Themadag Mondzorg bij ouderen
Doelgroep: Tandartsassistenten

Themadag Mondzorg bij ouderen
Doelgroep: Tandartsassistenten

Start
14/06/2018
Einde
14/06/2018 De hele dag

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Beste Assistent,

Mondzorg bij oudere patiënten is zowel communicatief als technisch een boeiend en uitdagend onderdeel van jouw vak. Ongeveer de helft van de ouderen heeft een volledig kunstgebit, maar dat betekent niet dat ze gevrijwaard zijn van mondproblemen of dat mondhygiëne voor hen niet meer belangrijk is. Ze kunnen bijvoorbeeld last hebben van een verminderd kauwvermogen, minder speeksel, een slechtere slikreflex en achteruitgang van de smaak.

Een ouder gebit stelt ook andere eisen aan onderhoud en behandeling: de eigen tanden en kiezen van ouderen zijn vaak fragiel, en ook kaakbot en tandvlees zijn minder stevig en gezond dan bij jongere patiënten. Dat kan leiden tot vrij liggende tandhalzen of parodontitis. Ook medicijngebruik – ouderen gebruiken vaak meerdere medicijnen – kan de mondgezondheid negatief beïnvloeden.

Door de vergrijzing en het feit dat ouderen langer zelfstandig (moeten) blijven wonen, zal je deze patiënten steeds vaker tegenkomen in de algemene praktijk. Zowel de medewerkers als de praktijkinrichting moeten daarom waar mogelijk op senioren ingesteld zijn. Het gaat niet alleen om de fysieke toegankelijkheid, maar ook om de organisatie van de zorg en de expertise en de attitude van de mondzorgverleners.

Tijdens deze themadag geven we je graag een uitgebreide kennisupdate op het gebied van mondzorg bij ouderen, zodat jij de senioren in jouw praktijk een levensloopbestendige mondgezondheid kunt bieden.

Je bent van harte welkom!

Met vriendelijke groet,
Steven Korteling, cursusmanager Mark Two Academy

09.00 uur
Registratie, koffie en thee

09.30 uur
Langer en gelukkiger leven door een gezond gebit
Er is gelukkig steeds meer aandacht voor mondzorg bij ouderen. Want een frisse mond en een goed functionerend gebit is belangrijk om pijnloos te kunnen eten, duidelijk te kunnen praten, van harte te kunnen lachen en om dichtbij anderen te kunnen zijn. Een gezond gebit voorkomt ook infecties, zowel in de mond als in de rest van het lichaam. En wist je ook dat goed kunnen kauwen belangrijk is voor het denkvermogen en geheugen? Niet zo gek dus dat mensen met een gezond gebit gemiddeld langer leven! Aan de hand van onderzoek laten we zien dat een gezonde mond van levensbelang is, zeker bij het ouder worden.
Dr. Gert-Jan van der Putten, specialist ouderengeneeskunde en senior onderzoeker bij de afdeling Orale Functieleer aan het Radboudumc in Nijmegen

10.00 uur
Mondzorg bij ouderen met of zonder eigen tanden
Van de ouderen boven de 75 jaar heeft ongeveer de helft een volledig kunstgebit (edentaat). De rest heeft nog eigen tanden en kiezen over (dentaat). Wel zijn die vaak broos en aangevuld met bruggen, kronen en – steeds vaker – met implantaten. Tijdens deze voordracht bespreken we de belangrijkste aandachtspunten op het gebied van mondzorg voor deze beide groepen. Ook gaan we in op veel voorkomende mondaandoeningen bij de oudere patiënt, zoals drukplekken, schimmelinfecties, gezwollen tandvlees, afgebroken tanden en kiezen, abcessen en fistel. Hoe ontstaan deze klachten en hoe kun je ervoor zorgen dat de patiënt er weer zo snel mogelijk vanaf komt?

11.15 uur
Pauze

11.45 uur
Invloed van ziekten en medicatie op mondgezondheid
Driekwart van de 65-plussers heeft minstens één chronische aandoening. Het wordt steeds duidelijker dat veel van zulke ‘ouderdomsziekten’, waaronder reuma en diabetes, een relatie hebben met mondgezondheid. Bijvoorbeeld doordat een bacterie die parodontitis veroorzaakt, ook een rol speelt bij de ontwikkeling van reumatoïde artritis. Of doordat medicatie die ouderen gebruiken voor een van hun aandoeningen, ontstekingen in de mond kunnen veroorzaken, een droge mond of tandvleesafwijkingen. Tijdens deze voordracht laten we zien om welke ziekten en medicatie het gaat, hoe groot de invloed daarvan is op de mondgezondheid en wat er tegen te doen is.

