Cursusdetails

Na de succesvolle eerste editie van ‘Nursing Skills het Wondpracticum’ in 2021, organiseert Mark Two op 4 november 2022 een vervolg op deze studiedag! Een dag waarbij het oefenen en verbeteren van jouw vaardigheden centraal staan. De belangrijkste ‘skills’ die je nodig hebt binnen jouw mooie vak komen aan bod. Je kunt kiezen uit 8 verschillende workshops / lessen op het gebied van wondzorg. Volg bijv. een workshop debrideren, of kies een ‘knip en plak’ workshop op moeilijk verbindbare plaatsen, leer hoe je brandwonden verbindt en behandelt, of kies je voor een workshop over oncologische wondzorg?

Tijdens elke les liggen er materialen klaar om mee te oefenen en onze docenten zullen je voorzien van de meest up to date informatie. Kortom, het belooft een hele interactieve en praktische dag te worden! Je bent van harte welkom op vrijdag 4 november 2022 in het Postillion Hotel in Utrecht.

Programma-adviseur en praktijkdocent,
Mirjam Kempkes, wondconsulent Cordaan

                                  

                       

09.00 uur Aankomst, registratie en koffie
09.30 uur Naar de workshopzalen
09.45 uur Start lesronde 1
11.00 uur Pauze
11.30 uur Start lesronde 2
12.45 uur Lunch
13.45 uur Start lesronde 3
15.00 uur Pauze
15.15 uur Start lesronde 4
16.30 uur Einde programma, borrel

WORKSHOPS: KIES 4 VAN DE 8 ONDERWERPEN

1. Voeding en wondzorg
De voedingstoestand beïnvloedt de wondgenezing. De inname van specifieke voedingsstoffen, zoals eiwit, vitaminen en mineralen, hangen samen met het herstel. In deze workshop wordt aandacht besteed aan de samenhang van voeding met wondgenezing. Zowel preventie van een slechte voedingstoestand als de ondersteuning van wondgenezing met voeding komen aan bod. Dit wordt gedaan aan de hand van een casus waarin praktische adviezen worden besproken.
Michael van Kempen, Verpleegkundig Specialist, Julius Gezondheidscentrum

2. Oncologische wondzorg
Kanker heeft een enorme impact op het leven van patiënt en naasten. Patiënten kunnen te maken krijgen met verschillende soorten wonden en huiddefecten. Wanneer het beleid gericht is op ‘kwaliteit van leven’ en er geen genezing meer mogelijk is, gaat de palliatieve fase in. De wondbe-handeling richt zich op het beperken van het ongemak of het bieden van comfort. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk leer je oncologische wonden en oncologische ulcera te onderscheiden en de wonden te classificeren (inclusief de rol van het WCS-model). Naast kennisoverdracht wordt uitgebreid ingegaan op praktijkvoorbeelden aan de hand van casuïstiek.
Yvonne Boerman-Wijers, Wondzorgkundige Centrum Hoofd-Hals Oncologie, Radboudumc

3. Chronische veneuze insufficiëntie In deze sessie staat het onderwerp chronische veneuze insufficiëntie centraal (CVI). CVI is een veelvoorkomend probleem waar zorgverleners in de dagelijkse praktijk veelvuldig mee worden geconfronteerd. Tijdens deze sessie zullen de veelvoorkomende symptomen bij deze aandoening besproken worden, zoals atrofie blanche, hypostatisch eczeem, oedeem, hyperpigmentatie etc. Hoe herken je deze symptomen? Hoe ontstaan deze symptomen? Wat zijn de risicofactoren voor het ontstaan van CVI? Tenslotte zullen wij stilstaan bij de behandeling en preventieve maatregelen.
Michael Verbeek- van Kempen, Verpleegkundig Specialist, Julius Gezondheidscentrum


4. Brandwonden
Tijdens deze workshop leer je hoe je een brandwond kan beoordelen. De opvang en aandachtspunten voor de verzorging van patiënten met brand-wonden komt uitgebreid aan bod. Veel casuïstiek waarbij aandacht is voor de keuze van wondproducten. Wanneer patiënten ontslagen worden uit een brandwondencentrum zijn er vaak nog restdeffecten die verzorgd moeten worden. Leer waar je op moet letten en hoe je een pas genezen huid moet verzorgen.
Anneke Melissant, Brandwondenverpleegkundige, Brandwondencentrum Rotterdam

