Komt een sporter bij de huisarts
Doelgoep: Huisartsen

Komt een sporter bij de huisarts
Doelgoep: Huisartsen

Start
26/01/2018
Einde
26/01/2018 De hele dag

Categorie:

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Beste huisarts,

Jaarlijks ontstaan er op de sportvelden duizenden blessures. Bij menig amateur- of topsporter raken enkel, knie, hamstring, achillespees, schouder en/of andere delen van het lichaam overbelast of zelfs geblesseerd. In veel gevallen komt de sporter dan terecht bij u, de huisarts.

Om de sportende patiënt zo goed en snel mogelijk van zijn blessure af te helpen is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de nieuwste inzichten en behandelmogelijkheden op het gebied van de sportgeneeskunde. Om daarin te voorzien organiseren wij op vrijdag 26 januari 2018 de nascholing ‘Komt een sporter bij de huisarts’.

Hoe ontstaan sportblessures? Hoe ziet de diagnostiek eruit? Welke behandelmogelijkheden heeft u? Wanneer verwijst u door naar de sportarts of de orthopeed? Welke patiënten hebben baat bij fysiotherapie? Hoe begeleidt u de sporter bij het opbouwen van stabiliteit en belastbaarheid? Wat kunt u doen om recidiverende klachten te voorkomen?

Ook de samenwerking met sportartsen, orthopeden en fysiotherapeuten, komt aan de orde. Investeren in een optimale sportketenzorg leidt tot snelle en kwalitatief hoogstaande zorg. En daarmee tot tevreden patiënten.

Rondleiding KNVB Campus

De sport medische begeleiding van profvoetballers.
Omdat voetbal in Nederland de meeste sportblessures veroorzaakt organiseren wij deze nascholing op de KNVB Campus in Zeist. Wat is er de afgelopen 10 jaar veranderd in de sport medische begeleiding van profvoetballers? Welke innovatieve behandelmethoden worden er tegenwoordig gebruikt om spelers sneller en sterker te laten herstellen? En welke medische faciliteiten biedt de KNVB? U krijgt een interessant kijkje in de keuken!

Dagvoorzitter:
Prof Frank Backx, sportarts en hoogleraar klinische sportgeneeskunde UMC Utrecht

Met vriendelijke groet,
Steven Korteling, cursusmanager Mark Two Academy

Programma

09.00 uur Registratie, koffie en thee
09.30 uur Welkom en toelichting op het programma door dagvoorzitter Frank Backx, sportarts en hoogleraar klinische sportgeneeskunde UMC Utrecht

09.45 uur Enkel
Jaarlijks ontstaan er op de sportvelden bijna 700.000 enkelblessures. In veel gevallen gaat het om een verstuiking van de enkel. Als dat met grote kracht gebeurt dan kan dat ernstiger letsel veroorzaken dan alleen ligamentaire schade. Tijdens deze voordracht wordt uitgelegd hoe u kunt bepalen of het ook om een kraakbeenletsel of fractuur gaat en welke optimale behandeling mogelijk is bij een distorsie of ruptuur. Daarnaast kijken we naar de late gevolgen van een enkelverstuiking, zoals het enkelimpingement en naar nieuwe inzichten op het gebied van recidiefpreventie. En als de patiënt weer gaat sporten: intapen, enkelbrace of beter zonder hulpmiddelen?

10.30 uur Knie
De knie wordt in bijna alle sporten (zwaar) belast. Van hardlopers en wielrenners tot volleyballers en basketballers. Het kan gaan om een acute knieblessure die meestal ontstaat als gevolg van een forse verdraaiing waarbij vaak de banden of meniscus beschadigd raken. Ook kunnen blessures ontstaan door chronische overbelasting van het kniegewricht. Om de sporter met een knieblessure zo goed en snel mogelijk te laten herstellen is het belangrijk dat u op de hoogte bent van de nieuwste behandeltechnieken bij intra- en extra-articulair knieletsel, zoals het hechten van de meniscus (in plaats van het verwijderen), kraakbeenceltransplantaties bij focale kraakbeendefecten of PRP-injecties bij patiënten met gonartrose of een jumpers knee.

