Cursusdetails

Vorig jaar organiseerden we een nascholing over het thema Rouw & Verlies. Een bijzonder programma dat onder leiding stond van huisarts Karin Pouls en rouwexpert Manu Keirse. De dag werd maar liefst met een 9 beoordeeld. Reden voor ons om eind van het jaar een tweede editie te organiseren.

Het nieuwe programma gaat over omgaan met een verlies in de breedste zin van het woord. Natuurlijk komt het overlijden van een dierbare aan bod. Maar we kijken dit keer ook naar andere vormen van rouw en verlies. Zoals het verlies van lichamelijke gezondheid waar veel ouderen en (ernstig) zieke mensen mee te maken krijgen. De impact van een (echt)scheiding. Want als je relatie op de klippen loopt voelt dat soms ook als rouwen. En wat als je afscheid moet nemen van je kinderwens?

Al deze aspecten komen aan bod tijdens de 2e editie van de themadag Rouw & Verlies. Een programma volledig gericht op de behandeling van dit soort klachten in de eerste lijn. Daar staan onze sprekers garant voor. Karin Pouls en Manu Keirse zijn er ook weer bij!

U bent (weer) van harte welkom

Met vriendelijke groet,

Simone Korteling
POH-GGZ en cursusmanager Mark Two Academy

09.00 uur Registratie, koffie en thee

09.30 uur Welkom en toelichting op het programma

09.45 uur Waarom doet rouwen zo’n pijn?
Waarom doet rouwen zo’n pijn? Waarom lijden we er zo onder? En waarom hebben sommige mensen er ogenschijnlijk geen last van? Het antwoord ligt vaak verscholen in hoe iemand is gehecht. Mensen die angstig gehecht zijn, zullen anders rouwen dan mensen die veilig gehecht zijn. Daarom staat in deze eerste voordracht niet het rouwproces centraal, maar het hechtingsproces wat daaraan vooraf gaat. Er bestaat immers geen rouw zonder hechting.
Manu Keirse, klinisch psycholoog en rouwspecialist

10.30 uur Rouw-arbeid
Verlies overleef je door ‘rouw-arbeid’ te verrichten. Het gaat om werken, zware inspanning. Je moet vier taken afronden. De eerste is het onder ogen zien van de werkelijkheid. De tweede het ervaren van de pijn van het verlies. Daarna moet je je aanpassen aan de wereld zonder die persoon. Tenslotte moet je opnieuw leren genieten en de herinneringen levendig zien te bewaren. Tijdens deze voordracht nemen we de vier taken uitgebreid met u door zodat u patiënten zo goed mogelijk door hun periode van rouw kunt heen loodsen.
Manu Keirse, klinisch psycholoog en rouwspecialist

11.30 uur Pauze

11.45 uur Angstklachten na het verliezen van een dierbare
Mensen die rouwen om het verlies van een dierbare proberen we zo goed mogelijk te helpen bij het omgaan met emoties als verdriet, somberheid en boosheid. Dat mensen ook angstklachten kunnen ontwikkelen na een overlijden, daar staan we nog te weinig bij stil. Het komt regelmatig voor dat mensen bijvoorbeeld last krijgen van paniekaanvallen ‘ik kan het niet alleen’. Of bang zijn om ook andere dierbaren te verliezen ‘als mijn gezonde moeder zomaar kan overlijden, dan kan het mijn partner ook overkomen’. Er kunnen zelfs PTSS klachten ontstaan doordat mensen de nare beelden van het ziekteproces en/of het overlijden niet van hun netvlies kunnen krijgen. Hoog tijd dus voor wat aandacht voor angstklachten bij het verliezen van een dierbare. Hoe herken de symptomen en wat kun
je er tegen doen?
Sophie Hengst, psychiater bij Arq Nationaal Psychotrauma Centrum

12.30 uur Lunch

13.15 uur Keuzesessie:

1. Rouw en verlies zonder overlijden
Het lijkt allemaal zo normaal. Je bent gezond, je hebt leuk werk, je sport, je hebt een liefdevolle relatie, je wil graag kinderen. Maar door ziekte, ongeluk, ruzie of simpelweg pech kan het leven er ineens heel anders uitzien. Dan zijn de dingen die je deed of de toekomstplannen die je had ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Hoe ga je om met deze vorm van verlies waarbij er niemand overlijdt? Hoe kun je patiënten nieuw perspectief bieden en helpen bij het herinrichten van hun leven? Daar gaat deze sessie over.
Mettelina Baarda-Kuiper, maatschappelijk werker en coach op het gebied van verlies- en rouwbegeleiding

2. Culturele en religieuze aspecten van rouw
Iedereen reageert anders op het verliezen van een dierbare. Buiten deze individuele verschillen in rouwverwerking zijn er bepaalde rituelen en gewoonten die cultureel en/of religieus geïnspireerd zijn. Tijdens deze sessie staan we stil bij de culture en religieuze aspecten van rouw. We kunnen uiteraard niet elke cultuur bespreken in 60 minuten. Daarom hebben we een selectie gemaakt van de culturen en geloofsovertuigingen die in Nederland het meeste voorkomen en die u het meest tegenkomt in de huisartspraktijk.
Marinus van den Berg, geestelijk verzorger en pastoor

14.15 uur Korte pauze

14.30 uur De uitzonderlijke verliezen
Aan de hand van casuïstiek behandelen we een aantal specifieke rouwsituaties, die soms net een andere aanpak vragen. Bijvoorbeeld rouw bij het verlies van een kind. Rouw na zelfdoding of moord van een geliefde. Wat zijn bijzondere aandachtspunten bij deze patiënten? Heeft u in de praktijk te maken met zo’n situatie, en lukt het u niet om de patiënt verder te helpen? Voelt u zich dan vrij om de casus in te brengen tijdens de voordracht zodat onze experts u een paar raadzame adviezen kunnen geven.
Sophie Hengst, psychiater bij Arq Nationaal Psychotrauma Centrum

15.15 uur De laatste fase en daarna…
Hoe kunt u mensen voorbereiden op afscheid, verlies en verdriet bij bijvoorbeeld een ziekte met fatale afloop? Deze voordracht gaat over uw rol in de palliatieve fase, waarin intensieve persoonlijke zorg gericht op de patiënt en zijn familie centraal staat. In plaats van te zeggen ‘we kunnen niets meer voor u betekenen’ laten we zien wat u kunt doen om de patiënt en zijn familie optimale ondersteuning te bieden in deze periode.

16.00 uur Einde programma

Programma-adviseur en spreker
De Vlaamse prof. dr. Manu Keirse (klinisch psycholoog) is een veelgevraagd rouwspecialist. Hij heeft verschillende bestsellers op zijn naam staan: Afscheid van moeder, Helpen bij verlies en verdriet, Stil verdriet en Van het leven geleerd zijn een aantal boeken van zijn hand. Tijdens deze themadag deelt hij zijn inzichten en jarenlange ervaring op het gebied van omgaan met rouw en verlies.

Doelgroep
Huisartsen en Praktijkondersteuners-GGZ

Accreditatie
Accreditatie wordt voor 5 uur aangevraagd bij de KNMG (cluster 1) en Landelijke Vereniging POH-GGZ.

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen € 215,-.

Mark Two Academy is als aanbieder van kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annuleren
Tot twee weken voor de cursusdatum kun je, uitsluitend schriftelijk annuleren. Wij brengen dan € 25,- annuleringskosten in rekening. Daarna ben je het volledige cursusbedrag verschuldigd. Je kunt dan nog wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem hiervoor contact op met ons secretariaat op 033-4345730 of info@marktwo.nl 

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Folder
Datum

13 december 2019

Locatie

Postillion Bunnik

Kosten

€ 215,-

Vragen?

033 4345730
info@marktwo.nl

Deel met uw collega’s