Cursusdetails

Beste collega,

Het zal je niet zijn ontgaan dat in het najaar van 2019 zowel voor het cardiovasculair risicomanagement (CVRM) als voor de zorg bij chronische nierschade (CNS) een herziene richtlijn is verschenen. Over de wijzigingen en veranderingen is op diverse plaatsen gediscussieerd en gepubliceerd.

Tijdens deze masterclass maken we de tussentijdse balans op: hoe bevalt het werken met de herziene richtlijnen? Welke dilemma’s kom jij tegen in je dagelijkse praktijk? Wat doe je met dat deel van je patiëntpopulatie wat nu eenmaal niet goed in de richtlijn ‘past’? En als de richtlijn zegt; “overweeg…”; hoe overweeg je dan? Wat weeg je mee en wat weegt het zwaarst?

Ook zal het gaan over samenwerken. Met de 2de lijnszorg, met de apotheker, met de diëtist. En we staan we stil bij een belangrijk onderwerp waar richtlijnen nooit iets over zeggen; hoe ga je om met die patiënten die een bepaalde weerstand bij je oproepen en borg je dat ook deze groep met de optimale zorg en adviezen jouw praktijkruimte verlaat?

Het is ons gelukt om prima sprekers te vinden; deskundig en goed in staat om hun kennis aantrekkelijk te presenteren en in te gaan op jouw vragen. We gebruiken een digitale tool, waardoor je actief betrokken kunt zijn bij de casussen die je worden gepresenteerd.

En omdat nascholen naast zinnig ook leuk mag zijn, hebben we een sfeervolle locatie geboekt en bieden we voldoende tijd om je collega’s te ontmoeten en spreken. Natuurlijk wordt er tussendoor een heerlijke maaltijd geserveerd.

Ben je erbij? Je bent welkom!

Namens programma-adviseur Petra Dijkstra, praktijkondersteuner CVRM en praktijkmanager,

Inge Kleiss

Project manager Mark Two Academy

13.30 uur Ontvangst
14.00 uur Welkom met muzikale opening

14.10 uur Highlights en dilemma’s van werken met de CVRM richtlijn
De herziene richtlijn CVRM (2019) kent o.a. een aangepaste risicoschatting die moet leiden tot een plan op maat, wat samen met de patiënt wordt opgesteld. Hierbij gelden expliciet andere adviezen voor de jongere patiënt (<40 jaar) dan voor de oudere patiënt. Welke afweging maak je bijvoorbeeld bij jongeren met veel risico op hart en vaatziekten? Er is meer ruimte voor afwegingen, maar hoe bespreek je die met de patiënt die via de media soms op een heel ander spoor is gezet?

Aan de hand van 3 complexe casussen bespreken we de dilemma’s die je tegen kunt komen bij de heer van der Klink (31 jr), mevrouw van Diermen (49 jr) bij de heer de Vries (79 jr). Samen maken we keuzes en bespreken de consequenties daarvan.
Mark van der Wel, huisarts en researcher Nijmegen

15.10 uur Even kort benen strekken

15.20 uur Wat als een patiënt weerstand bij je oproept?
Herken je dat? Een patiënt meldt zich en je voelt direct weerstand. Het is ‘die ene patiënt’ waar je wel vaker moeite mee hebt’. Dat mag natuurlijk niet, maar gebeurt soms toch! Het feit dat je dan geïrriteerd raakt zegt ook iets over jezelf. Als je dat gevoel wil veranderen dan ga je veel leren van dit uur. Je leert hoe je op een handige manier om kunt gaan met deze weerstand. Met die vaardigheid verbeter je meteen ook de communicatie tussen jou en de patiënt. Reuze effectief.
Esther Kruiter, coach en trainer (met 25 jaar ervaring in de gezondheidszorg)

16.20 uur Drankje met snack

16.45 uur Werken met de richtlijn Chronische nierschade
Aan de hand van richtlijn CNS (2019) bespreken we het beleid, de behandeling en de aanbevolen controlefrequentie. Tevens kijken we naar de samenwerking met de tweede lijn en bekijken we welke afspraken er met de apotheker gemaakt kunnen worden.

In workshopvorm gaan we in gesprek over hoe je aan de patiënt kunt uitleggen wat chronische nierschade is, welke mogelijk complicaties kunnen ontstaan en welke leefstijladviezen je het beste kunt geven. Hoe kun jij de patiënt ondersteunen bij het zelfmanagement?
Dr. Mehrzad Nasseri, kaderarts Hart- & Vaatziekten, huisarts Gezondheidscentrum De Meridiaan, IJsselstein

17.45 uur Dinerbuffet

18.30 uur Voedingsadviezen bij CVRM en chronische nierschade
Welke specifieke voedingsadviezen kun je geven aan patiënten bij CVRM en/of chronische nierschade en hoe motiveer je de patiënt op een realistische manier? Wanneer verwijs je door naar een diëtiste, hoe ziet een goede samenwerking er in de praktijk uit?
Mirja van Dijkhuizen, Praktijkverpleegkundige bij Huisartsen Praktijk Elst

19.15 uur It’s a wrap!
Einde masterclass

Voor wie is deze masterclass bedoelt?
De inhoud richt zich op praktijkondersteuners en praktijkverpleegkundigen die werkzaam zijn in de eerstelijns zorg.

Accreditatie
Wij vragen voor 4 uur accreditatie aan bij NVvPO en V&V.

Kosten
Deze themadag kost € 175,-. In dit bedrag zijn consumpties, dinerbuffet en cursusmaterialen inbegrepen.
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst brengen wij €25,- aan administratiekosten in rekening. Daarna ben je het volledige registratiebedrag verschuldigd. Je kunt dan wel iemand anders in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor dan contact op met ons secretariaat: 033 – 434 57 30 of info@marktwo.nl.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

Dinsdag 4 februari 2020

Datum
Locatie

Mereveld, Utrecht

Kosten

€ 175,-

Vragen?

Stel ze aan Inge Kleiss
033-4345730
ikleiss@marktwo.nl

Deel met uw collega’s