Terug naar de Schoolbanken
Doelgroep: Apothekersassistenten

Terug naar de Schoolbanken
Doelgroep: Apothekersassistenten

Start
08/12/2018 11:30
Einde
08/12/2018 00:00

Op zaterdag 8 december 2018 organiseren wij een nieuwe editie van ‘Terug naar de Schoolbanken’. Een mooie gelegenheid om samen met collega’s verschillende aspecten binnen jouw vakgebied weer eens op te frissen.

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Met plezier nodigen we je uit voor de laatste editie van ‘Terug naar de Schoolbanken’ in 2018.

We bieden je ook dit keer verschillende interessante lessen. Zo gaan we het hebben over de verslavende werking van opioïde pijnstillers, over antipsychotica en jouw rol bij het herkennen van problemen (met medicatie, gezondheid of gedrag) bij de psychiatrisch patiënt aan de balie, over de helende werking van voeding bij chronische aandoeningen en over lean werken in de apotheek.

Een mooie gelegenheid dus om samen met collega’s verschillende aspecten binnen jouw vakgebied weer eens op te frissen. De sprekers beloven dat de inhoud van de lessen goed zal aansluiten op jouw dagelijkse praktijk en dat er steeds genoeg ruimte zal zijn om je vragen te beantwoorden. Sluiten we met elkaar het jaar af in Amersfoort op 8 december a.s.?

We zien jullie graag (terug) op school.

Met vriendelijke groet,
Steven Korteling, cursusmanager Mark Two Academy

Programma

09.00 Aankomst, registratie en koffie
09.35 Naar de lokalen
09.45 Start lesronde 1
11.00 Pauze
11.20 Start lesronde 2
12.35 Lunch
13.30 Start lesronde 3
14.45 Pauze
15.00 Start lesronde 4
16.15 Einde programma

Lessen (kies 4 uit 8)

1. Lean werken in de apotheek
‘Lean’ (letterlijk: slank) is een manier van werken die erop gericht is om doelgerichter te zijn en verspilling tegen te gaan. Steeds meer apotheken werken ‘lean’ of met een vergelijkbare aanpak. Wat zijn de voordelen en wat betekent het voor jouw werk? Hoe kun je samen met je collega’s het hele werkproces – vanaf het binnenkomen van een recept tot het afleveren van de medicatie – optimaliseren? Hoe kunnen we verspilling van tijd, geld en voorraad voorkomen en wat is jouw rol daarbij? Deze vragen worden beantwoord tijdens de les. We laten zien hoe je met behulp van praktische handvatten en tips ‘lean’ werken met succes kunt toepassen in de apotheek.

2. Verslaving op recept: risico’s van opioïde pijnstillers
Het voorschrijven van verslavende, opioïde pijnstillers loopt in Nederland uit de hand, zeggen artsen en andere deskundigen. In zes jaar tijd verdrievoudigde het aantal gebruikers van oxycodon, een morfine-achtige zware pijnstiller, tot 439 duizend per jaar. Voorheen werd dit middel vooral gebruikt voor terminale kankerpatiënten. Inmiddels schrijven artsen het ook bij lichtere klachten voor – na botbreuken, bij chronische rugpijn, gewrichtspijn of een hernia. Maar niet zonder risico. Tijdens deze les laten we de schaduwzijde zien van opioïde pijnstillers zoals oxycodon. We gaan in op de verslavende werking en bespreken de gezondheidsrisico’s die patiënten lopen als deze middelen worden gebruikt in combinatie met alcohol of slaapmiddelen.

3. Voeding als medicijn
Over weinig onderwerpen bestaan zoveel fabels, hypes en verhitte meningen als over gezond eten. Volgens sommigen ga je ‘dood van brood’, heb je absoluut gojibessen of chiazaadjes nodig om gezond te blijven en is alles met een E-nummer puur vergif. Nu mogen we gelukkig geloven wat we willen, maar is er ook nog zoiets als wetenschap. In deze les kijken we wat wetenschappelijk vaststaat over gezond eten voor mensen met een chronische aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten. Kennis die ook in de apotheek niet mag ontbreken!

4. Winterjeuk
Voor mensen met (atopisch) eczeem is de winter geen prettig seizoen. Koud en guur weer betekent een extra belasting voor de huid en lekker wegkruipen bij de kachel maakt het uitdrogen en dus de irritatie en de jeuk alleen maar erger. Wanneer volstaat extra vetten en wanneer juist niet? Wat zijn misverstanden rond gebruik van corticosteroïden en in welk stadium lijkt antibiotica toch het beste alternatief? De dermatoloog neemt de eczeemhuid samen met jou onder de loep. Veel plaatjes dus, kijk mee en leer welke adviezen je het beste kunt geven aan patiënten met winterjeuk.

5. Farmacotherapie op maat
Ieder mens is uniek. Dat geldt ook voor de manier waarop iedere lichaam omgaat met toegediende medicijnen. Opname, omzetting en uitscheiding van eenzelfde medicijnen verschillen van persoon tot persoon. Een bepaald medicijn in een bepaalde dosis kan daardoor bij de ene patiënt een heel ander therapeutische effect hebben dan bij een de andere patiënt . Deze les behandelt de belangrijkste patiëntgebonden parameters die van invloed zijn op de uiteindelijke werking van een medicijn. Van erfelijke factoren, tot (over)gewicht en leeftijd. Met deze kennis kun je cliënten (nog) beter adviseren en begeleiden bij de uitgifte van medicatie.

6. Antipsychotica in de apotheek
Mensen met een psychotische aandoening kunnen gelukkig behandeld worden met antipsychotica. Het gebruik van deze middelen zorgt ervoor dat verschijnselen als onrust, angst, wanen, hallucinaties en agressie verminderen. Maar als de medicijnen niet (volgens voorschrift) worden ingenomen, dan kan dat leiden tot een terugval en gevaarlijke situaties. Daarom gaan we tijdens deze les in op de werking en bijwerkingen van verschillende antipsychotica en bespreken we jouw rol bij het herkennen van problemen (met medicatie, gezondheid of gedrag) bij de psychiatrisch patiënt aan de balie en het communiceren daarover naar de apotheker of de arts.

7. Hormonale geneesmiddelen
Met hormonen druk je op de knopjes van belangrijke lichamelijke processen. Geslachtshormonen (zoals oestrogeen en progestrageen) bij anticonceptie of overgangsklachten, schildklierhormonen (zoals levothyroxine) bij schildklierproblemen, of bijnierschorshormonen (zoals prednison) bij ernstige ontstekingen zijn bijvoorbeeld situaties waarin een geneesmiddel met hormonen kan worden voorgeschreven. In deze les leer je welke functies hormonen vervullen in het lichaam, hoe ze worden gebruikt in geneesmiddelen en bij welke klachten/ziekten deze middelen worden ingezet. Omdat hormonen bij sommige patiënten bijwerkingen geven, gaan we ook in op ongewenste effecten. Zo kun je mensen met hormoongerelateerde vragen goede voorlichting en (na)zorg geven.

Doelgroep
Apothekersassistenten

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 5 uur bij SANA keurmerk en NVFZ & Optimafarma.

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen €210,-.
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Tot twee weken voor de bijeenkomst kan je, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan €25,- annuleringskosten in rekening. Daarna ben je het volledige cursusbedrag verschuldigd. Je kan dan nog wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Aanmeldformulier
Datum

8 december 2018

Locatie

Hooghe Landt College
Trompetstraat 1
Amersfoort

Kosten

€ 210,-

Vragen?
Deel met uw collega’s