Cursusdetails

Terug naar de Schoolbanken voor dierenartsassistenten en paraveterinairen is terug!

We nodigen je met plezier uit om je (weer) even scholier te komen voelen, maar dan met de keus uit een vakkenpakket waar je wél op zit te wachten. Volg bijvoorbeeld een les over hoog-risico honden en de bijbehorende problematiek, gegeven door Ineke van Herwijnen, directrice van de Koninklijke Hondenbescherming. Wil je meer weten over probleemgedrag bij katten? Kies dan voor de les van gedragskundig dierenarts Margit Bossard, en leer welke adviezen je aan klanten kunt geven.

Er is ook een les over het hanteren en medicineren van reptielen omdat deze beestjes steeds vaker als huisdier worden gehouden. Er komen kronkelaars en kruipers mee naar de school, dus je kunt echt gaan oefenen (als je durft). En we gaan het hebben over het infuusbeleid voor zieke opname-patiënten en over de voor en nadelen van het niet castreren van teven. Iets waar steeds meer hondeneigenaren voor kiezen. Kortom er is weer voldoende te kiezen.

Deze ‘reünie’ van Terug naar de Schoolbanken mag je niet missen!

Met vriendelijke groet,

Margit Bossard, programma-adviseur en gedragsdeskundig dierenarts en Annelijne Verburgt, cursusmanager Mark Two Academy

09.00 Aankomst, registratie en koffie
09.30 Naar de lokalen
09.45 Start lesronde 1
11.00 Pauze
11.20 Start lesronde 2
12.35 Lunch
13.20 Start lesronde 3
14.35 Pauze
15.00 Start lesronde 4
16.15 Einde programma

Lessen (kies 4 uit 7)

1. Hoog-risico honden
In maart werd de hond van een dierenarts doodgebeten, midden in een volle wachtkamer. Een trauma voor alle aanwezigen. De discussie over hoog-risico honden liep weer op. Maar wat is nu eigenlijk een ‘hoog-risico hond’? De Hondenbescherming deelt haar kennis over de problemen rondom het houden van dergelijke honden: van ernstige bijtincidenten tot hondenwelzijnsknelpunten. Daarnaast wordt gemeentelijk en landelijk beleid kort toegelicht als het gaat om hoog-risico-honden. Kennis die niet mag ontbreken in de dierenartsenpraktijk.
Ineke van Herwijnen, directeur Koninklijke Hondenbescherming

2. Infuusbeleid voor zieke opname-patiënten
Een verzwakte hond of kat wordt opgenomen voor verder onderzoek en behandeling. Het diertje kan wel wat vocht gebruiken. Hoe pak je dat aan? Wanneer geef je welke infuusvloeistof? En hoe bereken je de hoeveelheid die je mag geven? Tijdens deze les geven we een overzicht van de meest gebruikte vloeistoffen, infuussystemen, spuitpompen en de indicaties waarbij je ze gebruikt. Ook zal worden uitgelegd hoe je een braunule aanbrengt zodat hij lang en veilig kan blijven zitten.
Marie van Staveren, spoed-dierenarts bij het Medisch Centrum voor Dieren (MCD) te Amsterdam

3. Probleemgedrag bij katten
Een lezing vol boeiende kattencasussen die jij ook vast wel eens aan de hand hebt gehad. De kat die de bank kapot krabt, tegen de voordeur piest of de plantenbak als kattenbak gebruikt. Als assistente krijg je vaak de vraag wat hieraan te doen is. Ook wil de eigenaar van jou weten wat hij met zijn nieuwe poesje die niet onder het bed vandaan durft te komen moet. Of wat ze nu moeten nemen: een kitten of een volwassen kat, een kater of een poes. Weet jij dan wat je moet (uit)vragen en moet antwoorden? Na deze lezing in elk geval wel!
Margit Bossard, gedragsdeskundig dierenarts, gedragstherapeut voor katten

4. Hanteren en medicineren van reptielen
Onderzoek toont aan dat reptielen steeds populairder worden als huisdier. Grote kans dat jij weleens een slang, hagedis of schildpad moet vasthouden in de praktijk. Dat kan soms best lastig zijn als de dierenarts het beestje wil onderzoeken en medicineren. Daarom leggen we tijdens deze les uit hoe je reptielen en geleedpotigen het beste kunt hanteren en fixeren. Het wordt een hele praktische les omdat de spreker een aantal echte kronkelaars en kruipers meeneemt om mee te oefenen. Uniek!
Alex van Blankers, eigenaar Faunalex, docent dierverzorging, reptielenfreak

5. Zo bind je de moderne klant aan je praktijk!
Er is een hoop gaande in diergeneeskundig Nederland: ketenvorming, dierenartsen in winkels, veel internetverkoop. Allemaal willen we dat die nieuwe klant onze praktijk uitkiest, en dat de bestaande klant blijft. Hoe kun je de communicatie en service in de praktijk zo aanpassen dat deze perfect aansluit op de wensen van de moderne klant? In deze les leer je in te spelen op de nieuwste trends op het gebied van klantenservice, zoals telefonische triage, het handig gebruik maken van social media (incl. online nascholingen aan eigenaren) en het geven van videoconsulten.
Pascale Fuchs, directeur Vitaux / de HuisdierenApp, bestuurslid Vedias

6. Veterinaire voeding versus Verse voeding
Steeds meer eigenaren voeren tegenwoordig ‘vers’ of graanvrij aan hun honden en katten. Maar wat nou als deze dieren medisch iets gaan mankeren, waarbij dieetvoeding aan te raden is? Veterinaire dieetvoedingen hebben hun nut de afgelopen decennia meer dan bewezen. Maar sluiten deze aan op de voedingswensen van de kritische klant? Zijn er (wetenschappelijk bewezen) goede ‘verse’ dieetvoedingen? En moet je een dier met darmklachten nou juist wel of geen granen en vezels voeren? Niemand kan deze vragen beter beantwoorden dan onze spreker.
Esther Plantinga, erkend veterinair voedingsspecialist, eigenaar Nutrissues

7. Teven: wel of niet castreren?
Veel hondeneigenaren neigen naar het intact laten van hun teven. ‘Waarom zou ik haar laten helpen als het niet nodig is?’ Weet jij dan wat jij moet zeggen tegen de klant? Hoe groot is die kans nou eigenlijk op het krijgen van gezwellen aan de melkklieren of het oplopen van een (vaak dodelijke) baarmoeder-ontsteking? Hoe vaak worden teven incontinent na zo’n operatie? En is het altijd nodig om chirurgisch in te grijpen of zijn er tegenwoordig ook alternatieven voor het weghalen van de eierstokken? De laatste inzichten over de voor- en nadelen van het castreren van teven.
Karin Albers-Wolthers, specialist Voortplanting, Universiteitskliniek Gezelschapsdieren

Deze studiedag is bedoeld voor dierenartsassistenten en paraveterinairen werkzaam in de gezelschapsdierenpraktijk. Accreditatie wordt aangevraagd voor vijf uur bij Vedias.

Kosten
De kosten voor deelname bedragen €210,- (p.p.).
Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch en digitaal cursusmateriaal.

Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst brengen wij €25,- aan administratiekosten in rekening. Daarna ben je het volledige registratiebedrag verschuldigd. Je kunt dan wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

14 september 2019

Locatie

’t Hooghe Landt Amersfoort

Kosten

€ 210,-

Vragen?

Stel ze aan Ilonne Langedijk
033-4345730
ilangedijk@marktwo.nl

Deel met uw collega’s