Op weg naar (nog) betere stomazorg en continentiezorg
Doelgroep: Verzorgenden, (wijk)verpleegkundigen

Op weg naar (nog) betere stomazorg en continentiezorg
Doelgroep: Verzorgenden, (wijk)verpleegkundigen

Start
12/03/2019
Einde
12/03/2019 De hele dag

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Beste collega,

In Nederland leven zo’n 38.000 mensen met een stoma. Jaarlijks komen er 7.000 nieuwe stomadragers bij. Zij moeten dagelijks hun stoma verzorgen of laten verzorgen en problemen met hun stoma leren herkennen.

En maar liefst één miljoen mensen heeft last van continentiestoornissen: incontinentie, retentie en obstipatie. Toch wordt over stomazorg en continentiezorg vaak niet makkelijk gesproken.

Op dinsdag 12 maart 2019 bespreken we tijdens de Studiedag ‘Op weg naar (nog) betere stomazorg en continentiezorg’ de problemen waar patiënten dagelijks mee worstelen en zoeken we naar oplossingen voor veel voorkomende klachten en ongemakken.

De ochtend van deze Studiedag is gewijd aan stomazorg. In je dagelijks werk in het verpleeghuis, verzorgingshuis of in de thuiszorg heb je vast cliënten met een stoma en ongetwijfeld loop je ook regelmatig tegen klachten aan zoals lekkage, huidproblemen of een  buikwandbreuk naast de stoma. Je leert tijdens de Studiedag hoe je de verschillende stomata moet verzorgen en met de juiste keuze aan materialen en de juiste begeleiding ben jij degene die de acceptatie bij de patiënt kan vergroten waardoor de kwaliteit van leven toeneemt.

Het middagprogramma gaat over continentiestoornissen. Je leert hoe je de patiënt het beste kunt voorlichten, adviseren en begeleiden. Welke soorten urinekatheters zijn er en voor welke specifieke problemen worden ze gebruikt. Wat kun je doen als een katheter drie keer per week verstopt zit of er urine langs de katheter lekt? Het is een les vol tips and tricks die je direct in de praktijk kunt brengen.

We zien je graag op dinsdag 12 maart 2019 bij deze praktijkgerichte nascholing.

Met vriendelijke groet, mede namens onze programma adviseurs,

Christel klein Goldewijk, cursusmanager

PROGRAMMA

9.15 UUR
ONTVANGST EN REGISTRATIE

9.45 UUR
WELKOM EN TOELICHTING OP HET PROGRAMMA DOOR DAGVOORZITTER

OCHTENDPROGRAMMA: STOMAZORG

10.00 UUR
SOORTEN STOMATA, LEEFREGELS EN HULPMIDDELEN
Wat is een stoma en wanneer is een stoma nodig? Welke soorten zijn er en op basis van welke indicaties wordt welke soort aangelegd? Met welk materiaal verzorg je een stoma? Hoe zit het met de voedingsrichtlijnen? Heeft irrigeren van de stoma toegevoegde waarde? Je leert een stoma te observeren en problemen te herkennen. Loes van der Ham, wond-, stoma- en continentieverpleegkundige, werkzaam bij het NZB

10.45 UUR
BUIKWANDBREUKEN; WAT MOET JE EROVER WETEN?
Een kleine buikwandbreuk geeft meestal geen klachten. Een grote breuk daarentegen levert vaak hinder en verzorgingsproblemen voor de patiënt op. Hoe ontstaat een breuk eigenlijk? Welke adviezen geef je je patiënt om een breuk te voorkomen? Hoe verzorg je een stoma naast een grote breuk? Welke hulpmiddelen zijn er beschikbaar en hoe ga je hiermee om? Hoe zit het met de vergoeding van breukbanden door de zorgverzekeraar? Spreker nog niet bekend

11.30 UUR
PAUZE

12.00 UUR
VERZORGEN VAN EEN STOMA
Bij de aanleg of verzorging van een stoma kan er veel misgaan. Denk aan ernstige lekkages, bloedingen en verkleuring. Ook kunnen er fistels ontstaan in een openbuikwond. Iedereen kent wel een patiënt met een stoma die regelmatig hinder heeft van lekkage. Een nieuw stomazakje aanbrengen is niet de oplossing! Je leert hoe je de problemen kunt signaleren, analyseren en oplossen. Loes van der Ham

13.00 UUR
LUNCHBUFFET

MIDDAGPROGRAMMA: CONTINENTIE EN RETENTIE

14.00 UUR
WAT KAN ER TOCH MIS ZIJN MET DIE BLAAS?
Oorzaken en vormen van blaasproblematiek. Korte bespreking van de soorten urineincontinentie? Wat is de functie van de bekkenbodem? Welk type urine-opvangmateriaal past bij welk type incontinentie? Moet de patiënt ervoor betalen? Hoeveel urine-opvangmateriaal mag een patiënt gebruiken? Hoe zit het met de normering en de financiering door de zorgverzekeraar? Loes van der Ham

15.00 UUR
PAUZE

15.30 UUR
WAT MOET JE WETEN OVER VERBLIJFSKATHEDERS?
Welke soorten verblijfskatheters zijn er voor welke problemen? Wat doe je bij een verstopte katheter of bij urineverlies langs de katheter? Wanneer, waarom en hoe fixeer je een verblijfskatheter? Je krijgt tips die je morgen meteen in de praktijk kan brengen. Zo voorkom je dat de patiënt onnodig naar het ziekenhuis moet. Fleur van de Wouw en Linda Vlieland, continentieverpleegkundigen poli Urologie, Meander Medisch Centrum

16.30 UUR
VRAGEN STELLEN EN AFSLUITENDE DISCUSSIE

16.45 UUR
NAPRATEN EN DRANKJE

Voor wie?
Deze nascholing is bedoeld voor verzorgenden en verpleegkundigen in zorginstellingen, verpleeghuizen (en ziekenhuizen), woonzorgcentra en thuiszorg, wijkverpleegkundigen.

Accreditatie
Er wordt voor verpleegkundigen en verzorgenden voor 5 uur accreditatie aangevraagd bij het Kwaliteitsregister V&V

Kosten
De kosten voor deelname aan de Studiedag ‘Op weg naar (nog) betere stomazorg en continentiezorg’ bedragen €225,-.
Dit bedrag is inclusief digitaal cursusmateriaal, deelnamecertificaat, lunch en consumpties.
Betaling via iDEAL of door middel van een eenmalige incasso. Betaling per factuur is ook mogelijk; dit kan worden aangegeven bij inschrijving.

Mark Two Academy is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annulering
Tot twee weken voor de bijeenkomst kunt u schriftelijk annuleren. Wij berekenen dan €25,- administratiekosten. Daarna bent u het volledige inschrijfbedrag verschuldigd. U kunt dan nog wel een collega in uw plaats deel laten nemen.
Neemt u daarvoor contact op met ons secretariaat: info@marktwo.nl

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Folder
Aanmeldformulier
Datum

12 maart 2019

Locatie

Pathé Ede

Kosten

€225,-

Vragen?
Deel met uw collega’s