Themadag GGZ in de eerste lijn
Doktersassistenten

Themadag GGZ in de eerste lijn
Doktersassistenten

Start
11/10/2019 23:00
Einde
11/10/2019 23:30

Categorie:

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

MET DE DEUR IN HUIS

Mensen met psychische klachten die zie en spreek jij met grote regelmaat. De cijfers*) liegen namelijk niet: 1 op de 3 volwassen patiënten in de huisartsenpraktijk heeft er mee te maken.

Tijdens deze themadag gaan we via 5 onderwerpen nader in op de GGZ problematiek en de (soms fysieke) klachten waarmee patiënten zich presenteren. We gaan met elkaar in gesprek over vroege onderkenning en preventie, diagnostiek en behandeling en terugvalpreventie. Natuurlijk belicht vanuit jouw rol in de huisartsenpraktijk bij de zorg voor de GGZ patiënten. Bij die zorg stem je af en werk je nauw samen met de POH-GGZ en/of de huisarts. Maar ook met crisisdienst, thuiszorg en familie.

Onze sprekers zijn allen specialist op hun thema en stellen zich in deze uitnodiging graag aan je voor. Ze omschrijven ook kort wat je van hun onderwerp en presentatie mag verwachten. Je hoeft niet te rekenen op lange opsommingen van feiten, wel op levendige goede verhalen waar je geboeid naar zult luisteren en van kunt leren.

Kennis is kracht, dus kom samen met je collega’s naar deze themadag die je niet wilt missen.

Namens het sprekersteam,

Inge Kleiss
Cursusmanager Mark Two Academy

09.00 uur Ontvangst en registratie

09.30 uur Welkom en toelichting op de dag

09.45 uur Van stress tot burn-out
Eerst even voorstellen; Mijn naam is Lidewij Wind. Ik ben 13 jaar huisarts, waarvan de laatste 2 jaar waarnemend in de regio Utrecht. Naast mijn werk in de praktijk ben ik kaderhuisarts GGZ en docent bij de huisartsopleiding in Utrecht. Ik ga vertellen hoe je stessklachten kunt herkennen; bij jezelf, je collega en bij de patiënt. Ik ga het hebben over beschermende factoren en risicofactoren voor overspanning en burn-out. En tot slot vertel ik wat we in de huisartsenpraktijk voor mensen met stressklachten, overspanning en burnout kunnen betekenen en hoe de behandeling in de eerste lijn er uit ziet.

10.45 uur Somber of depressief?
Iedereen heeft wel eens een sombere bui of zelfs een mindere periode. Daarvoor hoef je niet naar de dokter…toch? Hoe maak je eigenlijk het onderscheid tussen somber en depressief? We bespreken symptomen a.d.h.v. de NHG standaard de diagnostiek en behandeling; vaak een combinatie van ‘praten en pillen’. Wat is jouw rol hierin?
Spreker volgt

11.45 uur Pauze

12.00 uur Angst
Eerst even voorstellen: ik ben Christine Weenink en werk al als huisarts in de binnenstad van Utrecht. Tevens werk ik als kaderhuisarts GGZ. Ik ga met jullie praten over angst. Gezonde angst is de juiste reflex op een stressvolle gebeurtenis; maar wanneer spreek je van een angststoornis? Een lastig en breed onderwerp omdat de klachten – angstgevoelens, slaapproblemen, piekeren, enz. – ook kunnen voorkomen bij andere aandoeningen dan een angststoornis. Aan de hand van herkenbare casussen leer je (meer) over angst als stoornis.

13.00 uur VRAAG MAAR RAAK
Stel de vragen die je nog niet hebt kunnen stellen!

13.15 uur Lunchbuffet en even benen strekken

14.00 uur In acute psychische nood
Dhr. Peters belt; hij ziet het niet meer zitten en wil zichzelf iets aandoen. Ik ben Willem Polman en ben werkzaam als verpleegkundig specialist GGZ binnen Parnassia. Ik werk al vele jaren ambulant, heb gewerkt bij de crisisdienst en werk veelvuldig nauw samen met huisartspraktijken. Graag ga ik met jullie in gesprek over hoe om te gaan met acute crisissituaties. Welke vragen stel je en welke nog niet? Hoe ontstaat een crisis, hoe is het verloop ervan en hoe bepaal je je eigen rol? Wat mag je verwachten van de crisisdienst en hoe verloopt de afstemming met de huisarts en de POH GGZ?

15.00 uur Korte pauze zonder catering

15.10 uur Rouw en verlies
Mijn naam is Manu Keirse, emeritus hoogleraar verliesverwerking Katholieke Universiteit Leuven. Verdriet bij verlies is een normale menselijke reactie met een duur die voor de een langer is dan voor de ander. Doorgaans dooft de pijn zonder tussenkomst van professionele interventie. Rouwen bij het verlies van een dierbare, van gezondheid, van je baan; verdriet om verlies is er in soorten maar zeker ook in maten! Want wat als de rouwperiode zo lang en intensief
is dat het ’t dagelijks functioneren langdurig belemmert? Hoe kun jij helpen bij verlies en verdriet?

16.10 uur VRAAG MAAR RAAK
Stel de vragen die je nog niet hebt kunnen stellen!

16.25 uur Einde themadag

Medisch
Doktersassistentes

Accreditatie
Accreditatie is voor 5 uur verleend door de Commissie Accreditering Deskundigheidsbevordering Doktersassistenten.

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen € 215,-.
Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch en cursusmateriaal.

Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst brengen wij €25,- aan administratiekosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan wel een collega in uw plaats laten deelnemen. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Folder
Datum

Vrijdag 11 oktober 2019

Locatie

Pathé Ede

Kosten

€ 215,-

Vragen?

Stel ze aan Inge Kleiss.
033-4345730
ikleiss@marktwo.nl

Deel met uw collega's