Studiedag ‘Ouderenpsychiatrie en Psychogeriatrie’
Doelgroep: Verzorgenden, Verpleegkundigen en POH-GGZ

Studiedag ‘Ouderenpsychiatrie en Psychogeriatrie’
Doelgroep: Verzorgenden, Verpleegkundigen en POH-GGZ

Start
02/11/2018 23:00
Einde
02/11/2018 23:30

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Beste collega,

Vorig jaar kregen we van de deelnemers aan de eerste editie van de Studiedag ‘Ouderenpsychiatrie en Psychogeriatrie’ gemiddeld het cijfer 8. Dat is een hoge waardering bij zo’n nieuw programma en dat had vooral te maken met het feit, dat we erin waren geslaagd om docenten aan te trekken die zelf elke dag in de ouderenpsychiatrie werkzaam zijn. Met ‘de poten in de modder’ heet dat. Geen moeilijke wetenschappelijke verhalen, geen ‘top down’ onderwijs maar gewoon les van collega’s op de afdeling die uit eigen ervaring vertelden over omgaan met ouderen met delier, persoonlijkheidsstoornissen, met een doodswens enz. Levensechte verhalen dus.

Dankzij de betrokkenheid en de hulp van collega’s van Dijk en Duin GGZ, Parnassia, Careyn en anderen zijn we er naar onze overtuiging opnieuw in geslaagd om een zeer aansprekende en praktijkgerichte 2e editie van de Studiedag ‘Ouderenpsychiatrie en Psychogeriatrie’ in elkaar te zetten.

Noteer de themadag maar alvast in je agenda: VRIJDAG 2 NOVEMBER 2018 in Utrecht.

Met vriendelijke groet,

mede namens dagvoorzitter en programma adviseur Ingrid Jans, klinisch neuropsycholoog en directeur Ouderenpsychiatrie Dijk en Duin, onderdeel van de Parnassia Groep,

Willeke Kristensen, cursusmanager

HOE ZIET DE DAG ERUIT?

08.45 uur Ontvangst en registratie

09.30 uur Opening door de voorzitter Ingrid Jans, klinisch neuropsycholoog en directeur zorg Ouderenpsychiatrie Dijk en Duin – Parnassia, onderdeel van de Parnassia Groep

10.15 uur KEUZESESSIE (RONDE 1)

11.15 uur Pauze

11.45 uur KEUZESESSIE (RONDE 2)

12.45 uur Lunch

13.30 uur Plenair: Cognitieve fitness / Move your body – sharpen your brain
Cognitieve Fitness combineert fysieke inspanning met intellectuele uitdaging en maakt gebruik van
bewuste ontspanning. Het wordt onder andere ingezet als een preventieve aanpak in de strijd tegen
dementie en bij psychische klachten. Cognitieve Fitness richt zich op het behoud en de verbetering
van zowel de fysieke als cognitieve vitaliteit. Cognitieve Fitness is effectief voor ouderen,
mensen met cognitieve problemen en natuurlijk voor iedereen die zijn/haar hersenen gezond wil
houden… Dus.. doe je mee?

14.00 uur KEUZESESSIE (RONDE 3)

15.00 uur Pauze

15.25 uur KEUZESESSIE (RONDE 4)

16.25 uur Einde programma

KEUZESESSIES – Kies 4 van de 7

1. Teamempowerment in de omgang met gedragsproblemen
Teams hebben regelmatig te maken met ingewikkelde gedragsproblemen. In deze sessie gaan we vooral op zoek naar manieren waarop je de kracht van je eigen team kunt vinden en vervolgens kunt inzetten in de omgang met gedragsproblemen. Het wordt een interactieve sessie waarin we jouw bijdrage belangrijk vinden.
Marion Klaver, GZ-psycholoog/cognitief gedragstherapeut/docent, Maria-oord Careyn
Annelies Schrale, Teamleider Amsta Herstel Slotervaartziekenhuis

2. Her- en erkenning van alcoholgebruik
Verslaving aan alcohol of andere middelen is geen zeldzaamheid bij ouderen. Hoe ga je in de dagelijkse praktijk om met cliënten die ’te’ veel drinken? In deze les vertelt Ron Bus, een 64-jarige ervaringsdeskundige, over zijn (ex-)alcoholisme. Samen met verpleegkundig specialist GGZ Ronald Touw gaat hij in op verslaafd zijn, de her- en erkenning van alcoholgebruik en op alle vragen die je hierover maar weet te bedenken. Na afloop zul je beter begrijpen wat alcoholafhankelijkheid kan betekenen in een mensenleven.
Ronald Touw, Verpleegkundig Specialist GGZ, MANP, Brijder/ervaringsdeskundige
Ron Bus, gepensioneerd Biologie docent, ervaringsdeskundige, beleidsmedewerker Brijder

