Cursusdetails

Geachte collega,

Behalve de schapen hebben in Nederland naar schatting ook een paar duizend mensen last van de ‘wolf’. Geen wolf met vier poten en scherpe tanden in dit geval, maar een wolf (lupus) met vele gezichten. Systemische lupus erythematodes (SLE) heet hij voluit, een zeldzame auto-immuunziekte die negen maal vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en doorgaans op jonge leeftijd de kop opsteekt.

De veelheid aan verschijningsvormen – van huidklachten tot renale, respiratoire, hematologische, en/of neuro-psychiatrische klachten – maken in combinatie met de lage incidentie het herkennen en behandelen van SLE lastig. In deze nascholing bieden wij u handvatten om de patiënt tijdig te herkennen en vervolgens een adequate behandeling in te zetten. Dit zal worden geïllustreerd aan de hand van casuïstiek waarbij ook acute gevallen zullen worden besproken. Cruciaal in de zorg voor patiënten met SLE is een goede regionale en interdisciplinaire samenwerking. Immers, de grote verscheidenheid in symptomen maakt dat diverse disciplines voor de patiënten de ingang tot het medisch circuit vormen.

Tenslotte gaan we in op de behandeling van SLE waarbij treat-to-target (T2T) steeds meer vorm gaat krijgen en bespreken we de korte en lange termijn doelen, ziekteactiviteit, kwaliteit van leven en orgaanschade op lange termijn. Naast de ‘klassieke’ therapeutica (prednison, hydroxychloro-quine, methotrexaat, etc.) komen daarbij natuurlijk ook de ‘new kids on the block’voorbij.

Kortom, na deze nascholing bent u goed toegerust om op ‘wolvenjacht’ te gaan. Er zijn maar liefst 6 nascholingen, goed verdeeld over het land. Er is er dus altijd een in de buurt.

De programmacommissie,
Dr. Zana Brkic, internist-allergoloog/klinisch immunoloog, Erasmus MC
Dr. Marc Bijl, internist-klinisch immunoloog, reumatoloog, Martini Ziekenhuis
Dr. Karina de Leeuw, klinisch immunoloog, UMC Groningen
Dr. Maarten Limper, internist-klinisch immunoloog, UMC Utrecht

Programma

17.15 uur Registratie en ontvangst met buffet
18.00 uur Introduction SLE / Unmet needs
18.40 uur Treat to target
19.10 uur Pauze
19.30 uur Treatments
20.10 uur Emergencies
20.50 uur Afsluiting
21.00 uur Einde nascholing

Doelgroep
Deze regionale nascholing is bedoeld voor reumatologen, internisten, verpleegkundig specialisten en physician assistants.

Accreditatie
Accreditatie is voor 3 uur verleend door NVR, NAPA, NIV en VSR.

Kosten
Er zijn geen kosten aan verbonden.

Inschrijving
U kunt zich online aanmelden via de website www.marktwo.nl.

Annuleren
Tot 2 weken voor uitvoering, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Hierna bent u € 25,- administratiekosten verschuldigd.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze nascholing neemt u contact op met Mark Two Academy,
033-434 57 30 of mail naar Judith Desel; jdesel@marktwo.nl

Data en locaties
Folder
Datum

Dinsdag 22 november 2022

Locatie

Zaandam, locatie volgt

Kosten

Er zijn geen kosten aan verbonden.

Vragen?

Judith Desel
jdesel@marktwo.nl 

Deel met uw collega’s