Terug naar de schoolbanken
Doelgroep: MBB-ers en Radiologie Assistenten

Terug naar de schoolbanken
Doelgroep: MBB-ers en Radiologie Assistenten

Start
02/06/2018
Einde
02/06/2018 De hele dag

Categorieën: ,

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Beste Collega,

Weet je het nog? Je tijd op school? Als de bel gaat op het laatste moment de klas binnen rennen. Na het tweede uur reikhalzend uitzien naar de pauze met koffie en een roze koek uit het winkeltje van de conciërge. Beleef dat gevoel opnieuw tijdens de leukste cursus van 2018 in een heuse middelbare school. Meld je aan voor de eerste editie van ‘Terug naar de schoolbanken’ op zaterdag 2 juni a.s. in het Corderius College in Amersfoort.

Heel wat collega’s in de zorg zijn je al voorgegaan. Zo zijn we een paar jaar geleden gestart met ‘Terug naar de schoolbanken’ voor doktersassistenten. Daarna kwamen de apothekersassistenten, de tandartsassistenten en de medisch secretaressen. En nu opent de school haar deuren voor de MBB-ers op de radiologie, de echografie, de nucleaire geneeskunde en de radiotherapie.

Net als toen op school kies je bij dit programma je eigen ‘vakkenpakket’. Je buigt je echter nu niet over Duitse grammatica of de Slag bij Nieuwpoort maar over een viertal onderwerpen die er toe doen op jouw werkplek. Stel zelf je rooster samen uit een aanbod van 7 vakken die voor je zijn geselecteerd door collega’s.

Volg bij voorbeeld de les ‘Hoe te handelen in noodsituaties’ in het biologielokaal en ga naar het scheidkundelokaal voor het lesuur over ‘Beeldvorming van de toekomst’. Anders dan vroeger zal de les voorbij zijn voordat je er erg in hebt. Daar staan onze vakdocenten garant voor.

Aarzel dus niet, schrijf je in en neem je collega’s mee.

We zien je graag op 2 juni a.s. in Amersfoort.

Met vriendelijke groet, mede namens onze programmacommissie,
Inge Kleiss, cursusmanager

Programma

09.00 Aankomst, registratie en koffie
09.30 Naar de lokalen
09.45 Start lesronde 1
11.00 Pauze
11.20 Start lesronde 2
12.35 Lunch
13.20 Start lesronde 3
14.35 Pauze
15.00 Start lesronde 4
16.15 Einde programma

Lessen (kies 4 uit 7):

1. Hoe te handelen in noodsituaties?
Het kan voorkomen dat een patiënt onwel wordt tijdens een onderzoek of interventie. Hiervoor bestaan in elk ziekenhuis protocollen. Maar hoe herken je bepaalde klachten en wanneer is er sprake van een noodsituatie? In deze les worden handvatten geboden om adequaat een noodsituatie in te schatten en om de juiste vervolgstappen te kunnen zetten.
Dr Susanne van Santen, internist-intensivist, MUMC+, Maastricht

2. Contrastmiddelen, contrastreacties en de medicatie noodset
We bespreken de verschillende typen contrastmiddelen (CT, MRI, doorlichting en contrastechografie), toedieningswijzen, herkenning van verschillende contrastreacties, de meest voorkomende bijwerkingen en de kennis van de medicatie noodset.
Ilona Dekkers, radioloog in opleiding, LUMC Leiden en lid van de werkgroep voor de nieuwe Nederlandse richtlijn over veiligheid van contrastmiddelen

3. Zin en onzin rond stralenbescherming onder de loep
Straling die vrij komt bij medische onderzoeken is schadelijk. Daarom is het van belang de potentiële schade door die straling te beperken. Hoe doen we dat? In deze les wordt aan de hand van casuïstiek de zin en onzin rondom stralenbescherming besproken. Doel is te komen tot een rationele praktijkvoering t.a.v. stralenbescherming. We staan ook stil bij nieuwe technieken van dosisbeperking zoals iteratieve reconstructie.
Docent: radioloog of klinisch fysicus (naam nog niet bekend)

