Cursusdetails

Beste verpleegkundige,

Koning, keizer, admiraal; buikpijn hebben we allemaal (wel eens). In jouw praktijk heb je ongetwijfeld ook dagelijks te maken met patiënten met buikklachten. Om je kennis hierover uit te breiden, organiseert Mark Two Academy op donderdag 16 mei a.s. in Utrecht een Verpleegkundig College dat geheel gewijd zal zijn aan dit onderwerp.

Om precies te zijn: buikklachten als gevolg van aandoeningen van het spijsverteringssysteem. Die klachten kunnen acuut optreden – bijvoorbeeld een blindedarmontsteking of een afgesloten galgangweg – of ze hebben een meer chronisch karakter – zoals het prikkelbaredarmsyndroom of de ziekte van Crohn.

Voor beide typen buikklachten gaan we aan de hand van casuïstiek in op de meest recente vormen van diagnostiek. Vervolgens bespreken we de nieuwste inzichten op het gebied van het ontstaan en de behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) en IBD (inflammatory bowel diseases).

Tot slot gaan we in op de zin en onzin van voeding (diëten en leefstijl) als behandeling van buik-ziektes. Vast overbodig om te zeggen dat de presentaties interactief zullen zijn en gericht op de praktische kennis. De sprekers staan dan ook dagelijks “met de voeten in de klei.”

Ben je erbij op 16 mei in Utrecht? Graag tot dan!

Namens de programma-adviesraad:

Prof. dr. Jeroen Kolkman, MDL arts, MST Enschede
Thea Korpershoek, verpleegkundig specialist MDL, Albert Schweitzer Ziekenhuis,Dordrecht

Programma

09.15 – 09.45 uur
Ontvangst en Registratie

9.45 uur-10.00
Welkom en opening door voorzitter
Thea Korpershoek , Verpleegkundig Specialist MDL, Albert Schweitzer Ziekenhuis

Prof. dr. Jeroen Kolkman, MDL arts, en dr. Roland Bezooijen, radioloog, verzorgen de ochtendpresentaties

10.00-11.00 uur
Acute buikklachten: welke, en hoe te diagnosticeren?
Een acute ontsteking aan de organen in de buik kan levensbedreigend zijn. Voorbeelden zijn een afsluiting van de galgang, een obstructie van de darm, een acute blindedarmontsteking, een acute pancreatitis en darmischemie. Aan de hand van casuïstiek gaan we in op nieuwe vormen van diagnostiek bij acute buikklachten.

11.00 – 11.20 uur
Pauze

11.20-12.20 uur
Chronische buikklachten: de zoektocht naar pathologie
Chronische buikpijn kan een enorm scala aan oorzaken hebben: van pancreatitis of een kwaadaardige tumor tot een prikkelbaar darmsyndroom. Wat de oorzaak ook is, chronische buikpijn leidt tot verminderde energie, verminderd levensgeluk en – dus – veel gezondheidsvragen. We zoomen in op de verschillende manieren van diagnostiek en hoe deze leiden tot de juiste diagnose.

12.20 – 13.15 uur
Lunchbuffet

13.15-14.00 uur
Inflammatory Bowel Disease
In deze presentatie bespreken we (de theorieën over) het ontstaan van IBD, en de vormen van diagnostiek (laboratorium, endoscopie) die helpen de diagnose te stellen. Wat zijn die betere geneesmiddelen, met een heel andere werking en ander bijwerking profiel? We bespreken de impact van deze middelen. En de meer en meer patiëntgerichte benadering; hoe krijgt die vorm? We gaan in op de teambenadering waarin de rol van de verpleegkundige steeds belangrijker wordt.
Dr. Jeroen Maljaars, MDL arts, LUMC Leiden

14.00-14.45 uur
Prikkelbare darmsyndroom
Naar schatting > 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van PDS klachten waardoor hun kwaliteit van leven vaak (ernstig) vermindert. De huidige multidisciplinaire richtlijn uit 2011 is toe aan een revisie; in deze presentatie nemen we alvast een voorschotje op een aantal nieuwe ontwikkelingen. We bespreken kort oorzaken voor het ontstaan van deze klachten (wat betekent bijv. een verstoorde relatie tussen buik en brein) en de diagnosestelling. Tot slot gaan we in op de laatste inzichten m.b.t. de behandeling, waarbij jouw rol m.b.t. goede voorlichting en shared decision making aan bod komt.
Dr. Cees Clemens, MDL arts, Alrijne Ziekenhuis

14.45 – 15.15 uur
Pauze

15.15-16.00 uur
Voeding als behandeling?
Zin en onzin over de invloed van voeding /dieet/leefstijl op de buik Dat voeding en lichamelijk (en psychisch) welbevinden aan elkaar gekoppeld zijn is duidelijk. Een dieet met teveel, te weinig of een ongebalanceerde aanvoer van voedingsstoffen kan leiden tot aandoeningen. Anderzijds kunnen lichamelijke aandoeningen en bijbehorend medicijngebruik leiden tot gebrek aan eetlust en daardoor een verstoorde aanvoer van voedingsstoffen. Hoe voeding en welbevinden elkaar precies beïnvloeden is nog grotendeels onduidelijk. In deze les zetten we de bestaande kennis op een rijtje en gaan we in op de zin en onzin van diëten en leefstijl als behandeling van ziektes.
Dr. Ton Naber, MDL arts, Tergooi Ziekenhuis

16.00-16.15 uur
Afsluiting door voorzitter

16.15 uur
Einde programma

Medisch

  • Verpleegkundig Specialisten
  • Gespecialiseerd verpleegkundigen

Zorg en Verpleging

  • Verpleegkundigen

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 5 uur bij de V&V en VSR.

De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen € 230,-. Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch, cursusmateriaal.

Betaling vindt plaats door middel van een eenmalige automatische incasso. Betaling per factuur is ook mogelijk; dit kan worden aangegeven bij inschrijving.

Mark Two Academy is als aanbieder van kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annuleren
Tot twee weken voor de bijeenkomst kan je, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan € 50,- annuleringskosten in rekening. Daarna ben je het volledige registratiebedrag verschuldigd. Je kunt dan nog wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

16 mei 2019

Locatie

Carlton President Hotel

Kosten

€ 230,-

Vragen?

Stel ze aan Inge Kleiss.
Tel: 033-4345730
E-mail: ikleiss@marktwo.nl

Deel met uw collega’s