Verpleegkundig College ‘Over borstkanker gesproken’
Doelgroep: VS oncologie, mammacare- en oncologievplk

Verpleegkundig College ‘Over borstkanker gesproken’
Doelgroep: VS oncologie, mammacare- en oncologievplk

Start
01/11/2018 23:00
Einde
01/11/2018 23:30

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Beste Collega,

In de nieuwste editie van Het Verpleegkundig College (op do 1 november 2018) met als titel ‘OVER BORSTKANKER GESPROKEN’ praten we over onderwerpen die je in de meeste nascholingsprogramma’s over mammacare niet zo nadrukkelijk tegenkomt.

Zo laten we je zien welke borstkankervarianten door welke onderzoeksmodaliteiten worden gemist. Een ware eye-opener. En we vroegen een mammaradioloog om uit te leggen hoe je een laesie die wel verdacht leek, maar toch niet kwaadaardig blijkt te zijn moet vervolgen. Verder staan we stil bij de vraag of bij de behandeling van borstkanker de systemische therapie plaats gaat maken voor targeted therapie.

Het meest in het oog springende thema van het Verpleegkundig College is misschien nog wel het plenaire programmaonderdeel ‘ZO GAAT EEN ONCOLOGIEBESPREKING IN Z’N WERK!’ We hebben de oncologiestaf van het Erasmus MC Cancer Institute bereid gevonden om een multidisciplinaire patiëntbespreking ‘na te spelen’. En jij hebt als deelnemer de mogelijkheid het behandelbeleid mede te bepalen.

Het middagdeel van het programma is een combinatie van ‘Nieuws in mammacare’ (demonstratie van navigatie geleide chirurgie en de toepassing van protonentherapie) en patiëntgebonden vaardigheden (de patholoog laat jou zelf een borsttumor voelen; hoe ga je om met bange, verdrietige, boze of wanhopige borstkankerpatiënten en we laten je persoonlijke en aangrijpende fragmenten zien en horen uit gefilmde portretten van partners van vrouwen met borstkanker).

‘Over borstkanker gesproken’ is een echte aanrader. We geven je graag in overweging om samen met een collega naar dit programma te komen.

Met hartelijke groet, mede namens de dagvoorzitters Paola Veenstra, oncologieverpleegkundige en dr. Monique Bos, internist-oncoloog in het Erasmus MC

Willeke Kristensen
cursusmanager

08.30-09.15 uur
Registratie, koffie

09.15-09.20 uur
Welkom, opening en korte toelichting op het programma door de dagvoorzitters

09.20-10.15 uur
Welke vormen van borstkanker worden gemist en waarom?
In deze presentatie laten we je zien welke borstkankervarianten door welke onderzoeksmodaliteiten (mammografie, tomosynthese, echografie, MRI, nucleaire scans) worden gevonden en vooral: welke worden gemist en waarom? En wat zijn dan de consequenties voor zowel screening en behandeling.
dr. Roel Mus, radioloog Radboudumc

10.15-11.00 uur
Hoe vervolgen we een laesie die niet kwaadaardig is?
Elke verwijzing via het bevolkingsonderzoek, of noodzaak tot biopt via het bevolkingsonderzoek zowel als in de kliniek geeft onrust bij de patiënte. Welk percentage van deze tumoren is kwaadaardig? Indien de tumor verdacht leek maar toch niet kwaadaardig blijkt te zijn, moet je zo’n laesie dan vervolgen en zo ja, hoe doen we dat en voor hoe lang? Hoe zeker is de radioloog?
dr. Katya Duvivier, mammaradioloog Amsterdam UMC

11.00-11.15 uur
PAUZE

11.15-11.45 uur
Partnerproject; hoe gaan we in de mammacare eigenlijk met partners om?
In het PartnerProject van Radboudumc en Pink Ribbon komen partners van patiënten met borstkanker aan het woord. We laten persoonlijke en aangrijpende fragmenten zien uit gefilmde portretten. Hoe gaan we in de mammacare eigenlijk met partners om?
dr. Nelleke Ottevanger, oncoloog Radboudumc

