Cursusdetails

Door de actuele situatie rond het corona virus zijn wij genoodzaakt om de studiedag ‘Overspanning en burnout’ op vrijdag 30 oktober a.s. te verzetten. De nieuwe datum is nog niet bekend.

09.15 uur Registratie en ontvangst met koffie en thee
09.45 uur Welkom en toelichting op het programma dagvoorzitter

10.00 uur NHG-standaard Overspanning en Burn-out
Eind 2018 verscheen de NHG standaard Overspanning en Burn-out. De eerste standaard die voor huisarts en POH-GGZ samen is geschreven. Tijdens deze les bespreken we de belangrijkste aandachtspunten uit de standaard op het gebied van diagnostiek en behandeling. En we zetten de begrippen stress, overspanning en burn-out uiteen zodat u de overeenkomsten en de verschillen aan het begin van de dag gelijk weer helder voor ogen heeft.

11.00 uur Pauze

11.30 uur Wat te doen bij stagnatie of een terugkerende burn-out?
Helaas kan het herstel van een burn-out soms stagneren of u ziet, die ene patiënt die hersteld was, ineens weer terug op het spreekuur. Wat kan hieraan ten grondslag liggen en welke interventies kunt u het beste inzetten als de klachten weer terugkomen? En wanneer is het verstandiger om te verwijzen?

12.30 uur Lunch

13.15 uur Keuzesessie (kies 1 uit 2)

1. Adem in, adem uit: ontspanningsoefeningen
Er bestaan verschillende ontspanningsoefeningen of -technieken. De bekendste is de progressieve spierontspanningstraining. Bij deze training leert de patiënt iedere spiergroep eerst aanspannen en daarna ontspannen en daarmee het verschil tussen spanning en ontspanning beter aanvoelen. Andere technieken zijn: autogene training, biofeedback, yoga en meditatie. Tijdens deze les proberen we er een aantal uit zodat u zelf kunt ervaren wat prettig is en makkelijk toepasbaar in de hectiek van alledag.

2. Ik pieker me suf: gedachtenpatronen doorbreken
Overmatig piekeren is doodvermoeiend en leidt tot gezondheidsklachten die samenhangen met overspanning en burn-out. Het gaat om klachten als rusteloosheid, concentratieproblemen, snel vermoeid zijn, prikkelbaarheid en slaapproblemen. De hulp bestaat uit het leren doorbreken van irrationele gedachtenpatronen, zoals die van de perfectionist die vindt dat hij nooit een fout mag maken. In deze les behandelen we verschillende technieken waarmee u patiënten kunt helpen om minder te gaan piekeren.

14.15 uur Jong en burn-out
De NHG-standaard Overspanning en Burn-out is vooral gericht op de behandeling van volwassen patiënten. Toch zien we in de praktijk ook een forse toename van overspanningsklachten en burn-out onder jongeren. Hoe komt dat? Wat zijn risicofactoren voor jongeren (social media, fear of missing out, etc)? Op welke symptomen moet u alert zijn? En wat kunt u doen om hen te helpen?

15.15 uur Pauze

15.30 uur Waarom ik?
Omdat patiënten vaak niet goed weten waar de stressklachten vandaan komen, vragen zij zich af waarom zij een burn-out krijgen. ‘Mijn partner heeft een veel drukkere baan, maar hij/zij heeft nergens last van?’ Hoe kan dat? Waarom krijgt de ene patiënt een burn-out en is de ander ogenschijnlijk ongevoelig voor stress? Tijdens deze les kijken we naar persoonlijke factoren die van invloed kunnen zijn op het krijgen van een burn-out zoals mentale weerbaarheid en copingstijl. En zijn mannen of vrouwen gevoeliger voor stress?

16.30 uur Einde programma

Doelgroep
Huisarts
Praktijkondersteuner GGZ
Andere zorgprofessionals die zich (in de eerste lijn) bezig houden met psychologische zorg 

Accreditatie (5 uur)
KNMG (cluster 1) voor huisartsen
Landelijke Vereniging POH-GGZ

Elders geaccrediteerde scholingen
Verpleegkundig specialisten GGZ kunnen deze nascholing zelf opvoeren onder elders geaccrediteerde scholingen

Kosten
De kosten voor deelname bedragen €215,- per persoon.
Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch en cursusmateriaal.
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annuleren
Tot twee weken voor de bijeenkomst kunt u, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan €50,- annuleringskosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan nog wel een collega in uw plaatst laten deelnemen. Neemt u daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Folder
Datum

30 oktober 2020

Locatie

Carlton Pesident Hotel

Kosten

€215,- per persoon.

Vragen?
Deel met uw collega’s