Verpleegkundig College ‘Vrouwenziekten’
Doelgroep: Verpleegkundigen en Verzorgenden

Verpleegkundig College ‘Vrouwenziekten’
Doelgroep: Verpleegkundigen en Verzorgenden

Start
26/01/2018
Einde
26/01/2018 De hele dag

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Gynaecologie is een breed vak dat raakt aan tal van andere specialismen zoals urologie, chirurgie en oncologie. In je dagelijks werk moet je daarom snel kunnen schakelen tussen bijvoorbeeld een verdenking op buitenbaarmoederlijke zwangerschap, onverklaard bloedverlies en acute pijn in de onderbuik.

Met zo’n breed scala aan onderwerpen in jouw vakgebied is het prettig om af en toe pas op de plaats te maken en bij jezelf na te gaan of je kennis nog wel voldoende op peil is.

Die gelegenheid bieden we je tijdens Het Verpleegkundig College ‘Vrouwenziekten’ op vrijdag 26 januari 2018. We bespreken daar de belangrijkste klachten en aandoeningen waarmee vrouwen naar de eerste hulp en naar de poli komen en op de afdeling worden opgenomen.

Na de (anonieme) introductiequiz volgen de themasessies waarin kennisverdieping plaatsvindt. Zo gaan we in op het snel en adequaat interpreteren van acute symptomen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Hoe onderscheid je buikpijn door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap van buikpijn door een  blindedarmontsteking? En vervolgens: hoe vindt de diagnostiek plaats en wat zijn logische behandelopties?

Ook verdiepen we ons in de symptomen en behandeling van minder acute aandoeningen als endometriose, myomen en menstruatieproblemen. Daarbij kijk je mee met de nieuwste operatietechnieken.

En natuurlijk is er in het programma ruim aandacht voor gynaecologische kanker. Wat zijn de laatste ontwikkelingen? En hoe zat het ook al weer: is de pil nu wel of niet aan te raden als er borstkanker in de familie voorkomt?

We sluiten af met seks. Hoe breng jij gevoelige onderwerpen als seksualiteit en seksualiteitsbeleving bij patiënten ter sprake? En wat zeg je tijdens het ontslaggesprek als de patiënte vraagt ‘wanneer het weer mag’?

Kortom, dit Verpleegkundig College ‘Vrouwenziekten’ op 26 januari a.s. mag je echt niet missen!

Met vriendelijke groet,

mede namens dagvoorzitter dr Bertho Nieboer,

Willeke Kristensen, cursusmanager

09.00 uur Aankomst, registratie

09.30 uur Welkom en korte toelichting op het programma door dagvoorzitter
dr Bertho Nieboer, gynaecoloog RadboudUMC

09.40 uur BACK TO BASIC!
In een interactieve quiz testen we even jullie basiskennis over vrouwenziekten. Waar denk je als eerste aan bij pijn in de rechter onderbuik? Of wat is eigenlijk een normale hoeveelheid bloedverlies bij de menstruatie?
STEM MET JE SMARTPHONE! En uiteraard een leuke prijs voor de winnaar.
Dr Bertho Nieboer, gynaecoloog RadboudUMC

10.00 uur WAT ZIEN WE OP DE POLI?
Menstruatieproblemen, myomen, endometriose en…? Herkennen van symptomen, stellen van de diagnose en kiezen van de behandeling. Kijk mee naar de nieuwste operatie-technieken.
Dr Peggy Geomini, gynaecoloog Maxima Medisch Centrum

10.45 uur Pauze

11.15 uur ACUTE BUIKPIJN BIJ EEN VROUW IN DE VRUCHTBARE LEEFTIJD
Is het een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een draaiing van een eierstok of  eileider of toch die blindedarmontsteking? Herkennen van symptomen, stellen van de diagnose en kiezen van de behandeling.
Dr Bertho Nieboer, gynaecoloog RadboudUMC

12.00 uur GYNAECOLOGISCHE KANKER: DE STAND VAN ZAKEN
Wat zijn de laatste inzichten in de behandeling van de verschillende vormen van kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen: baarmoederhalskanker, endometriumkanker, ovariumkanker en vulvakanker. En mag je nu wel of niet de pil gebruiken als er borstkanker in de familie voorkomt?
Prof Leon Massuger, gynaecologisch oncoloog RadboudUMC

12.45 uur Lunch

13.30 uur WAT WIL JE WETEN OVER URO-GYNAECOLOGIE?
Incontinentie, bekkenbodemproblemen, verzakking en terugkerende urineweginfecties: wat zijn de behandelopties, hoe zien die eruit en wat is het effect?
Dr Tjeerd Huisman, uro-gynaecoloog, Haga Ziekenhuis

14.30 uur Pauze

14.45 uur LATEN WE HET OVER SEKS HEBBEN?
Hoe lastig vind jij het om met een patiënte over seksualiteit te praten? En wat moet  je eigenlijk weten over SOA’s en over anticonceptie? Wat adviseer je een vrouw van  35 die al vanaf haar 15e de pil gebruikt en daar nu mee wil stoppen? En wat zeg je  tijdens het ontslaggesprek als de patiënte vraagt ‘wanneer het weer mag?’

Prof Ellen Laan, hoogleraar Seksuologie, AMC

15.45 uur Algemene discussie en napraten onder leiding van dagvoorzitter
dr Bertho Nieboer

16.15 uur Drankje en hapje

EINDE

Medisch: Verpleegkundig Specialisten
Zorg en Verpleging: Verpleegkundigen en Gynaecologie verpleegkundigen

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 5 uur bij de V&V en VSR.

De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen € 225,-. Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch, cursusmateriaal.

Betaling vindt plaats door middel van een eenmalige automatische incasso. Betaling per factuur is ook mogelijk; dit kan worden aangegeven bij inschrijving.

Mark Two Academy is als aanbieder van kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annuleren
Tot twee weken voor de bijeenkomst kan je, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan € 50,- annuleringskosten in rekening. Daarna ben je het volledige registratiebedrag verschuldigd. Je kunt dan nog wel een collega in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

26 januari 2018

Locatie

Miele Campus, Vianen

Kosten

€ 225,-

Vragen?

Stel ze aan Willeke Kristensen
033-4345730
wkristensen@marktwo.nl

Deel met uw collega’s