Cursusdetails

De uitslagen uit het laboratorium en van de radiologie vormen in veel gevallen een onmisbare basis voor het stellen van de juiste diagnose en/of het volgen van het verloop van een ziekte. Natuurlijk weet jij wanneer een bloedglucosewaarde afwijkend is en kun jij een botbreuk herkennen op een röntgenfoto.

Maar de wereld van “lab en beeld” is veel en veel groter dan de bovengenoemde voor- beelden. Om je in te wijden in de fijne kneepjes van het vak, organiseren we deze studiedag.

Die bestaat natuurlijk niet uit saaie opsommingen over laboratoriumwaarden en radiologische beelden. Nee, het wordt een interactieve dag waarbij we aan de hand van concrete casus het proces van de pathologie stap voor stap ontrafelen aan de hand van de labwaarden en radiologiebeelden van de patiënt.

Wat wordt waarom aangevraagd, of juist niet? Welke gegevens zijn afwijkend en wat betekent dit voor de diagnose? En in hoeverre zou eventuele comorbiditeit – bijvoorbeeld een schildklierafwijking – de uitslagen en dus de diagnose beïnvloeden?

Na deze dag ben je beter dan ooit in staat “lab en beeld” te interpreteren en in te passen in de dagelijkse zorg voor je patiënten.

Ons duo-sprekersteam* ziet uit naar je komst!

Namens de sprekers, Inge Kleiss
Programma manager Mark Two Academy

*)
William van Houtum, internist – endocrinoloog, Spaarne Gasthuis
Michiel van de Rest, radioloog, Spaarne Gasthuis

09.15 uur Inloop en registratie

09.45 uur Opening en introductie door de twee sprekers incl. toelichting op het programma en korte startquiz

William van Houtum, internist – endocrinoloog, Spaarne Gasthuis

Michiel van de Rest, radioloog, Spaarne Gasthuis

10.10 uur Laboratoriumonderzoek: wat, hoe, waarom en wanneer (niet)?
Laboratoriumonderzoek vormt een onmisbaar onderdeel van de diagnostiek. Maar welk onderzoek is bij welke patiënt en op welk moment in de ziektegeschiedenis zinnig en welk onderzoek niet? Wanneer is een uitslag extreem en wat moet er dan gebeuren? En hoe voorkom je overdiagnostiek? We nemen je mee langs de praktische valkuilen van het laboratoriumonderzoek.

11.00 uur Pauze

11.20 uur Mevrouw van Diermen meldt zich op de SEH
Mevrouw van Diermen, 67 jaar en diabetespatiënt, wordt onwel als zij ’s ochtends haar glucose wil meten. Haar buurvrouw brengt haar naar de SEH. Aan de hand van deze casus nemen we je mee in een zoektocht langs waardes en uitslagen. Op basis daarvan wordt de uiteindelijke pathologie duidelijk!

12.20 uur Q&A

12.30 uur Lunchbuffet
(Psstt….wat zijn trouwens de grootste verschillen in bloedwaarden als we terugkomen van de lunch? En wat zouden we zien op de echo van de maag?)

13.15 uur Radiologie; wat, hoe, waarom en wanneer (niet)?
Sinds Wilhelm Röntgen in 1895 de eerst röntgenfoto maakte (de hand van zijn vrouw Bertha) is beeldvorming als diagnostisch instrument niet meer uit de geneeskunde weg te denken. De mogelijkheden zijn inmiddels fors toegenomen: echo, CT scan, MRI, PET, etc. We bespreken de diverse technieken – wat zie je op een Duplex-scan? – en vooral de vraag: welke vorm van radiologie is zinvol bij welke klinische vraag?

14.00 uur Mevrouw Van Dullemen meldt zich met een opgezwollen been
Mevrouw van Dullemen (zwanger) komt vanwege een dik been naar het ziekenhuis. Vanwege een gecompliceerd beloop is aanvullende diagnostiek vereist. Onverwachte uitslagen en opvallende bevindingen maken ook deze casus tot een leerzame belevenis.

15.00 uur Q&A

15.15 uur Pauze

15.40 uur ‘Wrap it up’! Wat moet je van deze dag onthouden?

16.15 uur Einde programma

VOOR WIE IS DEZE DAG?
De inhoud van de lessen richt zich op verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die in hun werk te maken hebben met het aanvragen en/of interpreteren van labwaarden en van uitslagen n.a.v. beeldvormend onderzoek.

ACCREDITATIE
Er is voor 5 uur accreditatie verleend door:
• Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden
• Verpleegkundig Specialisten Register (VSR)

De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen € 225,-. Dit bedrag is inclusief cursusmateriaal, consumpties en lunch.

Mark Two Academy is als aanbieder van kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annuleren
Tot twee weken voor de bijeenkomst kan je, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan € 25,- annuleringskosten in rekening. Daarna ben je het volledige registratiebedrag verschuldigd. Je kunt dan nog wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

12 april 2019

Locatie

Postillion Bunnik

Kosten

€ 225,-

Vragen?

Stel ze aan  Inge Kleiss
033-4345730
ikleiss@marktwo.nl

Deel met uw collega’s