Cursusdetails

Super blij zijn we om het 10-jarig bestaan van de “Terug naar de schoolbanken” studiedagen samen met jullie te vieren! In die 10 jaar zijn meer dan 5000 assistenten al naar de schoolgebouwen gekomen. Misschien was jij één van hen?

Op 12 juni openen we virtueel de schooldeuren; je volgt alle 6 lessen online. Elke les duurt 40 minuten zodat je ook nog een stukje zaterdagmiddag over hebt!

Onze sprekers zijn prima in staat om de lesstof op een aantrekkelijke manier te brengen en er blijft altijd voldoende ruimte voor je eigen vragen.

Hieronder vindt je het programma. Zes belangrijke en bovendien actuele topics waarmee jij je kennis weer opfrist.

9.30 uur  Welkom en opening programma door moderator

Drs. Gertrude de Vries, docent medische vakken MBO, Amersfoort

9.45 uur  De maag, een krachtpatser!
De maag zorgt ervoor dat voedsel in kleine stukjes naar de darmen vervoerd wordt en vermengt het met sappen die zorgen voor een goede vertering. Toch is het zo dat 1 op de 4 Nederlanders dagelijks maagklachten ervaart. Na een korte anatomische update wordt besproken welke triage-aanpak en advisering past bij de meest voorkomende maagklachten. En ook van belang… de lesstof wordt prima verteerbaar aan je opgediend!

Drs. Jasper Broens, aios, UMCG, Groningen

10.25 uur  Een kind met jeuk; is het te stillen?
‘Niet krabben!’ ‘Niet krabben!”… maar heb maar eens aldoor jeuk! Krabben is een reflex. Om juist kinderen te helpen bij het dempen van en omgaan met jeuk bestaan zgn. zeer effectieve ‘krabbeheersingsprogramma’s’. Naast jeukstillende zalven en medicatie is het doorbreken van de krabreflex namelijk aan te leren; tijdens deze les krijg je praktische tools waarmee je direct je voordeel kunt tijdens het (telefonisch) consult met ouder en kind.

Florine Raymakers, verpleegkundig specialist dermatologie, UMC Utrecht

11.05 uur  Pauze 

11.25 uur  Een open wond, hechten – plakken of doorsturen?
Je maakt het vast regelmatig mee: patiënt komt binnen met een bloedende open wond. Om snel te zien wat nodig is breng je de wond allereerst goed in beeld. En dan beslis je, soms samen met de huisarts, wat moet gebeuren. Reinigen/ontsmetten en dan met rust laten? Plakken of hechten? Tetanusinjectie wel of niet? Snel doorsturen? We nemen dit proces a.d.h.v. veel foto’s met je door en oefenen het laatste deel van de les met hechten.

Dr. Harold Kneefel, huisarts, Oranjeklinieken, Amersfoort

12.05 uur  Zorgen voor jezelf; hoe doe je dat?
Natuurlijk, we weten het allemaal; alleen als je goed voor jezelf zorgt kun je zorgen voor een ander. Deze les is dus een ‘cadeautje’ aan jezelf want hij zit boordevol specifieke tips en adviezen waar je wat aan hebt. Juist in dit heftige jaar waar een bovengemiddeld beroep op jou en je collega’s wordt gedaan en je veerkracht op de proef wordt gesteld, kun je deze bemoedigende en praktische les goed gebruiken!

Masja Bijman, trainer, Well Bee, Westwoud 

12.45 uur  Lunch

13.15 uur  De ziekte van Parkinson; een nieuwe pandemie..?
De snelst groeiende neurologische aandoening ter wereld is de ziekte van Parkinson; een langzame, progressieve aandoening waarbij zenuwcellen langzaam afsterven. Dit leidt o.a. tot stoornissen in de beweging en de spiercontrole en de balans. Wat moet jij weten van het beloop van deze ziekte en de gevolgen ervan, om tijdig de juiste informatie te kunnen verstrekken? De neuroloog praat je bij en beantwoordt je vragen.

Elles Askes, verpleegkundig specialist neurologie, Tergooi Ziekenhuis

13.55 uur  Spreekuur Partydrugs
Waarom is het van belang dat jij als doktersassistente goed op de hoogte bent van (het effect van) partydrugs? Het antwoord volgt in deze les. Een voorbeeld; weet je waar HPPD voor staat? Of DPS? Het betreft 2 stoornissen die heel regelmatig voorkomen na gebruik, maar lang niet altijd worden herkend door hulpverleners. Een hartstikke praktische les met veel voorbeelden en uitleg.

Willem Polman, verpleegkundig specialist GGZ, eigenaar Polman Scholing 

14.35 uur  Afronding moderator Gertrude de Vries

Medisch
Doktersassistenten werkzaam in de eerstelijn.

Accreditatie
Accreditatie wordt voor 4 uur aangevraagd bij de Commissie Accreditering Deskundigheidsbevordering Doktersassistenten.

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen €175,-.
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst brengen wij €25,- aan administratiekosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan wel een collega in uw plaats laten deelnemen. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

12 juni 2021

Locatie

ONLINE

Folder

€ 175,-

Vragen?
Deel met uw collega’s