11.45-12.45 uur
ZO GAAT EEN ONCOLOGIEBESPREKING IN Z’N WERK
Tijdens dit multidisciplinaire overleg worden twee casus besproken met een oncoloog, radioloog, radiotherapeut en chirurg, allen uit het Erasmus MC. Aan de hand van de discussie wordt een behandelplan voor de patiënte gemaakt. Ter verdieping wordt een presentatie gegeven over de discussiepunten die tijdens het MDO aan de orde komen.
dr. Eva Madsen, chirurg-oncoloog, dr. Monique Bos, internist-oncoloog, dr. Cecile de Monyé, radioloog, dr. Margreet Baaijens, radiotherapeut

12.45-13.00 uur
Vragen en discussie

13.00-13.45 uur
LUNCH

13.45-14.15 uur
NIEUW! Protonentherapie ook voor patiënten met borstkanker
Protonentherapie is sinds begin januari ook in Nederland beschikbaar. Wat is protonentherapie en wat zijn de mogelijke voordelen bij borstkankerpatiënten? En…..wat zijn de consequenties voor de organisatie van de zorg en hoe gaan we in Nederland patiënten selecteren?
dr. John Maduro, radiotherapeut-oncoloog UMCG

14.15-14.45 uur
NIEUW! Innovatieve aanpak van lokalisatiechirurgie bij borstkanker
Door verbeterde screening en een toename in neo-adjuvante behandeling van borstkanker worden chirurgen steeds vaker geconfronteerd met niet-palpabele tumoren. Als je niet kunt voelen of kunt zien waar de grens van de tumor zit, hoe weet je dan waar je moet snijden? In deze presentatie komen de huidige technieken voor tumorlokalisatie voorbij en de bijbehorende voor- en nadelen. Aansluitend worden de nabije en de iets verdere toekomst van borstkanker lokalisatie volgens de innovatiegroep van het Antoni van Leeuwenhoek gepresenteerd. MaMaLoc is de magnetische vervanger van jodiumbronlokalisatie. Wel de voordelen, maar zonder de nadelen van radioactiviteit. Met 3D navigatie gaan we nog een stukje verder, door middel van een volledig 3 dimensionaal kan in beeld worden gebracht waar de chirurg snijdt t.o.v. de tumor. Met deze TomTom voor de OK verwachten we in de toekomst nauwkeuriger te kunnen opereren.
Bram Schermers, MSc, NKI

14.45-15.30 uur
Pathologische diagnostiek bij borstkanker; zelf een borsttumor voelen
De pathologische diagnostiek bij borstkanker wordt steeds meer patiëntgericht. We geven een kort overzicht van de ontwikkeling van de pathologie bij borstkanker en bespreken nieuwe methodieken, bijvoorbeeld moleculaire en digitale pathologie. Tijdens deze werksessie krijg je de gelegenheid zelf een borsttumor te voelen en te bekijken wat de patholoog precies onderzoekt aan de borst(tumor).
dr. Peter Bult, patholoog Radboudumc

15.30-15.45 uur
KORTE PAUZE

15.45-16.15 uur
Patiëntbejegening bij bange, verdrietige, boze of wanhopige borstkankerpatiënten
Drs. Marjolein de Jong, chirurg, klinisch psycholoog, bestuurder Alexander Monro Ziekenhuis

16.15-16.45 uur
De toekomst van systemische therapie bij borstkanker
We laten zien hoe bij de behandeling van borstkanker de systemische therapie (chemo, immuno en antihormonaal) langzaamaan (?) plaats maakt voor targeted therapy. Hoe werkt dat? Beide therapiemethoden worden in perspectief geplaatst.
dr. Monique Bos, oncoloog Erasmus MC

16.45 uur
Drankje en napraten

Doelgroep
Deze studiedag is bedoeld voor mammacareverpleegkundigen, oncologieverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten oncologie.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 6 uur bij:
• Verpleegkundig specialisten register

Accreditatie toegekend voor 6 punten door:
• Accreditatiebureau Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals

De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen € 235,-. Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch, cursusmateriaal en parkeren.

U kunt online betalen (IDEAL) of per factuur; de keuze kunt u bij inschrijven maken.

Mark Two Academy is als aanbieder van kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annuleren
Tot twee weken voor de bijeenkomst kan je, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan € 25,- annuleringskosten in rekening. Daarna ben je het volledige registratiebedrag verschuldigd. Je kunt dan nog wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Aanmeldformulier
Datum

1 november 2018

Locatie

Postillion Bunnik

Kosten

€ 235,-

Vragen?

Stel ze aan Willeke Kristensen
033-4345730
wkristensen@marktwo.nl

Deel met uw collega’s