5. Knippen en plakken: moeilijk verbindbare plaatsen
In deze workshop oefenen we op elkaar en verbinden ook de moeilijk te verbinden plaatsen, zoals tussen tenen en vingers. Er liggen scharen en verschillende verbandmaterialen voor je klaar en onze praktijkdocenten lopen rond om instructies tebvgeven, vragen te stellen en te beantwoorden. Weet jij welk materiaal je gebruikt op welk type wond? En wat het verschil is tussen een alginaat en een hydrofiber? Zou jij gerust een hydrocolloïd op een geïnfecteerde wond aanbrengen? Test je kennis en je handigheid en doe mee!
Mirjam Kempkes, Wondconsulent, Cordaan

6. Debridement
Debridement is het verwijderen van necrotisch weefsel, fibrineus beslag en ander wondvuil. Dit is een belangrijk aspect van de wondzorg omdat schone wonden sneller en beter genezen. In deze les laten we verschillende vormen van debridement zien: autolytisch, biologisch (maden), chirur-gisch, mechanisch en chemisch debridement. Waarin verschillen ze en wie mag dit uitvoeren?
Dennis de Bie, Verpleegkundig Specialist, UMC Utrecht

7. Voetonderzoek bij diabeten
Ofschoon de voetzorg bij diabetes sterk is verbeterd, komt de diabetische voet nog steeds op ruime schaal voor. In deze les bespreken we de achter-grond van deze beruchte complicatie van diabetes. Wat is een diabetische voet precies? Hoe herken je de verschillende vormen van neuropathie? En welke diagnostische hulpmiddelen zijn er? Naast het antwoord op deze vragen, bieden we je praktische en overzichtelijke aanbevelingen voor de behandeling van de diabetische voet.
Franciska Rieke, Verpleegkundig Specialist, OLVG

8. Enkel/ Teen Arm Index
De Enkel/Teen Arm Index (EAI/TAI) is een belangrijk onderzoek om na te gaan of iemand wellicht een verminderde doorbloeding heeft in de slag-aderen van de benen. De aanwezigheid van Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV) heeft een zeer nadelig effect op wondgenezing en kan ernstige complicaties veroorzaken in combinatie met compressietherapie. Deze les gaat in op het belang van dit onderzoek en hoe deze uitgevoerd dient te worden. Naast demonstraties met doppler en vol automatische apparatuur, is er ook gelegenheid om zelf te oefenen.
Jacobine Melis, Eigenaar Ontplooi, Wond- en compressiespecialist

VOOR WIE IS DE DAG BEDOELD?
Deze studiedag is bedoeld voor (wond)verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden.

ACCREDITATIE
Accreditatie is voor 5 uur door het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden en het Verpleegkundig Specialisten Register toegekend.

WAAR EN WANNEER?
Vrijdag 4 november 2022 in het Postillion Hotel Bunnik (Utrecht). Bij de deelnamebevestiging sturen we een routebeschrijving.

WAT KOST DEZE DAG?
De kosten voor deelname aan dit wondpracticum bedragen €260,-. Mark Two Academy is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

INSCHRIJVEN
Inschrijven kan online via www.marktwo.nl.

EN WAT ALS IK MOET AFZEGGEN?
Tot twee weken voor de bijeenkomst kunt u, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan €25,- annuleringskosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan nog wel een collega laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat. Zie voor de volledige annuleringsregeling de website van Mark Two Academy; www.marktwo.nl Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

MEER INFORMATIE
Monique de Brabander, cursusmanager
Postbus 358, 3830 AK Leusden
Tel. 033-4345730
Email: info@marktwo.nl
Website: www.marktwo.nl

Folder
Datum

4 november 2022

Kosten

€ 260,-

Vragen?

Monique de Brabander
033-4345730
mdebrabander@marktwo.nl

Deel met uw collega’s