4. Beeldvorming van de toekomst gaat over personal medicine. Maar hoe dan?
Een van de grote uitdagingen binnen de geneeskunde ligt in het steeds meer op de individuele patiënt toespitsen van diagnose en behandeltraject. Niet meer een standaard behandeling voor iedereen, maar personal medicine. Juist ook binnen de beeldvorming kunnen de snelle technologische ontwikkelingen in met name MRI en CT techniek een grote rol spelen in deze transitie. In deze les kijk je naar de nieuwe toepassingen en verbeteringen die er voor zorgen dat beeldvorming klaar is voor de toekomst.
Docent: naam nog niet bekend

5. Van PET-CT naar behandeling op maat

Laat je inspireren door de wondere wereld van nucleaire geneeskunde, met nadruk op PET, zowel op het gebied van cardiologie, neurologie maar met name oncologie. We bespreken niet alleen de veelgebruikte 18F-FDG tracer maar ook nieuwe specifieke tumortracers (voor o.a. borst,  prostaat en neuro-endocriene tumoren) en radioactief gelabelde medicijnen in het kader van gepersonaliseerde behandelingen. Leer in deze les: wat is PET-CT, de meest gebruikte PET-tracers, bij welke ziektebeelden speelt PET-CT een beslissende rol en de mogelijke rol van PET-CT in de validatie van nieuwe geneesmiddelen?
Ben Zwezerijnen, aios Nucleaire Geneekunde, VUmc, Amsterdam

6. Zo gaat echografieonderzoek van het bewegingsapparaat in z’n werk
Een van de grote voordelen van echografie voor gebruik bij onderzoeken aan het bewegingsapparaat is dat het dynamisch is. Het is lichamelijk onderzoek in combinatie met goede visualisatie van de betreffende gewrichten. Daarnaast biedt het mogelijkheden voor directe behandeling van sommige aandoeningen. In deze les gaan we in op het onderzoek en de behandeling van zowel pathologie aan de schouder als aan de pols, met een live demonstratie van de onderzoeken.
Matthijs Vermeulen, radioloog, fellow Musculoskeletale Radiologie, MeanderMC te Amersfoort

7. Welke vormen van borstkanker worden gemist en waarom?
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Eén op de 7-8 vrouwen krijgt ermee te maken. Maar borstkanker is geen wel omschreven ziekte, het is een groep ziekten die alle in de borst (kunnen) voorkomen. Er zijn kankers bij die zeer kwaadaardig zijn, maar ook die nauwelijks gevaar voor het leven opleveren. Deze presentatie laat je zien welke borstkankersoorten door welke onderzoeksmodaliteiten (mammografie, tomosynthese, echografie, MRI, nucleaire scans) worden gevonden en vooral: welke worden gemist en waarom? En wat dat voor consequenties heeft voor zowel screening en behandeling.
Drs Roel Mus, radioloog, RadboudUMC te Nijmegen

De ‘Terug naar de schoolbanken’ nascholing is bedoeld voor MBB-ers op de radiologie, de nucleaire geneeskunde,
de radiotherapie en de echografie.

Accreditatie
Er wordt 5 uur accreditatie aangevraagd bij de Stichting ADAP.


Kosten
De kosten voor deelname bedragen €210,- (p.p.).
Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch en digitaal cursusmateriaal.

Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst brengen wij €25,- aan administratiekosten in rekening. Daarna ben je het volledige registratiebedrag verschuldigd. Je kunt dan wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

2 juni 2018

Locatie

Het Corderius College te Amersfoort

Kosten

€ 210,-

Vragen?

Stel ze aan Ilonne Langedijk
033-4345730
ilangedijk@marktwo.nl

Deel met uw collega’s