11.15 uur Pauze

11.35 uur Wie van de drie? Doorverwijzen bij sportblessures
Als het om sportblessures gaat dan heeft u vaak drie doorverwijsmogelijkheden: de orthopedisch chirurg, de sportarts en de (sport)fysiotherapeut. Wanneer kiest u voor wie? En bij welke klachten blijft de patiënt bij u onder behandeling? Onder behandelaars wordt daar nog al eens verschillend over gedacht. Aan de hand van casuïstiek gaan we tijdens deze voordracht in debat met een orthopeed, een sportarts en een fysiotherapeut. U laat vanuit de zaal nadrukkelijk de stem van de huisarts horen! Het doel van dit debat: kijken hoe we de samenwerking in de sportzorgketen kunnen optimaliseren in het belang van de patiënt.

12.20 uur Lunch

13.15 uur Hamstring
Een van de meest voorkomende spierblessures is de hamstringblessure. Vooral in de voetbalsport is deze kwetsure zeer berucht. Deze vaak recidiverende klacht kan gebaseerd zijn op lichte schade aan enkele spiervezels of een verrekking, tot aan een totale spierscheuring. Deze voordracht gaat over het beoordelen van de ernst van de blessure, de behandeling en het bepalen van het Return-to-Play moment. Ook recent onderzoek naar de effectiviteit van preventieve oefenprogramma’s tegen hamstringblessures wordt besproken.

14.00 uur Achillespees
Tijdens het sporten wordt de achillespees zwaar belast door de vele richtingsveranderingen en versnellingen tijdens het rennen. De achillespees kan dan scheuren of er kan een tendinopathie ontstaan met klachten van pijn en stijfheid. Wat kunt u doen om de sporter van zijn klachten af te helpen? Wat is het effect van (nieuwe) behandelvormen als shockwave therapie, autologe bloedinjecties of prolotherapie? Deze voordracht gaat over diagnostiek en behandeling van achillespeesblessures.

14.45 uur Pauze

15.15 uur Schouder
‘Ik heb last van mijn schouder bij het serveren’. Grote kans dat er een tennisser of volleyballer voor u staat. Hoe zijn de klachten ontstaan? Bij welke bewegingen wordt in het dagelijks leven de pijn opgewekt? Is het een probleem van het voorste kapsel of de biceps pees?. Of toch een subacromiaal impingement met verkalking in de supraspinatuspees? Dan wel een labrumletsel of komt het uit de nek? Wij laten zien hoe u door middel van een gestructureerd lichamelijk onderzoek (incl. provocatietesten), de waarschijnlijkheidsdiagnose kunt stellen. Ook bespreken we conservatieve en operatieve behandelmogelijkheden bij schouderklachten.

16.00 uur De sport medische begeleiding van profvoetballers
Wat is er de afgelopen 10 jaar veranderd in de sport medische begeleiding van profvoetballers. Welke innovatieve behandelmethoden worden tegenwoordig gebruikt om spelers sneller en sterker te laten herstellen? Welke medische faciliteiten biedt de KNVB? U krijgt een kijkje in de keuken bij de Nederlandse Voetbalbond.

16.30 uur Einde programma, borrel

Medisch: Huisarts en Huisarts i.o.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 5 uur bij het KNMG (cluster 1)

Kosten
De kosten voor deelname bedragen €225,-
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annulering
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst, brengen wij €50,- administratiekosten  in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan nog wel een collega in uw plaats laten deelnemen. Neemt u daarvoor contact op met ons secretariaat info@marktwo.nl.

INSCHRIJVEN

INSCHRIJVEN

Datum

26 januari 2018

Locatie

KNVB Campus Zeist

Kosten

€ 225,-

Vragen?

Stel ze aan Steven Korteling
033-435730
skorteling@marktwo.nl

Deel met uw collega’s