Verpleegkundig College ‘Rampengeneeskunde’
Doelgroep: Verpleegkundigen en Verzorgenden

Deze cursus is al gegeven

Verpleegkundig College ‘Rampengeneeskunde’
Doelgroep: Verpleegkundigen en Verzorgenden

Start
19/06/2018 23:00
Einde
19/06/2018 23:30

Status

Deze cursus is al gegeven

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Sta (niet!) stil bij een ramp

Rampen zijn in Nederland gelukkig zeldzaam. De Enschedese vuurwerkramp ligt al weer 18 jaar achter  ons. Maar zeg: ‘Alphen aan den Rijn’, `Ramblas Barcelona´, ‘Kerstmarkt Berlijn’, ´Bataclan Parijs´ en je beseft dat je zelf ook zomaar opeens terecht kunt komen in een ramp. En dan zijn er nog de
calamiteiten die recht voor je ogen kunnen gebeuren: hevig bloedende mensen na een verkeersongeluk  of steekpartij op straat, mensen in ademnood na het vrijkomen van gevaarlijke dampen, mensen met ernstige brandwonden, etc.

WEET JIJ EIGENLIJK WAT JE KUNT/MOET DOEN ALS ELKE SECONDE TELT? (NOG) NIET?

Dan hebben we goed nieuws, want op dinsdag 19 juni a.s. organiseren wij een Verpleegkundig College Rampengeneeskunde dat je voorziet van de kennis die op dit soort momenten nodig is. Uiteraard met sprekers die experts zijn op hun gebied.

Tijdens dit College bespreken we de diverse typen calamiteiten en rampen en hoe de hulp in Nederland daarbij is georganiseerd. Je krijgt uitleg over de evolutionair geprogrammeerde reacties (fight, flight or freeze) die mensen vertonen zodra zich voor hun ogen iets vreselijks voltrekt. Vervolgens gaan we natuurlijk uitgebreid in op het triageren tijdens een ramp. Welke letsels behoeven de eerste aandacht, maar ook: hoe zorg je dat je zelf veilig kunt werken?

Heel speciaal is het uur waarin de traumachirurg een voorschot neemt op de gelijknamige, gecertificeerde cursus van het VU medisch centrum “Stop de bloeding- red een leven”. Het hoofd van het Calamiteiten- hospitaal in Utrecht neemt je vervolgens mee in de voorzieningen die dit noodhospitaal biedt zodra dat nodig is. Orde in de chaos! Tot slot is er aandacht voor de noodzaak en mogelijkheden tot het verlenen van (psychische) zorg na de ramp. Zowel aan slachtoffers als aan hulpverleners.

We durven dit Verpleegkundig College met recht een bijzondere studiedag te noemen. Zorg dus dat je erbij bent. Dan sta jij in ieder geval niet stil als er een ramp gebeurt.

Namens de programmacommissie,

Inge Kleiss
Cursusmanager Mark Two Academy

10.00 uur – 10.15 uur Opening door voorzitter en toelichting op het programma
René Hoogenbosch, ambulanceverpleegkundige, Airport Medical Services

10.15 uur – 11.00 uur Wat een ramp!
Wat is dat precies; een ramp, calamiteit of incident? Leer in deze les meer over de verschillende soorten rampen die kunnen optreden en over de manier waarop (op papier) de hulp daarbij is georganiseerd. Wie doet wat en wie is verantwoordelijk voor wat?
Caren Frenz, directeur GHOR* van de regio Haaglanden
*) geneeskundige hulpverleningsorganisatie

11.00 uur – 11.30 uur Fight, flight or freeze ?
Door de evolutie zijn we geprogrammeerd om bij een ramp te kiezen tussen drie reacties: aanpakken, wegrennen of bevriezen (fight, flight or freeze). Leer tijdens deze presentatie hoe je jezelf aanzet tot handelen als elke seconde telt.
Edith Gordon, psycholoog, eigenaar ‘How2Respond’

