Terug naar de schoolbanken
Doelgroep: Doktersassistenten

Terug naar de schoolbanken
Doelgroep: Doktersassistenten

Start
09/12/2017
Einde
09/12/2017

Categorie:

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Beste assistente,

We durven zo langzaamaan wel te stellen dat het een begrip is onder doktersassistenten: de studiedag “Terug naar de Schoolbanken” die Mark Two Academy 3 x per jaar organiseert. Het is dé manier om je op een heel praktische en bovendien leuke manier in één dag bij te laten scholen in een 4-tal thema’s die je zelf kiest en die je in je dagelijkse werk regelmatig tegenkomt. Of we daar ook voor de komende EINDEJAARSEDITIE in zijn geslaagd? Lees mee en oordeel zelf!

Speciaal met het oog op de feestelijke decembermaand gaan we nader in op de spijsvertering. Hoe werkt dat nu precies, en wat kan er misgaan? Ook passend bij december: (winter)eczeem. Daarnaast gaan we in op de oorzaken en behandeling van slapeloosheid en kun je zelf aan de slag met ontspanningsoefeningen. Dat laatste sluit dan weer mooi aan bij het onderwerp stress, overspannenheid en burn-out.

En dan nog twee tijdloze onderwerpen: verwardheid bij ouderen, maar waardoor? (zoek de verschillen!) En de vele patiënten met aspecifieke lage rugpijn. Hierbij staat de eerder dit jaar verschenen herziene versie van de NHG-Standaard Aspecifieke lage rugpijn centraal. We bieden je dus weer een gevarieerd programma waarbij vooral de praktisch toepasbare kennis over de verschillende onderwerpen voorop staat.

Kom kennismaken als je “Terug naar de Schoolbanken“ niet kent. Ben je een trouwe bezoeker? Dan zien we je heel graag terug.

Met een hartelijke groet,

Inge Kleiss
Mark Two Academy

Hier vind je het antwoordformulier

09.00 Aankomst, registratie en koffie
09.45 Start lesronde 1
11.00 Pauze
11.20 Start lesronde 2
12.35 Lunch
13.20 Start lesronde 3
14.35 Pauze
15.00 Start lesronde 4
16.15 Einde programma, borrel

Lessen (kies 4 uit 7):

1. Spijs verteren; ziekteleer van maag en darmen
Eten doen we doorgaans graag en met regelmaat. Zeker in de decembermaand! Nadat ons eten en drinken de maag bereikt start de spijsvertering. Enzymen en bacteriën spelen daarbij een cruciale rol! In de dunne, maar later ook in de dikke darm, worden de voedingsbestanddelen door het lichaam opgenomen. En wat overblijft belandt in de wc. Kortom, in deze les gaan we met grote stappen ‘van mond naar kont’. En onderweg benoemen we de belangrijkste aandoeningen en klachten.

2. Tijdelijk gestrest of op weg naar burn out..?
In het afgelopen jaar hebben 230.000 mensen zich met overspannenheidsklachten bij de huisartspraktijk gemeld. Dat is aan jou als doktersassistente dus zeker niet ongemerkt voorbij gegaan. Langdurige overspannenheid kan de voorbode zijn van een burn-out. Het is dus zaak de klachten tijdig te herkennen. Maar daar ligt nu net het probleem. Iedereen slaapt wel eens slechter, heeft wel eens nergens zin in en vergeet wel eens wat. We gaan in deze les in op de specifieke combinaties van klachten die een alarmbel bij je moeten doen rinkelen!

3. (Winter) Eczeem
Voor mensen met (atopisch) eczeem is de winter geen prettig seizoen. Koud en guur weer betekent een extra belasting voor de huid en lekker wegkruipen bij de kachel maakt het uitdrogen en dus de irritatie en de jeuk alleen maar erger. Hoe adviseer jij je patiënten juist in deze tijd van het jaar (nog) beter? Wanneer volstaat extra vetten en wanneer juist niet? Wat zijn misverstanden rond gebruik van corticosteroïden en in welk stadium lijkt antibiotica toch het beste alternatief? De dermatoloog neemt de eczeemhuid samen met jou onder de loep. Veel plaatjes dus, kijk en leer je mee?

4. Ontspannen kun je leren
Ademhalingsoefeningen – mindfullness – yoga. Meer en meer wordt bewezen dat allerlei vormen van bewust ontspannen gedurende de (werk) dag heel effectief is. Voor gezonde en voor zieke mensen. Wil je patiënten hierover adequaat adviseren, dan is het prettig om zelf te ervaren hoe gemakkelijk deze praktisch oefeningen zijn in te passen in je dagelijks praktijk. En hoeveel effect ze hebben! Ook als je er zelf al bekend mee bent, is deze les een letterlijke verademing. We gaan praktisch aan de slag. Welkom.

5. Slapeloosheid … het is om wakker van te liggen!
Slecht slapen is funest voor je dagelijks functioneren. Maar wanneer is er sprake van een slaapstoornis? En wat kunnen oorzaken zijn? Soms is er sprake van een onderliggende aandoening, rusteloze bennen, of apneu. Wat betekent een goede slaap-hygiëne? En wat te doen met de mobiele telefoons en tablets in de slaapkamer? Een expert zet aan de hand van casuïstiek een en ander helder voor je uiteen. Daarbij gaan we natuurlijk ook in op de behandeling van slapeloosheid en de plaats van slaappillen. We beloven je, bij deze les val je niet in slaap!

6. Ouder en in de war; wat is de oorzaak?
Meldingen over verwarde mensen, met name ouderen, zijn aan de orde van de dag. Maar verwardheid is een symptoom. Wat is de reden? Is er een onderliggende aandoening? Is er bijvoorbeeld sprake van dementie, van een delier of van een depressie? In deze les zetten we de verschillen en overeenkomsten op een rijtje. Natuurlijk besteden we veel aandacht aan het herkennen van de uiteenlopende alarmsignalen. Na deze les raak je niet meer in de war van dementie, delier of depressie maar kun je op hoofdlijnen het onderscheid maken.

7. Aspecifieke lage rugpijn, een lastig onderwerp
De naam zegt het al: aspecifieke lage rugpijn, oftewel rugpijn waarvoor geen concrete oorzaak is aan te wijzen. En dat maakt de aandoening een lastig onderwerp! Het betekent gelukkig niet dat er niets aan te doen is. In deze les gaan we, aan de hand van de eerder dit jaar verschenen herziene NHG-Standaard Aspecifieke lage rugpijn, dieper in op deze aandoening. We besteden vooral aandacht aan de rol die jij kunt spelen bij het geven van uitleg en voorlichting over de (on)mogelijkheden ten aanzien van de diagnostiek en behandeling. Waarom is het maken van een CT- of MRI-scan bijvoorbeeld niet zinvol? Waarom is bedrust af te raden? We geven de antwoorden.

Medisch
Doktersassistentes

Accreditatie
Accreditatie wordt voor 5 uur aangevraagd bij Commissie Accreditering Deskundigheidsbevordering Doktersassistenten.

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen €199,-.
Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch en cursusmateriaal.
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst brengen wij €25,- aan administratiekosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan wel een collega in uw plaats laten deelnemen. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

9 december 2017

Locatie

Corderius College, Amersfoort

Kosten

€ 199,-

Vragen?

Stel ze aan Steven Korteling
033-435730
skorteling@marktwo.nl

Deel met uw collega’s