Terug naar de Schoolbanken
Doelgroep: Apothekersassistenten

Terug naar de Schoolbanken
Doelgroep: Apothekersassistenten

Start
18/05/2019 11:30
Einde
18/05/2019 00:00

Op zaterdag 8 december 2018 organiseren wij een nieuwe editie van ‘Terug naar de Schoolbanken’. Een mooie gelegenheid om samen met collega’s verschillende aspecten binnen jouw vakgebied weer eens op te frissen.

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Beste apothekersassistent,

Op zaterdag 18 mei 2019 organiseren wij een nieuwe editie van ‘Terug naar de Schoolbanken’. Een mooie gelegenheid om samen met collega’s verschillende aspecten binnen jouw vakgebied weer eens op te frissen.

We gaan het dit keer onder andere hebben over zelfzorg bij kinderziekten, patiënten met hartfalen en nierfunctiestoornissen, wondzorgproducten, leefstijl bij diabetes en het bevorderen van therapietrouw. Wil je beter leren omgaan met geïrriteerde mensen in de apotheek, ga dan naar de les boos aan de balie. Er valt weer genoeg te leren!

De lessen hebben weer de juiste balans tussen theorie en praktijk en tussen luisteren en meedoen. Natuurlijk is ook de ‘omlijsting’ van de dag weer goed verzorgd. Want nascholen mag ook leuk zijn! En natuurlijk vragen we voor deze nascholing ook weer accreditatie aan bij jullie beroepsvereniging.

We zien jullie graag (terug) op school.

Namens de programmacommissie,
Steven Korteling, cursusmanager Mark Two Academy

Programma

09.00 Aankomst, registratie en koffie
09.35 Naar de lokalen
09.45 Start lesronde 1
11.00 Pauze
11.20 Start lesronde 2
12.35 Lunch
13.30 Start lesronde 3
14.45 Pauze
15.00 Start lesronde 4
16.15 Einde programma

Lessen (kies 4 uit 7)

1. Zelfzorgstandaard kinderziekten: kennisquiz!
In deze les spelen we een quiz om jouw kennis over zelfzorg bij kinderen op te frissen. Wij hanteren de Zelfzorgstandaard Kinderziekten en kijken welke kennis jij nog paraat hebt. Welke kriebelende vlekjes bij kinderen zouden ons de kriebels moeten geven? Hoe zorgwekkend is darmkramp? Hoe weten we of een baby huilt omdat zijn tandjes doorkomen, of omdat er iets anders aan de hand is. Zijn koorts of benauwdheid altijd een reden om aan de alarmbel te trekken? Welke aandoeningen worden beschreven in de zelfzorgstandaard en wat zijn de precieze verschijnselen van die aandoeningen? Welke (zelfzorg-)middelen zouden de eerste keuze moeten zijn? En wat is de maximale duur van de behandeling voordat we doorverwijzen naar de huisarts? Na deze les kun je ouders van zieke kinderen optimaal adviseren
Paola Mian, apotheker-onderzoeker en klinisch farmacoloog, IC Sophia Kinderziekenhuis

2. In hart en nieren
Het hart en de nieren beïnvloeden elkaar op allerlei manieren. Veel mensen met hartfalen hebben ook een verminderde nierfunctie. Omgekeerd kunnen slecht werkende nieren hartfalen verergeren. Als er sprake is van een nierfunctiestoornis is een aanpassing in hartfalenmedicatie vaak noodzakelijk. Deze les gaat over het geneesmiddelengebruik van patiënten met hartfalen en nierfunctiestoornissen en de interacties waar je op beducht moet zijn.
Hans Kragten, cardioloog gespecialiseerd in hartfalen

3. Wat moet er op de wond?
Niet alleen op recept maar ook voor zelfzorgadvies komen mensen in de apotheek voor wondverbandmateriaal. In deze les krijg je zeer praktische en overzichtelijke oplossingen te zien (en te horen) voor de verzorging van allerlei verschillende wonden, zoals decubitus, ulcus cruris en de diabetische voet. Wat bestaan er tegenwoordig voor producten en wat is het meest geschikt voor welke indicatie? Als leverancier van wondzorgproducten is dit kennis die niet mag ontbreken in de apotheek.
Annemiek Mooij, verpleegkundig specialist wondzorg

4. Psychofarmaca
Nederlanders zijn kampioen in het gebruikt van psychofarmaca. 75% van de verstrekking gaat ‘makkelijk’ via een herhaalrecept. Meestal gaat het om antidepressiva, slaap- en kalmeringsmiddelen en stemmingsstabilisatoren. In deze les leer je over psychiatrische medicatie in de eerste lijn. Van welke bijwerkingen en contra-indicaties moet je op de hoogte zijn? Doen de medicijnen nog hun werk? Herken je de alarmsymptomen?
Bas van de Steeg, apotheker werkzaam bij de Wijchense Apotheken

5. Boos aan de balie
Bijna de helft van alle apothekersassistenten heeft wekelijks met agressieve klanten te maken. Soms is er een financiële aanleiding, soms gaat het over de medicijnen zelf. Maar hoe concreet de aanleiding ook lijkt, altijd is de emotie het eerste waarop je moet reageren om de situatie te de-escaleren. In deze les leer je van een communicatietrainer hoe je de regie van zo’n gesprek in handen houdt en je niet tot langdurige discussies laat verleiden over bijvoorbeeld een 1e uitgiftegesprek of het voorschrijven van een voorkeursmiddel.
Fenno Moes, communicatietrainer gespecialiseerd in omgaan met agressie

6. Diabetespatiënt van de pillen en insuline af?
Op verzoek van veel assistenten organiseren wij opnieuw een les over voeding als medicijn. Dit keer staat de diabetespatiënt centraal. De Vereniging Arts en Leefstijl verwacht namelijk dat 50 tot 70 procent van de diabetespatiënten type 2 op termijn met minder medicatie af kan of zelfs helemaal kan stoppen met het spuiten van insuline en slikken van metformine als zij hun leefstijl en dieet veranderen. Tijdens deze les leggen we uit welk effect een gezonde leefstijl heeft op diabetes type 2 en hoe de patiënt onder begeleiding van de huisarts en de apotheek zijn medicatie kan afbouwen.

7. Zonder therapietrouw geen therapeutisch effect
Als een medicijn wordt voorgeschreven dan betekent dat niet automatisch dat de patiënt het middel ook – op de juiste manier – gebruikt. Vooral bij medicijnen voor chronische aandoeningen en medicijnen die voorgeschreven zijn ter preventie van ziekten – bloeddrukverlagers, cholesterolverlagers, enz – is de kans op therapieontrouw groot. We gaan in op manieren waarop je de therapietrouw van patiënten kunt controleren en trucjes waarmee je de patiënt kunt motiveren de voorgeschreven medicijnen daadwerkelijk – en op de juiste manier – in te nemen . Van uitleg over de aandoening tot slimme pillenpotjes.
Laura Peeters, apotheker en klinisch farmacoloog I.O., Erasmus MC

Doelgroep
Apothekersassistenten

Accreditatie
Accreditatie wordt (zoals altijd) aangevraagd voor 5 uur bij SANA Keurmerk.

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen €210,-.
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Tot twee weken voor de bijeenkomst kan je, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan €25,- annuleringskosten in rekening. Daarna ben je het volledige cursusbedrag verschuldigd. Je kan dan nog wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Folder

Datum

18 mei 2019

Locatie

Hooghe Landt College
Trompetstraat 1
Amersfoort

Kosten

€ 210,-

Vragen?
Deel met uw collega’s