Cursusdetails

Beste collega,

Op zaterdag 17 april a.s. stond er weer een nieuwe editie van ‘Terug naar de schoolbanken voor apothekers assistenten’ op de kalender. Het was de bedoeling om na al die vervelende lockdown maatregelen eindelijk weer eens met collega’s bij elkaar te komen. Er waren al snel ruim 80 deelnemers aangemeld. Maar helaas, helaas, kunnen we ook in april nog steeds niet naar school. Ook niet op 1,5 meter. Dat kan pas weer als we bijna allemaal gevaccineerd zijn en we allerlei virusvarianten buiten de deur kunnen houden.

Ondanks deze zoveelste corona tegenvaller gaan we er toch voor zorgen, dat jij op 17 april a.s. gewoon thuis achter je laptop of je PC het hele lesprogramma kunt volgen. We doen Terug naar de schoolbanken nu een keer ONLINE.

Het vakkenpakket ziet er als volgt uit:
– Wat moet je weten van Parkinson medicatie?
– Rijgevaarlijke medicijnen; advies en voorlichting cruciaal
– Al die merk- en medicatiewisselingen; de patiënt wordt er gek van… en jij?
– Up to date bij chronische nierschade
– Antipsychotica: verward aan de balie! Herken jij het gedrag?
– Alert zijn bij de uitgifte van antistollingsmiddelen

We hebben het programma wel een beetje moeten aanpassen. Je hoeft nu geen keuze te maken, want je volgt alle 6 de lessen, zij het dat die lessen wel een beetje zijn ingekort. Het programma begint om 09.45 uur en stopt om 14.30 uur. We vragen voor 3,5 uur accreditatie aan bij het SANA Keurmerk en de cursusprijs is gereduceerd met Euro 40. Je krijgt voor dat bedrag een voucher die je later dit jaar – als we verlost zijn van de pandemie – kunt inzetten voor een andere nascholing.

We begroeten jullie deze keer helaas niet op school maar gestreamed vanuit de studio in Amersfoort.

Namens onze programma adviseurs,
Sandra Vendel, cursusmanager Mark Two Academy

09.45 uur Welkom en opening programma

door moderator Malou van Hintum

09.55 uur Wat moet je weten van Parkinson medicatie?

De ziekte van Parkinson is de snelst groeiende neurologische ziekte in de wereld. In Nederland lijden er ruim 50.000 mensen aan. De ziekte kenmerkt zich door het uitvallen van de motoriek, waardoor mensen bijvoorbeeld heftig trillen of trager bewegen. Maar patiënten kunnen ook last hebben van andere symptomen zoals de depressies, obstipatie en slaapproblemen. Genezing is (nog) niet mogelijk, maar er zijn gelukkig wel medicijnen om de symptomen te bestrijden, waardoor de kwaliteit van leven verbetert. Na een korte introductie over het ziektebeeld staan we vervolgens uitgebreid stil bij de medicamenteuze behandeling en de daarbij behorende voorlichting aan de patiënt.

Spreker: drs CCM Stuijt, Apotheker, Clinical Pharmacist werkzaam bij Punt voor Parkinson Groningen

10.30 uur Rijgevaarlijke medicijnen; advies en voorlichting cruciaal

Eén op de zes Nederlanders gebruikt één of meer medicijnen waardoor je minder goed kunt rijden. Daarom staan we tijdens deze les uitgebreid stil bij het onderwerp rijgevaarlijke geneesmiddelen. Na afloop kun je patiënten adviseren en voorlichten over het gebruik van geneesmiddelen in het verkeer. Bijvoorbeeld over de mate van invloed op de rijvaardigheid, de dosering waarvoor dit geldt, de tijdsduur van het effect op de rijvaardigheid en indien mogelijk (rijveiliger) alternatieven.

Spreker: Sjanne van Roijen, Openbaar Apotheker in Wijchen

11.05 uur Koffiepauze

11.20 uur Al die merk- en medicatiewisselingen; de patiënt wordt er gek van…en jij? 