11.30 uur – 11.50 uur Pauze

11.50 uur – 12.50 uur Triageren tijdens een ramp
Een ramp gaat meestal gepaard met veel slachtoffers. Is het wel veilig aan de slag te gaan? Wie heeft jouw hulp als eerste nodig? Welke letsels kan je tegenkomen? Hoe stel je de juiste prioriteiten? We gaan aan de slag met de ABCDE methodiek en leren snel en adequaat te triëren. Hulp verlenen in de eerste 30 minuten na een ramp is echt improviseren. Hoe maak je het beste gebruik van mens en middelen in de directe omgeving? We gaan je er dit uur veel over leren, casus gestuurd!
Vincent Peters, ambulanceverpleegkundige en coördinator Medische Dienst bij het Nederlandse Rode Kruis
Karel van der Klis, heli-MMT –verpleegkundige Amsterdam (was betrokken bij hulpverlening schietpartij Alphen aan den Rijn)

12.50 uur – 13.30 uur Lunchbuffet

13.30 uur – 14.30 uur Stop de Bloeding!
Centraal bij veel rampen maar ook bij huis-tuin-en-keuken ongevallen: levens- bedreigende bloedingen. Kijk met de traumachirurg mee hoe jij ook levens kan redden door snel en adequaat bloedingen te stoppen. Neem een voorschot op de gecertificeerde cursus van het VU medisch centrum: Stop de bloeding – red een leven.
Leo Geeraedts jr, Traumachirurg, VUmc, Amsterdam

14.30 uur – 15.00 uur Calamiteitenhospitaal: doel, nut en noodzaak
Het ‘slapende’ calamiteitenhospitaal ligt in de catacomben van het UMC en het CMH (Centraal Militair Hospitaal). Het kan echter bij een ramp binnen 30 minuten operationeel zijn en dan acute, specialistische hulp bieden aan 200 slachtoffers. Tijdens deze presentatie wordt verteld hoe en wanneer het calamiteitenhospitaal wordt wakker geschud en wat daarbij allemaal komt kijken.
Kaptein Ingelise Nieuwenhuyse, hoofd Calamiteitenhospitaal, UMC Utrecht

15.00 uur – 15.30 uur Pauze

15.30 uur – 16.10 uur Zorg(en) na de ramp
Zodra het acute, lichamelijke gevaar is geweken ligt de ‘tweede ramp’ op de loer: het ontstaan van psychische problemen door het meemaken van de traumatische gebeurtenis. We gaan tijdens deze presentatie in op (het herkennen van) de klachten die kunnen duiden op een acute stress stoornis of
posttraumatische stress stoornis. En natuurlijk op de hulpverlening daarbij.
Edith Gordon, psycholoog, eigenaar ‘How2Respond’

16.10 uur – 16.30 uur De snelle slot-quiz: we vatten de dag kort maar krachtig samen in de vorm van quizvragen die je met je telefoon kunt beantwoorden.
O.l.v. René Hoogenbosch, ambulanceverpleegkundige, Airport Medical Services

16.30 uur Einde programma > take home bag

Doelgroep
Deze studiedag is bedoeld voor verpleegkundigen en verzorgenden.

Accreditatie
Accreditatie is verleend voor 5 uur door:  Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden en de NVBMH.

De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen € 225,-. Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch, cursusmateriaal.

Betaling vindt plaats door middel van een eenmalige automatische incasso. Betaling per factuur is ook mogelijk; dit kan worden aangegeven bij inschrijving.

Mark Two Academy is als aanbieder van kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annuleren
Tot twee weken voor de bijeenkomst kan je, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan € 50,- annuleringskosten in rekening. Daarna ben je het volledige registratiebedrag verschuldigd. Je kunt dan nog wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

19 juni 2018

Locatie

Carlton President Hotel te Utrecht

Kosten

€ 225,-

Antwoordformulier
Vragen?

Stel ze aan Inge Kleiss
033-4345730
ikleiss@marktwo.nl

Deel met uw collega’s