Cursusdetails

Op zaterdag 25 mei 2019 organiseren wij een nieuwe editie van ‘Terug naar de Schoolbanken’. Een mooie gelegenheid omsamen met collega’s verschillende aspecten binnen jouw vakgebied weer eens op te frissen.

We gaan het dit keer onder andere hebben over de veeleisende patiënt, het omgaan met veranderingen op je werk en het vergroten van jouw invloed op het secretariaat. Tijdens de les over infectiepreventie in het ziekenhuis laten we zien hoe je de jaarlijkse griepepidemie en andere besmettelijke infectieziekten buiten de deur kunt houden. En voor alle secretaresses die te perfectionistisch zijn (en daar last van hebben) organiseren we een les over hoe je kunt transformeren tot een optimalist, een veel effectiever en minder stressvol alternatief! Doe je mee?

De lessen hebben weer de juiste balans tussen theorie en praktijk en tussen luisteren en meedoen. Natuurlijk is ook de ‘omlijsting’ van de dag weer goed verzorgd. Want nascholen mag ook leuk zijn!

We zien jullie graag (terug) op school.

Namens de programmacommissie,

Steven Korteling, cursusmanager Mark Two Academy

Programma

09.00 Aankomst, registratie en koffie
09.30 Naar de lokalen
09.45 Start lesronde 1
11.00 Pauze
11.20 Start lesronde 2
12.35 Lunch
13.20 Start lesronde 3
14.35 Pauze
15.00 Start lesronde 4
16.15 Einde programma

Lessen (kies 4 uit 7)

1. Omgaan met de (veel)eisende patiënt
Je hebt een dienstverlenend beroep. Je kunt wat hebben. Je begrijpt best dat patiënten door hun ziekte of door andere oorzaken soms gestrest zijn. Maar sommigen maken het wel heel bont. Zij moeten NU de dokter spreken, of die in bespreking zit of niet. Zij dreigen met klachten, tuchtrechters of erger. Of ze zeggen jou persoonlijk dingen waar je niet van gediend bent. Hoe handhaaf je je grenzen? Aan de hand van voorbeelden en jullie eigen ervaringen geven we handige tips en trucs.

2. Besmettelijke infectieziekten buiten de deur houden!
Besmettelijke infectieziekten die het ziekenhuis binnendringen, dat wil je niet! Het leidt tot gesloten afdelingen, patiënten in isolatie, te weinig bedden, uitstel van operaties en ziek personeel. Als secretaresse sta je weliswaar niet aan het bed van de patiënt, maar ook jij speelt een rol bij het infectiepreventiebeleid in ziekenhuizen. Daarom praten we je tijdens deze les bij over het belang van handhygiëne en andere infectiepreventiemaatregelen die je kunt nemen om het risico op verspreiding van infecties te voorkomen. Daarnaast bespreken we het isolatiebeleid, zodat je weet wat je moet doen als er op jouw afdeling een ziekmakende bacterie blijkt rond te waren.

3. Uit je comfortzone: zo ga je om met veranderingen!
Ziekenhuizen fuseren, gaan samenwerken met andere zorgorganisaties, intern wordt grondig gereorganiseerd, elektronische communicatie met huisartsen en zelfs met patiënten wordt steeds belangrijker en zorgverzekeraars verzinnen steeds andere systemen voor declaratie. Jij wordt geacht je flexibel op te stellen en mee te veranderen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je wil wel, maar je zit soms zo vast in je eigen patronen en je veilige comfortzone dat het behoorlijk lastig is om daar een stap buiten te zetten. Het oude vertrouwde en bekende is voor veel mensen prettig werken. Maar soms is het wenselijk en nodig eens buiten de grenzen te kijken, je comfortzone wat op te rekken. Dit is de manier om te ontwikkelen en groeien. Tijdens deze les bieden we inzicht in je eigen veranderingsstijl en een gedegen stappenplan om op een prettige en veilige manier te leren omgaan met verandering.

4. Positieve Gezondheid: een andere kijk op patiënten
Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar hun klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen beter maken. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Na deze les kijk je anders tegen patiënten aan.

5. NLP: wat kun je er als secretaresse mee?
Heel veel! Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP) geeft ons namelijk inzicht in ons denken, voelen en handelen als mens en kan helpen bij het stellen van realistische en concrete doelen. Zit je vast in oude denkpatronen en stoor jij je ook aan bepaalde gewoontes op je werk (collega’s die spullen te laat aanleveren, overvolle agenda’s, artsen die geen rekening houden met jouw dagindeling)? Kom dan naar deze les en leer hoe je door middel van NLP de negatieve spiraal kunt doorbreken.

6. Van perfectionist naar optimalist
Als iets volgens de meeste anderen goed genoeg is, ga jij dan ook altijd nog even door tot het echt perfect is? Voel je je anders ongemakkelijk en ontevreden? Heb je daardoor moeite met delegeren, want als jij de touwtjes zelf in handen houdt weet je tenminste zeker dat het goed gebeurt? Als het antwoord op deze vragen ‘Ja’ is, dan ben jij waarschijnlijk een perfectionist! Voor anderen is jouw perfectionisme geweldig, voor jezelf kan het behoorlijk schadelijk zijn, want perfectionisten ontwikkelen vaker stressklachten. Daar heb je niet alleen op je werk last van, maar thuis ook. En als ze chronisch worden, kan het lang duren voor je er weer van af bent. In deze les maak je kennis met een nieuwe manier van werken die gezonder is en nog efficiënter ook: optimalisme. Je leert kritisch te kijken naar wat je precies wilt bereiken en je leert zien hoe je perfectionisme je daarbij soms juist tegenwerkt. Je weet waarmee je moet ophouden, welk gedrag je moet veranderen en wat voor dingen je juist moet blijven doen om in minder tijd en met minder stress meer resultaat te bereiken.

7. Zakelijk flirten: probeer het eens
Met romantisch flirten ben je waarschijnlijk wel bekend. Maar of het nu handig is om daar op de werkvloer gebruik van te maken…? Zakelijke ‘flirt-technieken’ kunnen echter goed van pas komen in jouw rol als secretaresse en om je invloed op werk te vergroten. Dat gaat namelijk over het kunnen aangaan en onderhouden van collegiale relaties, de ander weten te interesseren en zelfverzekerd overkomen. Meer weten over de kunst van het zakelijk verleiden? Volg deze les.

Deze studiedag is bedoeld voor medisch secretaresses, afdelingssecretaresses, office managers,
managementassistenten en andere ondersteunende beroepen in de (ziekenhuis)zorg.

Kosten
De kosten voor deelname bedragen €215,- (p.p.).
Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch en digitaal cursusmateriaal.

Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst brengen wij €25,- aan administratiekosten in rekening. Daarna ben je het volledige registratiebedrag verschuldigd. Je kunt dan wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

25 mei 2019

Datum
Locatie

Het Corderius College

Kosten

€ 215,-

Vragen?

Stel ze aan Ilonne Langedijk
033-4345730
ilangedijk@marktwo.nl

Deel met uw collega’s