Mede onder druk van de overheid en zorgverzekeraars (preferentiebeleid) schrijven artsen en specialisten in toenemende mate generieke geneesmiddelen voor. De patiënt krijgt hierdoor te maken met frequente medicatiewisselingen waardoor de naam van het geneesmiddel, de kleur, de vorm en de verpakking steeds anders zijn. Dit zorgt niet alleen voor de nodige verwarring bij de patiënt, het is ook slecht voor de therapietrouw. Tijdens deze les gaan we in op de vraag: is er nu wel of geen verschil in de werking van generieke geneesmiddelen en merkgeneesmiddelen? Met het antwoord op deze vraag kun jij (geïrriteerde) patiënten aan de balie goede voorlichting geven.

Spreker: Harm Geers, Openbaar Apotheker (Bennekomse Apotheek), Onderzoeker, Podcaster

11.55 uur Up to date bij chronische nierschade

Afgelopen jaar verscheen een nieuwe multidisciplinaire richtlijn Chronische Nierschade. Kennis over deze richtlijn mag ook in de apotheek niet ontbreken, omdat patiënten met nierfunctiestoornissen goed gemonitord moeten worden om de kans op bijwerkingen te verkleinen en het risico op overdosering en intoxicatie te voorkomen. We geven je daarom graag een kennisupdate waarbij we ons focussen op de medicamenteuze behandeling, de aanbevolen controle frequentie en jouw rol bij medicatiebewaking.

Spreker: dr. MF van Herwaarden, gepromoveerd en Aandachtsvelder nierfunctiestoornis Apothekersvereniging Rijk van Nijmegen

12.30 uur Lunchpauze

13.15 uur Antipsychotica: verward aan de balie! Herken jij het gedrag?

Mensen met een psychotische aandoening kunnen gelukkig behandeld worden met antipsychotica. Het gebruik van deze middelen zorgt ervoor dat verschijnselen als onrust, angst, wanen, hallucinaties en agressie verminderen. Maar als de medicijnen niet (volgens voorschrift) worden ingenomen, dan kan dat leiden tot een terugval en gevaarlijke situaties. Daarom gaan we tijdens deze les in op de werking en bijwerkingen van verschillende antipsychotica en bespreken we jouw rol bij het herkennen van problemen (met medicatie, gezondheid of gedrag) bij de psychiatrisch patiënt aan de balie en het communiceren daarover naar de apotheker of de arts.

Spreker: Wilma Göttgens, Openbaar apotheker in Beuningen, aandachtsgebied psychiatrie

13.50 uur Alert bij de uitgifte van antistollingsmiddelen

Bloedstolling is belangrijk bij het voorkomen van bloedingen, maar ongewenste stolsels kunnen ook ernstige problemen geven zoals trombose of een herseninfarct. Ook patiënten met boezemfibrilleren lopen risico op complicaties. Met antistollingsmiddelen kunnen we deze problemen voorkomen, maar de dosering luistert nauw. Tijdens deze les praten we je bij over de verschillende soorten antistollingsmiddelen, zoals de bloedplaatjesremmers, de vitamine K antagonisten (VKA’s) en de directe antistollingsmiddelen (DOAC). Na afloop kun je cliënten beter adviseren bij de uitgifte van antistollingsmedicijnen.

Spreker: Bas van de Steeg, Openbaar Apotheker in Wijchen

14.25 uur Afsluiting programma

Doelgroep
Deze online schoolbanken cursus is bedoeld voor apothekersassistenten.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 3,5 uur bij het SANA Keurmerk.

Kosten
De kosten voor deelname aan deze online schoolbanken cursus bedragen €175,-.

Groepskorting
Kom je met vier of meer collega’s dan heb je recht op 10% groepskorting. Neem daarvoor contact op met info@marktwo.nl

Annuleren
Tot 2 weken voor deze online schoolbanken cursus kan je, uitsluitend schriftelijk annuleren. Wij brengen dan €25 annuleringskosten in rekening. Daarna ben
je het volledige cursusbedrag verschuldigd. Je kan dan nog wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat: info@marktwo.nl.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

INSCHRIJVEN
GROEPSINSCHRIJVING
Datum

17 april 2021

Locatie

Online Webinar

Kosten

€ 175,-

Vragen?
Deel met uw collega’s