Cursusdetails

In de lente zie je ze weer de praktijk in druppelen, de (amateur)hardlopers. Hardlopen wordt elk jaar populairder. Waarom ook niet? Het is goedkoop, het enige wat je nodig hebt is een paar hardloopschoenen. Het is gezond, je hebt minder kans op hart- en vaatziektes. Bovendien is het een mooie manier om je gewicht onder controle te houden. Mensen zijn tegenwoordig op zoek naar een manier om hun levensstijl te verbeteren. Iedereen kan hardlopen.

Dat denken mensen tenminste. Het aantal hardloopblessures dat we in de praktijk langs zien komen laat ons een ander beeld zien. Het is, na voetbal, de meest blessuregevoelige sport. De klachten variëren van lichte overbelasting tot een spierruptuur.

De volgende editie van ‘Komt een sporter bij de fysiotherapeut’ staat daarom geheel in het teken van hardloopblessures.

De studiedag vindt plaats in Postillion Hotel Bunnik; een locatie waar veilig nascholen op 1,5 meter mogelijk is.

  • Om je een idee te geven van de maatregelen:
  • Per bijeenkomst laten we minder deelnemers toe.
  • Bij binnenkomst vindt een gezondheidscheck plaats
  • De locatie wordt zo ingericht dat deelnemers en personeel voortdurend 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.
  • Bij de catering wordt een strikt hygiëne beleid gevolgd (extra schoonmaakdiensten, éénrichtingsverkeer, handgeldispensers).

Een week voorafgaand aan het congres ontvang je van ons verdere details. Je bent van harte welkom.

Namens programmavoorzitter,
Robert van Cingel, fysiotherapeut en directeur Sport Medisch Centrum Papendal

Met vriendelijke groet,
Monique de Brabander, cursusmanager Mark Two Academy

09.00 uur
Registratie, koffie en thee

09.30 uur
Welkom en toelichting op het programma Robert van Cingel

09.40 uur
Mediaal Tibiaal Stress Syndroom
Je hebt vast al wat hardlopers behandeld met het mediaal tibiaal stresssyndroom. In het begin is de pijn vaak nog wel te verdragen. Daarom lopen veel mensen in het begin nog door. Ze komen meestal pas bij jou in de praktijk als het hardlopen echt niet meer gaat. Tijdens deze voordracht bespreken we de risicofactoren voor het ontstaan van deze klachten. Je leert welke trainingsvormen je moet vermijden en welk trainingsprogramma wel werkt. Weet je al waar je patiënt op moet letten bij het kopen van hardloopschoenen? Ook dat gaan we bespreken. Het belangrijkste wat je leert dat je in de praktijk kunt toepassen zijn de sportrelevante afwijkingen. Als laatst bespreken we de meest evidence based fysiotherapeutische behandeling van deze hardnekkige overbelastingsblessure.
Robbart van Linschoten, sportarts gezondheidscentrum Ommoord Rotterdam

10.30 uur
Het Iliotibiale Band Syndroom
Het iliotibiale band syndroom (ITBS) is onder leken bekend als een ‘lopersknie’ of ‘runners knee’. Het is een klassieke hardloopblessure. We zien de klacht ook veel bij hikers en fietsers. De pijnklachten treden na enige tijd (hard)lopen op en kunnen zo hevig worden dat het lopen moet worden gestaakt. Wat is de oorzaak? Hoe voorkom je deze pijnlijke blessure en hoe kan je deze klachten het beste behandelen?
Maarten van der Worp, (sport)fysiotherapeut en bewegingswetenschapper, onderzoeker aan de HAN en Radboud Universiteit.

11.20 uur Pauze

11.40 uur
Voorvoetafwijkingen en Fasciitis Plantaris
Metatarsalgie duidt op voorvoetklachten, wat vaak samengaat met pijnklachten onder de bal van de voet. Langeafstandslopers hebben meer kans op metatarsalgie, vooral omdat de voorvoet aanzienlijke kracht absorbeert wanneer een persoon hardloopt. Tijdens deze les gaan we het hebben over de oorzaken van pijn onder de voorvoet, over de risicofactoren, over complicaties die kunnen optreden als er niks gedaan wordt en over de behandeling. Ook de behandeling van Fasciitis Plantaris, gekenmerkt door heftige, aanhoudende pijn onder de hiel, wordt besproken.
Jules van de Veen, sportfysiotherapeut, registerpodoloog VSO-Papendal

12.30 uur Lunch

13.20 uur
Battle: wel of geen inlegzool?
We gaan battlen over de zin en onzin van (op maat gemaakte) inlegzolen bij geblesseerde hardlopers. Jules van de Veen (voorstander) en Maarten van der Worp (tegenstander) geven hun visie op basis van ervaringen uit de praktijk en de beschikbare wetenschappelijke evidentie.

14.00 uur
Achillespees Tendinopathie

Een veel voorkomende klacht bij hardlopers is een stijve en pijnlijke achillespees. In het begin zijn patiënten blij dat ze de pijn ‘eruit kunnen lopen’. Vaak houden de klachten echter aan of verergeren juist. Veel mensen stoppen dan uiteindelijk met hardlopen. Ze komen bij jou met een pijnlijk en stijf gevoel in de achillespees en willen weer pijnvrij kunnen hardlopen. Tijdens deze sessie leer je over de etiologie, diagnostiek en behandelmogelijkheden van achillespeesblessures bij hardlopers.
Robert-Jan de Vos, sportarts en wetenschappelijk onderzoeker Erasmus MC Universitair Medisch Centrum

14.50 uur Pauze

15.10 uur
Spierruptuur onderste extremiteit

Plotselinge hevige pijn of het gevoel van een doffe klap, alsof er iemand tegen je been aan trapt. Een spierruptuur is een blessure die vaak ontstaat tijdens explosieve bewegingen. Bijvoorbeeld bij het sprinten of het afzetten bij de start. Deze blessure treedt bij atleten vaak op in de gastrocnemius of in de hamstrings. Ook in de quadriceps komt het voor. Spierrupturen zijn in veel gevallen te voorkomen door een goede trainingsopbouw en de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid. Daar gaat deze les over. En voor het geval het toch misloopt, ook het revalidatietraject na een ‘zweepslag’ komt aan bod.

16.00 uur
Gregory Sedoc analyseert
Als side-kick van presentatrice Dione de Graaff illustreerde Sedoc tijdens het afgelopen WK atletiek zijn analyses op TV door in woord en gebaar uitleg te geven over de looptechniek van atleten. Wij hebben hem gevraagd om hetzelfde te komen doen tijdens deze nascholing: aan de hand van video’s laten zien wat een goede van een slechte loper/sprinter onderscheidt.

16.45 uur
Einde programma, borrel.

Doelgroep
Deze nascholing is bedoeld voor fysiotherapeuten.

Accreditatie
KNGF 5 punten (registers: algemeen en sport)
Stichting Keurmerk Fysiotherapie 5 punten

Kosten
De kosten voor deelname bedragen € 230,- p.p.
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annulering
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst, brengen wij €50,- administratiekosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan nog wel een collega in uw plaats laten deelnemen. Neemt u daarvoor contact op met ons secretariaat via info@marktwo.nl.

Datum

25 september 2020

Locatie

Postillion Bunnik (Utrecht)

Kosten

€ 230,- p.p.

Accreditatie

5 punten KNGF en Keurmerk

Vragen?
Deel met uw collega’s