Cursusdetails

Het begint zo langzamerhand een traditie te worden. Voor het vijfde jaar op rij organiseren wij tijdens het ABN AMRO World Tennis Tournament in Ahoy Rotterdam een nascholing voor fysiotherapeuten over sportblessures. En na afloop kunt u weer genieten van toptennis.

Dit keer focussen we ons op heup, lies en buik blessures. Zoals een impingement van de heup, een veelvoorkomend probleem bij jonge, fanatieke sporters. Of spierrupturen en verrekkingen in de lies, die veel gezien worden bij tennissers en voetballers. Ook sportgerelateerde blessures in de wervelkolom komen aan bod, van groeistoornissen en stressfracturen tot aspecifieke lage rugklachten en rughernia’s.

U bent van harte welkom op woensdag 12 februari 2020 in Ahoy Rotterdam

Programma-adviseur en dagvoorzitter:
Robert van Cingel, sportfysiotherapeut/manueeltherapeut en directeur van Sport Medisch Centrum Papendal

12.30 uur
Registratie en inlooplunch

13.00 uur
Welkom en toelichting op het programma door Robert van Cingel

13.10 uur
Heup impingement
Een heup impingement komt vooral voor bij jonge, fanatieke sporters en bij sporten die een zware last leggen op de heupen, zoals bij tennis, voetbal en hardlopen. Een femoro-acetabulaire impingement (FAI), zoals een heup impingement ook wel genoemd wordt, kan klachten geven diep in de lies, heup of bil waardoor sporten erg lastig wordt.Er bestaan twee typen: CAM- en Pincer-impingement. Beide varianten worden besproken. Ook de combinatie van de CAM- en Pincer-impingement komt aan bod. Wat kun je conservatief behandelen? Wanneer moet er geopereerd worden en hoe ziet de revalidatie er vervolgens uit.
Marsha Tijssen, fysiotherapeut en bewegingswetenschapper gepromoveerd op het onderwerp fysiotherapie bij heupklachten, Sport Medisch Centrum Papendal

14.20 uur
Pauze

14.40 uur
Lies- en buikspierblessures
Spierrupturen en -verrekkingen in de lies komen bij tennissers en voetballers vaak voor. Dat komt omdat de spieren aan de binnenkant van de liezen tijdens het sporten veel werk moeten verzetten: stoppen, starten, versnellen, wenden, keren. Tijdens deze voordracht nemen we een aantal veelvoorkomende liesblessures met je door, waaronder de behandeling van adductiegerelateerde liespijn. We staan uitgebreid stil bij een goed preventie en krachtprogramma omdat een ‘oude’ blessure in de liesregio altijd een gevoelige plek blijft. Ook kijken we hoe we patiënten met een scheur en verzwakking van de diepe lagen van de buikwand kunnen helpen om de kracht en soepelheid in hun buik- en heupstreek te verbeteren.
Adam Weir, sportarts met aandachtsgebied liesblessures, Erasmus MC

15.50 uur
Pauze

16.10 uur
Wervelkolom gerelateerde klachten
Tijdens deze voordracht staan blessures in de wervelkolom centraal. Van groeistoornissen (scoliose en kyfose) en stressfracturen tot aspecifieke lage rugklachten en rughernia. We kijken naar de diagnostiek, de operatieve behandeling en de revalidatie bij deze aandoeningen.
Eric Hoebink, orthopedisch chirurg (gespecialiseerd in de wervelkolom chirurgie) Amphia

17.20 uur
Core stability training
We sluiten de dag af met een debat over de zin en onzin van core stability training ter preventie van blessures, waaronder rugklachten.

18.00 uur
Eind programma
Blijft u voor de avondwedstrijden, dan kunt u in Ahoy Plaza terecht voor een hapje en een drankje (op eigen kosten) tot de wedstrijden beginnen.

19.30 uur
Aanvang wedstrijden

Doelgroep
Deze nascholing is bedoeld voor fysiotherapeuten.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 4 uur bij het KNGF (registers: algemeen, manueel en sport) en de Stichting Keurmerk Fysiotherapie.

Kosten
De kosten zonder toegangskaart voor het ABN AMRO WTT bedragen €215,-
De kosten met toegangskaart voor het ABN AMRO WTT bedragen €235,-*
*Reguliere toegangskaarten voor het ABN AMRO WTT (1e ring) bedragen €42,-

Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annulering
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst, brengen wij €50,- administratiekosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan nog wel een collega in uw plaats laten deelnemen. Neemt u daarvoor contact op met ons secretariaat info@marktwo.nl.

Folder
Datum

12 februari 2020

Locatie

Ahoy Rotterdam

Kosten

€215,- zonder toegangskaart tennistoernooi
€235,- met toegangskaart tennistoernooi

Vragen?
Deel met uw collega’s