Cursusdetails

Een gezond gebit staat of valt bij een goede mondhygiëne. Die begint thuis, in de badkamer. Omdat niet iedereen met gebitsproblemen zich dit realiseert, speelt het tandheelkundig behandelteam een grote rol in de bewustwording rondom de eigen verantwoordelijkheid voor sterke tanden en kiezen. Maar wat is dan de beste manier om een patiënt hier op te wijzen? Welke adviezen geven we aan iemand die zojuist een wortelkanaalbehandeling heeft ondergaan, en wat is de beste nazorg voor iemand die zijn tand(en) moest laten trekken? Hoe voorkom je peri-implantitis en peri-mucositis bij een patiënt met implantaten? En wat is het belang van parodontale nazorg?

Wees welkom bij ons nazorgcongres over mondhygiëne op vrijdag 17 mei 2019 te Zeist! Fris je kennis op, leer iets nieuws, en deel je eigen expertise met collega’s, zodat jouw patiënten de praktijk kunnen verlaten met een gebit dat sterk genoeg is om zich in het leven vast te bijten(of met op z’n minst de beste adviezen om dat voor elkaar te krijgen.)

12.30 uur
Inlooplunch en registratie

13.00 uur
Welkom en toelichting op het programma

13.10 uur
Nazorg: de sleutel tot parodontaal succes
Als tandplak niet goed verwijderd wordt, kan er een ontsteking ontstaan aan de rand van het tandvlees, oftewel gingivitis. Wanneer deze ontsteking zich verder uitbreidt en het kaakbot wordt aangetast, spreken we van parodontitis. Aan beide aandoeningen is gelukkig iets te doen, maar zonder goede zelfzorg zal het genezingsproces van de parodontale behandeling moeizaam verlopen of, in het ergste geval zelfs helemaal mislukken. Daarom praten we je tijdens deze les bij over het belang van parodontale nazorg en laten we zien hoe we patiënten kunnen helpen om de kans op terugkerende klachten te verkleinen.
Schelte Fokkema, tandarts-parodontoloog en mondhygiënist

14.00 uur
Pijn na wortelkanaalbehandeling
Wortelkanaalbehandelingen zijn bedoeld om de patiënten van hun pijn af te helpen, maar helaas lukt dit niet altijd. Sterker nog, een groot deel van de patiënten houdt pijnklachten na de behandeling. Hoe komt dat? Welke napijn is ‘normaal’? Hoe lang mogen de pijnklachten aanhouden en wanneer is er misschien sprake van een achtergebleven ontsteking? Om de oorzaak van pijn na een wortelkanaalbehandeling te kunnen achterhalen, moeten we weten hoe deze ingreep precies wordt uitgevoerd en welke fouten daarbij gemaakt kunnen worden; denk bijvoorbeeld aan het niet goed schoonmaken van het wortelkanaal. Aan de hand van röntgenfoto’s zullen we deze problemen toelichten.
Aukje Bouwman, tandarts endodontoloog

14.50 uur
Pauze

15.10 uur
Peri-implantitis en peri-mucositis voorkomen
Ook wie implantaten in zijn mond heeft, moet deze goed verzorgen om ze langdurig te kunnen behouden. Een implantaat zal natuurlijk niet ten prooi vallen aan tandbederf, maar het tandvlees er omheen is wel gevoelig voor ontstekingen die kunnen leiden tot vermindering van het houvast en uiteindelijk tot een definitief verlies van het implantaat. Wat zijn de belangrijkste risicofactoren voor het krijgen van peri-implantitis en peri-implantaire mucositis? Welke adviezen omtrent mondhygiëne kunnen we onze patiënten het beste geven om dit te voorkomen? Schelte Fokkema, tandarts-parodontoloog en mondhygiënist

16.00 uur
Complicaties na extracties
Als alle voorgaande behandelingen niet het gewenste (blijvende) effect hebben gehad, kunnen we als laatste redmiddel besluiten dat het beter is om een tand of kies te trekken. Extracties gaan bij de ene patiënt makkelijker dan bij de andere patiënt. Ook beïnvloedt de plaats van de tand of kies in de mond het trekproces. Geven extracties in de boven- of juist in de onderkaak meer kans op complicaties? En welke problemen kunnen we verwachten na het trekken van een verstandskies? In deze les beantwoorden we deze vragen en gaan we het ook hebben over nabloedingen, ‘fantoompijn’ en andere klachten waarmee de patiënt te maken kan krijgen.
Jean-Pierre Ho, MKA-chirurg

16.50 uur
Pauze

17.10 uur
Zorg zelf ook voor je gebit!
Binnen de praktijk kunnen we van alles doen om het gebit van onze patiënten zo gezond mogelijk te maken, maar als iemand er thuis een slechte mondhygiëne op nahoudt, komen de klachten vaak weer terug. Daarom is het belangrijk om patiënten in te laten zien dat het slagen van een tandheelkundige ingreep deels in hun eigen handen ligt. Hoe pakken we dat het beste aan? Wat kunnen we doen, zeggen of laten zien om een patiënt te motiveren om zijn eigen gebit goed te verzorgen? Hoe maken we van een extern gemotiveerde patiënt (ik doe dit omdat het moet van de tandarts) een intern gemotiveerde patiënt (ik doe dit omdat ik het zelf wil)?
Ingrid Omlo, mondhygiënist en docent (paro-)preventie

18.00 uur
Einde programma, afsluitende borrel

Sprekers

Schelte Fokkema is tandarts-parodontoloog maar ook mondhygiënist en voert al ruim 20 jaar een verwijspraktijk voor parodontologie te ‘s-Hertogenbosch. Daarnaast is Schelte gepromoveerd op het gebied van de immunopathogenese van parodontitis.

Aukje Bouwman is tandarts endodontoloog en werkt sinds 2006 twee dagen per week in de praktijk voor Endodontologie Nijmegen. Daarnaast is zij universitair docent bij de opleiding tandheelkunde van het Radboud UMC. Bij deze universiteit rondde zij in 2000 de studie tandheelkunde af.

Jean-Pierre Ho is afgestudeerd als tandarts en als basisarts. Daarna heeft hij zich gespecialiseerd in de Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam waar hij zich naast reguliere patiëntenzorg bezighoudt met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs.

Ingrid Omlo is sinds 2007 mondhygiëniste en docent in de tandheelkunde. Tot 2015 heeft ze gewerkt als docent bij Mondzorgkunde aan de Hanzehogeschool in Groningen. Daarna heeft ze nog een periode als mondhygiëniste gewerkt bij de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Nu is ze werkzaam als docent bij Edin voor de (paro-)preventie-assistenten opleidingen. Daarnaast is ze zich gaan specialiseren als trainer en spreker op het gebied van communicatie.

Doelgroep
Deze cursus is bedoeld voor mondhygiënisten, tandartsassistenten, preventieassistenten

Accreditatie
Wij vragen accreditatie aan bij het KRM voor 4 punten

Kosten
De kosten voor deelname aan deze cursus bedragen €225,- (p.p.)
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroeps onderwijs vrijgesteld van BTW.

Annuleren
Tot twee weken voor de bijeenkomst kunt u, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan €50,- annuleringskosten in rekening. Daarna bent u het volledige cursusbedrag verschuldigd. U kunt dan nog wel een collega in uw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

17 mei 2019

Locatie

Theater Figi Zeist

Kosten

€225,- p.p.

Vragen?
Deel met uw collega’s