Cursusdetails

Op zaterdag 12 september 2020 kun je weer deelnemen aan ‘Terug naar de Schoolbanken’! Je stelt je eigen lespakket samen waarbij je kunt kiezen uit een reeks prikkelende, praktijkgerichte en originele onderwerpen. Er is voor ieder wat wils. Dat weten we zeker, want we hebben inspiratie opgedaan aan de hand van jullie suggesties.

Kies bijvoorbeeld de les over tandartsangst bij kinderen als je wilt weten hoe je jonge patiënten in de stoel gerust kunt stellen. Wil je optimaal leren assisteren bij (kleine) chirurgische ingrepen? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. Ga naar de communicatie les als je beter wil leren omgaan met ‘lastige’ patiënten, bazige collega’s of veeleisende tandartsen. Meer weten over de invloed van leefstijl op het gebit? Kies dan de les ‘gezond begint in de mond’. Kortom: een gevarieerd programma.

Je bent van harte welkom op zaterdag 12 september 2020 te Amersfoort!

09.00 uur Aankomst, registratie en koffie/thee
09.30 uur naar de lokalen
09.45 uur Lesronde 1
11.00 uur Pauze
11.20 uur Lesronde 2
12.35 uur Lunch
13.20 uur Lesronde 3
14.35 uur Pauze
15.00 uur Lesronde 4
16.15 uur Einde programma, borrel

Lessen (kies 4 uit 6)

1. Assisteren bij chirurgische ingrepen
In veel tandartsenpraktijken worden (kleine) chirurgische ingrepen door de tandarts zelf uitgevoerd. Van het trekken van een kies en het plaatsen van implantaten tot het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling en ingrepen aan het tandvlees. Aan de hand van voorbeelden laten we zien hoe je optimaal kunt assisteren bij chirurgische ingrepen: voor, tijdens en na de behandeling!
Sophie van de Vijfeijken, kaakchirurg, Amsterdam UMC

2. Cosmetische tandheelkunde: alles voor een stralend witte lach!
In deze les nemen we je mee in de wereld van cosmetische tandheelkunde. Voor patiënten met een slecht gebit soms bittere noodzaak, terwijl anderen het puur voor de fun laten doen. Een grill, facings of tanddiamant: het kan allemaal. Met name de vraag naar whitening-behandelingen is enorm toegenomen. Niet zo gek ook, zo’n beetje elke beroemdheid heeft een parelwitte, stralende lach. We laten zien wat tegenwoordig de mogelijkheden zijn en welke risico’s eraan kleven. Welke cosmetische behandelingen kun je in jouw praktijk doen en wanneer verwijs je door naar gespecialiseerde klinieken?

3. Röntgen(raadsels)
In deze les behandelen we de eigenschappen en gevaren van röntgenstraling, en leggen we uit hoe je jezelf en de patiënt ertegen kunt beschermen. Ook gaan we in op het gebruik van apparatuur en het herkennen van fouten in opname en filmverwerking. Dat doen we aan de hand van veel foto’s en een aantal echte röntgenraadsels. Dat spreekt immers wel tot de verbeelding.
Dr. Kostas Syriopoulos is tandarts – radioloog. Hij was 15 jaar universitair docent bij de afdeling Tandheelkundige Radiologie (ACTA, Amsterdam). Sinds 2015 is hij werkzaam bij MKA- Beeldvorming en Pathologie, UZ Leuven.

4. Communicatie: met je mond vol tanden staan
Een lastige patiënt, een vervelende collega of een bazige tandarts: we hebben er allemaal mee te maken. Maar hoe ga je ermee om? Het liefst reageer je adequaat, maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. In deze les worden ongemakkelijke praktijksituaties nagebootst en trainen we communicatietechnieken die je kunt inzetten wanneer de spanning dreigt op te lopen. Ook belangrijk: wat moet je juist niet doen?
Fenno Moes, communicatietrainer, Durga Trainingen

5. Leefstijl: gezond begint in de mond
Gezond begint in je mond, letterlijk. Net als de darmen en de huid zegt de toestand van de mond veel over onze gezondheid. Sinds enkele jaren is er wereldwijd aandacht voor het belang van een goede mondverzorging en een gezonde mond. Die zijn namelijk van levensbelang voor ons algemene welzijn. Een onbalans in de mond de kans op allerlei ziektes verhogen. Deze les bevat informatie, praktische tips, adviezen en een 10-stappenplan voor een optimale (mond) gezondheid. Belangrijke info die jij vervolgens aan de patiënt kunt overbrengen.
Yvonne Kort, mondhygiënist en auteur van het boek ‘Gezond begint in je mond’. 

6. Tandartsangst bij kinderen
Kinderen zijn traditioneel gezien bang voor een paar zaken: monsters, prikken en de tandarts. Maar waarom eigenlijk? Soms zit de angst niet eens in het kind, maar in de tandarts die vreest voor een onvoorspelbare reactie – en dat voelt een kind dan weer feilloos aan. Tijdens deze les bespreken we oorzaken van tandartsangst bij kinderen, en gaan we vooral in op wat we eraan kunnen doen. Hoe stel je de échte jonkies op hun gemak? Hoe pak je dat aan bij een wat ouder kind? En hoe neem je ouders daarin mee?
Irmke Moelker-Bachet werkt als tandarts-pedodontoloog bij tandartsenpraktijk Tandheelkunst Korenmolenlaan te Woerden en bij Nieuwe Helden, verwijspraktijk voor kindertandheelkunde, te Utrecht. Zij is lid van de NVvK en betrokken bij de sectie tandarts-pedodontologen.

Doelgroep
Tandartsassistenten
Preventieassistenten
Praktijkmanagers

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen €215,-.
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Groepskorting
Kom je met vier of meer collega’s dan heb je recht op 10% groepskorting. Neem daarvoor contact op met info@marktwo.nl

Annuleren
Tot twee weken voor de bijeenkomst kan je, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan €25,- annuleringskosten in rekening. Daarna ben je het volledige cursusbedrag verschuldigd. Je kan dan nog wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Datum

12 september 2020

Locatie

Hooghe Landt College
Trompetstraat 1, Amersfoort

Kosten

€ 215,-

Vragen?
Deel met uw collega’s