden laten we zien hoe belangrijk het is om in te spelen op positieve ervaringen uit iemand verleden. Vooral de periode van hun late jeugd en vroege volwassenheid is vaak een tijd waar mensen met dementie veel aan terug denken en prettige associaties bij hebben. Als je in staat bent om dagelijkse activiteiten daarop af te stemmen dan is de kans groot dat je jouw cliënten een fijne dag bezorgt.

Kortom een programma vol mooie en praktische voorbeelden om het welzijn van mensen met dementie op een positieve manier te beïnvloeden.

Met vriendelijke groet,
Steven Korteling, cursusmanager Mark Two Academy

09.00 uur
Registratie met koffie en thee

09.30 uur
Welkom en toelichting op het programma

09.40 uur
Van gespannen naar ontspannen
Mensen met dementie zijn vaak angstig, onzeker en bang om de grip te verliezen. Het is onze taak om een veilige omgeving voor hun te creëren, elke dag weer. Met echte aandacht, gemeende complimenten en een luisterend oor kunnen we het verschil maken tussen een gespannen en een ontspannen bewoner. Daarom starten we de dag met een aantal adviezen om het contact met mensen met dementie te verbeteren.
Jan van der Hammen, dementie expert, Ervarea

10.40 uur
Steun van Teun
Verpleegkundige Teun Toebes wil een positieve bijdrage leveren aan de zorg voor mensen met dementie. Zijn missie: geluksmomenten creëren voor mensen met dementie. Hij heeft al aardig wat mensen blij gemaakt met zijn creatieve activiteiten. Zijn filmpjes op YouTube worden steevast door duizenden mensen bekeken. Laat je inspireren door de praktijkverhalen van Teun en leer hoe je zijn bijzondere aanpak ook kunt toepassen bij jouw cliënten.
Teun Toebes, verpleegkundige met een missie: geluksmomenten voor mensen met dementie creëren, sTeun en Toeverlaat

11.40 uur
Pauze

12.00 uur
Bijzondere ontmoetingen
Mensen met dementie leven op van contact met jonge kinderen. Ze ontspannen, lachen en praten meer. En als ze de kinderliedjes nog kennen, zingen ze vrolijk mee! Het herinnert hen aan de tijd dat zij zelf nog jonge kinderen hadden. Ook het contact met robotdieren en sociale zorgrobots bezorgt mensen met dementie vaak een prettig ontspannen gevoel. Samen kijken we naar mogelijkheden om dit soort bijzondere ontmoetingen wat vaker te laten plaatsvinden.
Frans Hoogeveen, ouderenpsycholoog met als specialisatie psychogeriatrie. Hoofdredacteur van DENKBEELD, vakblad over dementie.

13.00 uur
Lunch

13.45 uur
HuidHonger: liefdevolle zorg en intimiteit
In de zorg voor mensen met dementie zien we dat de ziekte vaak leidt tot een afscheid van vele vormen van contact: spraak, aanraking, intimiteit. Het project HuidHonger laat zien dat met dans, muziek en ontmoeting er weer ‘contact’ tot stand gebracht kan worden. Op een andere manier dan we gewend zijn. En niet alleen met de bewoner die dementie heeft, maar ook met zijn naasten.
Anne-Marijke Schakelaar, teamleider bij Viattence Ouderenzorg. Bedenker van het project HuidHonger

14.45 uur
Korte pauze

15.00 uur
De kracht van de lach
Iemand met dementie kan soms heel somber zijn of is soms de hele dag aan het mopperen. Als we niet oppassen kan deze negatieve sfeer ons eigen humeur of dat van andere bewoners ook flink verpesten. Toch is het in de omgang met mensen met dementie erg belangrijk dat we ons goede humeur weten te bewaren. Ook als het even tegenzit. Spiegelen is een goed werkende techniek bij mensen met dementie; een blij en vrolijk gezicht kan namelijk heel aanstekelijk werken. We sluiten de dag af met een vrolijke voordracht over de kracht van de lach!
Marcellino Bogers, grondlegger van humor als verpleegkundige interventie! Eigenaar Congressen MetZorg

16.00 uur
Einde programma, filevrij naar huis!

Doelgroep
Verzorgenden, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals die werken met mensen met dementie.

Accreditatie
Accreditatie wordt voor 5 uur aangevraagd bij het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden.

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen € 210,-.

Mark Two Academy is als aanbieder van kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annuleren
Tot twee weken voor de cursusdatum kun je, uitsluitend schriftelijk annuleren. Wij brengen dan € 25,- annuleringskosten in rekening. Daarna ben je het volledige cursusbedrag verschuldigd. Je kunt dan nog wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem hiervoor contact op met ons secretariaat op 033-4345730 of info@marktwo.nl 

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Folder
Datum

13 december 2019

Locatie

Postillion Bunnik

Kosten

€ 210,-

Vragen?

033 4345730
info@marktwo.nl

Deel met uw collega’s