Cursusdetails

Beste doktersassistent,

Een nieuw jaar op komst – en dus ook een nieuwe editie van de studiedag “Terug naar de Schoolbanken” om aan te kondigen! De extra editie vindt plaats op zaterdag 25 mei 2019 in het Farel College in Amersfoort.

Het concept is onveranderd; je kiest zelf uit 7 verschillende lesthema’s er 4 die het beste aansluiten bij jouw interesse en kennisbehoefte. Wij zorgen voor interactieve lessen die worden gegeven door goedgehumeurde sprekers die op de hoogte zijn van de gang van zaken in de eerstelijns praktijk.

Er is altijd voldoende tijd in de les voor je vragen.
Tijdens de pauzes ontmoet en spreek je elkaar en zorgt de cateraar voor drankjes en een lekkere lunch.

Wij vragen accreditatie aan die tot nu toe wordt verkregen.

De belangstelling voor deze dagen is groot, we registreren de inschrijvingen dus op volgorde van binnenkomst.

Heel graag tot ziens in de lente van 2019!

Inge Kleiss – cursusmanager
Mark Two Academy

09.00 Aankomst, registratie en koffie
09.45 Start lesronde 1
11.00 Pauze
11.20 Start lesronde 2
12.35 Lunch
13.20 Start lesronde 3
14.35 Pauze
15.00 Start lesronde 4
16.15 Einde programma, borrel

Lessen (kies 4 uit 7):

1. Lentekriebels; een allergie-update!
Lentekriebels: die kunnen natuurlijk veroorzaakt worden door vlinders in de buik, maar een op de zes mensen heeft in de lente last van jeukende en tranende ogen, een loopneus, benauwdheid en/of niesbuien. Hooikoorts dus; een allergische reactie op pollen! In deze les brengen we je op de hoogte van de nieuwste inzichten op het gebied van preventie en medicamenteuze therapie, zodat jouw adviezen weer helemaal up-to-date zijn!

2. Kortsluiting in het hoofd; de herziene NHG standaard beroerte
Een scheve mond, moeite met spreken, of een verlamming van de arm, dat dit alarmsignalen zijn bij een beroerte is vast bekend. Maar er zijn ook minder bekende tekenen die op een beroerte kunnen wijzen. Dit zijn de zogenaamde atypische symptomen. Omdat snelle herkenning van cruciaal belang is voor het herstel van de patiënt, besteden we extra aandacht aan deze minder bekende symptomen en bespreken we hoe je vervolgens het beste kunt handelen. De herziene NHG standaard is daarbij uitgangspunt.

3. Werken met compassie: doen!
Hoe zorg je dat je écht betrokken bent bij je patiënt, zonder dat je daarmee over je eigen grenzen of die van de praktijk gaat? Wat zijn de ingrediënten voor een goed contact met de patiënt en hoe zorgen we dat hij of zij zich goed blijft voelen en weer opbloeit? We weten al heel lang dat goede zorg hand in hand gaat met oprechte betrokkenheid, maar hoe maken we zo goed mogelijk gebruik van onze eigen compassie? Tijdens deze les onderzoeken we op een ontspannen manier waar bij jou de compassie zit en hoe je die het beste in kunt zetten in het contact met de patiënt. Medeleven is een medicijn op zich!

4. Buikpijn bij (jonge) kinderen; lichaam of geest?
Veel kinderen hebben regelmatig last van buikpijn, maar de oorzaak wordt niet altijd gevonden. Bij vier op de tien kinderen die langer last van buikpijn hebben, heeft de pijn een fysieke oorzaak. Bij zes op de tien kinderen dus niet. Om een goede diagnose te stellen, is het belangrijk dat we meteen weten welke vragen we moeten stellen. Is de pijn constant en zeurend, of acuut en heftig? Heeft het kind koorts? In deze les gaan we aan de slag met verschillende casussen. Daarbij oefenen we in het stellen van de juiste triagevragen, zodat we medisch n als dat noodzakelijk is, en andere hulp kunnen bieden als de aak niet lichamelijk blijkt te zijn.

5. Ik zie ik zie… een wond; over de stapsgewijze beoordeling
Ik zie ik zie wat jij niet ziet en de wond is…? Je bent vast bekend met het beoordelen van een wond op basis van het ‘rood-geel-zwartmodel’. Dit is slechts één methode om een wond te duiden en de behandeling te bepalen. Want wat als een wond groen is of erg sterk ruikt? Werkt dit model dan nog wel? En hoe weten we welk verband er op moet? Vandaag bespreken we aan de hand van veel praktijkvoorbeelden, de stapsgewijze beoordeling van wonden die jij vaak tegenkomt in de huisartsenpraktijk. We gaan dus veel foto’s van wonden bekijken en beoordelen. Doe je mee?

6. Vrouwen in de overgang; welke rol speel jij?
Lichamelijke en seksuele klachten, psychische kwetsbaarheid, stemmings- wisselingen, slaapstoornissen, concentratieproblemen en emotionele labiliteit. Het is een greep uit de vele klachten waarmee vrouwen ‘van een zekere leeftijd’ zich melden bij de huisartsenpraktijk. Wie in de overgang is, hoort liever niet dat zij ‘maar even flink moet zijn omdat dit nu eenmaal bij deze levensfase hoort.’ Deze les gaat over de rol die jij kunt spelen in het begeleidingsproces van vrouwen die hier doorheen gaan. We bespreken hoe je zo goed mogelijk voorlichting geeft over de veranderende hormonen, gezondheidsrisico’s en een gezonde leefstijl. Een ‘eye opener’!

7. Het zenuwstelsel; hoe zit het met jouw medische kennis?
In deze les gaan we het hebben over het (centraal) zenuwstelsel. Best een moeilijk onderwerp. Ontwikkelingen gaan snel. Wat is voor jou belangrijk om te weten? Aan de hand van QUIZ-vragen lopen we door de stof heen. Weet jij bijvoorbeeld nog wat neuropathie is? En wat betekende ideopatisch ook alweer? Bij welk ziektebeeld heeft een patiënt last van symmetrische klachten? De docent bespreekt de antwoorden na afloop. En wie de meeste vragen goed heeft, wint een leuke prijs.

Medisch
Doktersassistentes

Accreditatie
Accreditatie wordt voor 5 uur aangevraagd bij de Commissie Accreditering Deskundigheidsbevordering Doktersassistenten.

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen €210,-. Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch en cursusmateriaal.
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst brengen wij €25,- aan administratiekosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan wel een collega in uw plaats laten deelnemen. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

25 mei 2019

Datum
Locatie

Farel College, Amersfoort

Kosten

€ 210,-

Vragen?

Stel ze aan Inge Kleiss
033-4345730
ikleiss@marktwo.nl

Deel met uw collega's