3. Slapeloosheid te lijf met cognitieve gedragstherapie
Slapeloosheid (insomnie) komt vaak voor bij ouderen. De eerste keus behandeling hierbij is cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i). In deze interactieve les leggen we uit wat CGT-i inhoudt. Vervolgens oefen je met elkaar om slaapproblematiek in kaart te brengen en hoe je de belangrijkste interventies van CGT-i zelf kunt toepassen.
Dr. Saskia van Liempt, ouderenpsychiater Dijk en Duin, en plaatsvervangend opleider Parnassia Noord-Holland

4. Praten over seks met psychogeriatrische ouderen
Ook bij (psychogeriatrische) ouderen is seks een onderdeel van het leven. Praten over dat onderwerp is voor zorgverleners vaak moeilijk. Doel van deze sessie is het gesprek met je patiënten over seksualiteit gemakkelijker te maken. We doen dat door informatie te leveren, door te oefenen en met behulp van casuïstiek. We zoeken uit waar je zoal tegenaan loopt bij het praten over seks. Ontwijk je het onderwerp of weet je het niet onder woorden te brengen? Voel je schroom bij jezelf of je patiënt? We reiken je diverse tips and trics aan.
drs. Gertruud Borst; GZ-psycholoog/psychotherapeut PsyQ, Seksuoloog NVVS, systeemtherapeut NVRG en Stef Meijer; maatschappelijk werker en systeemtherapeut Dijk en Duin

5. Signaleren en melden van ouderenmishandeling
Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar naar schatting zijn er jaarlijks zo’n 200.000 ouderen het slachtoffer van mishandeling. Dat is 1 op de 20 ouderen! Daarbij gaat het zowel om lichamelijke mishandeling als om verwaarlozing, psychische mishandeling en financiële uitbuiting. In deze les gaat het over het herkennen en erkennen van de signalen van ouderen mishandeling. Hebben we het over de verschillende vormen van ouderen mishandeling . Hoe maak je het bespreekbaar. En hoe zorg je voor een veilige zorgrelatie . Daarnaast is er aandacht voor de meldcode.
Audrey Raalte, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, Doc-team GGZ Dijk en Duin en
Natalie Zentveld casemanger ouderenzorg Doc-team GGZ Dijk en Duin

6. Dementie: niet altijd met Alzheimer
De ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie zijn de meest voorkomende en daardoor meest bekende vormen van dementie. Dementie kent echter meer vormen. In deze les gaan we in op dementie bij de ziekte van Parkinson en Lewy Body dementie. Deze vormen van dementie kennen specifieke kenmerken die gevolgen hebben voor de dagelijkse praktijk.
Henk Kruithof, klinisch geriater, Parnassia Groep Den Haag

7. Omgaan met moeilijk hanteerbare gedragingen 
Gedragsproblemen komen veel voor binnen de ouderenzorg. Gedragsproblemen zijn alle gedragingen van de patiënt die door de patiënt en/of zijn omgeving als moeilijk hanteerbaar worden ervaren, zoals agressie, angst, psychotische symptomen, ontremming. Hoe benader je probleemgedrag en welke (niet medicamenteuze) interventies kun je toepassen om probleemgedrag te voorkomen of er mee om te gaan? In deze sessie wordt op deze vragen een antwoord gegeven. Aan de hand van casusbeschrijvingen krijg je praktische tips om om te gaan met probleemgedrag bij ouderen.
Paulien Brandt, verpleegkundig specialist GGZ, Dijk en Duin

Voor wie?
Deze nascholing is bedoeld voor verzorgenden en verpleegkundigen in verpleeghuizen, zorginstellingen, woonzorgcentra, thuiszorg en voor verpleegkundigen voor het deskundigheidsgebied SPV, GGZ, geriatrie, psychiatrie en wijkverpleegkundigen. Voorts behoren praktijkondersteuners GGZ tot de doelgroep.

Accreditatie
Er wordt voor 5 uur accreditatie aangevraagd bij:
• Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden

Accreditatie is toegekend voor 5 punten door:
• Kwaliteitsregister LV POH-GGZ

Kosten
De kosten voor deelname aan deze Studiedag bedragen € 235,-.
Dit bedrag is inclusief studiemateriaal, certificaat, consumpties en lunch.

Mark Two Academy is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annulering
Tot twee weken voor de bijeenkomst kunt u schriftelijk annuleren. Wij berekenen dan €25,- administratiekosten. Daarna bent u het volledige inschrijfbedrag verschuldigd. U kunt dan nog wel een collega in uw plaats deel laten nemen.
Neemt u daarvoor contact op met ons secretariaat: info@marktwo.nl

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Aanmeldformulier
Datum

2 november 2018

Locatie
Kosten

€235,-

Vragen?
Deel met uw collega’s