13.00 uur
Lunch

14.00 uur
Keuzesessie

15.00 uur
Pauze

15.15 uur
Is jouw praktijk senior-proof?
Hoe houd je de praktijk toegankelijk voor ouderen die minder vitaal en mobiel zijn? Dat vergt meer dan een rollatorvriendelijke ingang, namelijk een pro-actieve houding en alert zijn op veranderingen. Want mensen die al jaren in de praktijk komen, kunnen plotseling of geleidelijk moeite krijgen met het regelmatig bezoeken van de tandarts. Hoe merk je dat op en wat doe je vervolgens? Aan de hand van een checklist bespreken we de belangrijkste aandachtspunten om de praktijk senior-proof te maken en te houden. En wist je trouwens dat kwetsbare ouderen onder bepaalde voorwaarden vanuit de basisverzekering aanspraak mogen maken op vergoeding van het U10-tarief? Je gaat naar huis met een aantal praktische tips en adviezen.
Claar van der Maarel-Wierink, tandarts-geriatrie MondVitaal en SBT, voorzitter differentiatieopleiding tandarts-geriatrie

16.15 uur Einde programma, borrel.

KEUZESESSIES (kies 1 uit 2):
1. Oud geleerd is oud gedaan: stimuleren van gedragsverandering
Een nieuwe gewoonte aanleren is voor ouderen vaak nog lastiger dan voor jongeren. Verandering gaat gepaard met onzekerheid en met weerstand. Wie bijvoorbeeld al meer dan zestig jaar op dezelfde manier tandenpoetst, verandert dat niet zomaar. Ook niet als door stijve handen goed poetsen steeds moeilijker gaat, of als implantaten een elektrische tandenborstel nodig maken. De patiënt proberen te overtuigen werkt dan vaak averechts. Het kan overkomen alsof je niet de manier van poetsen, maar de persoon zelf afkeurt en diens eigen wil niet respecteert. Het is dus van belang dat de patiënt zelf – vanuit eigen motivatie – wil dat goede mondverzorging er bij gaat horen, en dat hij/zij het gevoel heeft dat op eigen wijze te kunnen doen. Met motiverende gespreksvoering laten we zien hoe je weerstand bij de oudere patiënt kunt doorbreken en gedragsverandering kunt stimuleren.
Ellen Zwart, communicatietrainer en mondhygiënist

2. Mondverzorging bij mensen met dementie
In Nederland hebben ruim 243.000 mensen een vorm van dementie. Als gevolg van de vergrijzing zal dit aantal in de toekomst verder stijgen tot 500.000 mensen. De kans is groot dat ook jij er vaker mee te maken krijgt in de tandartspraktijk. Wat is goede mondzorg bij patiënten met (beginnende) dementie? En hoe verleen je die? Dat vergt kennis van de ziekte en specifieke vaardigheden, bijvoorbeeld op het gebied van communicatie en bejegening. Hoe zorg je dat een dementerende patiënt zich op haar gemak voelt? Wat doe je als ze niet begrijpt wat je wilt doen? Hoe betrek je een mantelzorger of familielid bij de tandheelkundige zorg? Hoe ga je om met patiënten die zich verzetten tegen de behandeling? En als iemand pijn heeft, maar dat niet goed kan duidelijk maken, hoe kom je daar dan achter? Een praktische les over mondverzorging bij mensen met dementie.
Claar van der Maarel-Wierink, tandarts-geriatrie MondVitaal en SBT, voorzitter differentiatieopleiding tandarts-geriatrie

Tandheelkunde
Tandartsassistenten
Preventieassistenten
Praktijkmanagers


Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen €210,-.
Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Tot twee weken voor de bijeenkomst kan je, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan €25,- annuleringskosten in rekening. Daarna ben je het volledige cursusbedrag verschuldigd. Je kan dan nog wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

14 Juni 2018

Locatie

Postillion Hotel Utrecht Bunnik

Kosten

€ 210,-

Vragen?

Stel ze aan Ilonne Langedijk
033-4345730
ilangedijk@marktwo.nl

Deel met uw collega’s