Terug naar de schoolbanken
Doelgroep: Doktersassistenten

Terug naar de schoolbanken
Doelgroep: Doktersassistenten

Start
08/12/2018 23:00
Einde
08/12/2018 23:30

Vijf jaar jaren geleden startte Mark Two Academy met een nieuw nascholingsconcept voor medisch secretaresses: ‘Terug naar de schoolbanken’. In een schoolgebouw, met een knipoog naar je eigen schooltijd, maar vooral met enthousiaste docenten en praktijkgerichte lessen. Honderden collega’s (waaronder jijzelf wellicht) hebben in de afgelopen jaren de schoolbankencursus bijgewoond en gelukkig waren en blijven de waarderingen hoog. Om dit jubileum dit vieren organiseren wij op zaterdag 24 november 2018 een ‘the best of’ editie.

Categorie:

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Helaas, het maximum aantal deelnemers voor deze studiedag op 8 december a.s. is bereikt!
Maar goed nieuws: aan het programma voor Terug naar de Schoolbanken op 23 maart a.s. wordt gewerkt!

Beste doktersassistent,

Met plezier nodigen we je uit voor alweer de laatste editie van ‘Terug naar de Schoolbanken’ in 2018.

We bieden je ook deze editie de keuze uit 7 heel verschillende thema’s uit jullie brede vakgebied; kies er zelf 4 uit die jou het meeste aanspreken. De sprekers beloven dat de inhoud van de lessen goed zal aansluiten op jouw dagelijkse praktijk en dat er steeds genoeg ruimte zal zijn om je vragen te beantwoorden. Je mag je verheugen op heel afwisselende, interessante en zeker ook leuke lessen.

Sluiten we met elkaar het jaar af in Amersfoort op 8 december a.s.?
Wij verheugen ons op je komst!

Inge Kleiss – cursusmanager
Mark Two Academy

09.00 Aankomst, registratie en koffie
09.45 Start lesronde 1
11.00 Pauze
11.20 Start lesronde 2
12.35 Lunch
13.20 Start lesronde 3
14.35 Pauze
15.00 Start lesronde 4
16.15 Einde programma, borrel

Lessen (kies 4 uit 7):

1. Atriumfibrilleren; de cardioloog vertelt
Van alle hartziekten is atriumfibrilleren (AF) een bijzondere en veelvoorkomende aandoening. Door de vergrijzing zal het aantal AF patiënten de komende jaren fors toenemen. Kenmerkend is een onregelmatig en meestal ook sneller kloppend hart. Vaak zijn er helemaal geen klachten, terwijl er dan al wel sprake is van AF. Hoe eerder de diagnose wordt gesteld, hoe beter. Welke instrumenten worden daarvoor gebruikt? Wat zijn risicofactoren en wat kunnen complicaties zijn? En, is boezemfibrilleren eigenlijk hetzelfde? De cardioloog zet alle antwoorden voor je op een rij!

2. Kinderen met Koorts; wat zit er achter?
Koorts bij kinderen is nog steeds de belangrijkste reden voor ouders om zich bij de huisartsenpraktijk te melden. En gelukkig; meestal is de koorts ontstaan door een onschuldige virale infectie en zal het kind vanzelf en snel opknappen. Je kunt volstaan met de ‘standaard’ adviezen. Maar, hoe schat je in of en zo ja hoe snel het kind gezien moet worden door de huisarts? We gaan dat aan de hand van casuïstiek oefenen. Want al komt het gelukkig relatief weinig voor; het niet tijdig onderkennen van een ernstige (bacteriële) infectieziekte kan heel grote gevolgen hebben… Een diagnose en een les om niet te missen dus!

3. Over darmkanker gesproken
Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, als de tumor tenminste op tijd ontdekt wordt! Het landelijk bevolkingsonderzoek darmkankerscreening helpt daarbij. Maar wat zijn signalen waar jij alert op moet zijn m.b.t. de vroegdiagnostiek? Zeker de patiënt die zich meldt met bloed of slijm in de ontlasting, maar ook pijn of kramp in de buik en een opgeblazen gevoel zijn klachten die kunnen wijzen op darm-kanker. En loze aandrang, of het gevoel dat de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang ook. Tijdens deze les krijg je inzicht in het beloop van diagnostiek naar behandeling.

4. Humor op recept?
Het is een bijzonder idee: humor als medicijn! Maar wist je dat het inzetten van humor een ‘evidence based interventie’ is? Het kan echt een prima manier zijn om spanning te overwinnen en met soms lastige situaties om te gaan. Natuurlijk, je moet het doseren. Waar patiënten soms zelf kunnen lachen om hun situatie, moet je als hulpverlener goed inschatten en aftasten of en hoe jij een gezonde dosis humor kunt inzetten. Het kan heel relativerend werken en wat lucht geven. We gaan oefenen! En lachen…

5. Ons Brein; kijk mee naar de bouw van de hersenen
De hersenen liggen binnenin je schedel omgeven door hersenvliezen, die zorgen voor bescherming. Tijdens deze les krijg je een mini college over het brein. Natuurlijk op hoofd- lijnen! Zodat het allemaal wel begrijpelijk blijft. Je weet begrippen als hersenschors, witte en grijze stof en hersenstam, frontale en temporale kwab, na deze les beter te plaatsen. Ook komt aan de orde wat er misgaat met de hersenen als er sprake is van ziekte, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer of Multiple Sclerose. Omdat we 3D hersenmodellen in de klas hebben, kun je goed zien hoe alle onderdelen in ons brein passen!

6. Vrouwenziekten: een update van de gynaecoloog
Tijdens deze les neemt de gynaecoloog je mee langs de meest voorkomende gynaecologische klachten die je tegen komt in de huisartsenpraktijk. Wat komt zoal aan de orde? Cyclusstoornissen, fluor vaginalis, vaginaal bloedverlies, amenorroe (nieuwe NHG standaard!). En vanzelfsprekend wordt e.e.a. behandeld aan de hand van herkenbare casuïstiek. Er is ruimte genoeg voor discussie en eigen vragen.

7. Blaasontsteking; herken jij de risicogroepen?
Urineweginfecties zie je veel, en ze zijn er in soorten en maten. Meestal herstelt de infectie zich vanzelf of na een korte antibioticakuur. Maar, mensen met diabetes mellitus, mannen, zwangere vrouwen, kinderen; zij lopen risico op een ernstiger en gecompliceerd verloop van de infectie. Waarom is dat eigenlijk zo? En hoe herken je aarbij de infectie niet vanzelf herstelt, op tijd? De uroloog neemt iagecriteria en alarmsignalen met je door (U1 tot en met U5).

Medisch
Doktersassistentes

Accreditatie
Accreditatie wordt voor 5 uur aangevraagd bij de Commissie Accreditering Deskundigheidsbevordering Doktersassistenten.

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen €210,-. Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch en cursusmateriaal.
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst brengen wij €25,- aan administratiekosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan wel een collega in uw plaats laten deelnemen. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

8 december 2018

Datum
Locatie

Corderius College, Amersfoort

Kosten

€ 210,-

Vragen?

Stel ze aan Inge Kleiss
033-4345730
ikleiss@marktwo.nl

Deel met uw collega’s