Voeding Bewegen en Diabetes type 2
Multidisciplinair

Voeding Bewegen en Diabetes type 2
Multidisciplinair

Start
27/09/2019 23:00
Einde
27/09/2019 23:30

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

In hoeverre kan een diabetespatiënt zelf het heft in handen nemen doormiddel van goede voeding en een gezonde levensstijl? Kan hij met een gezond levenspatroon zijn ziekte zo onder controle krijgen dat hij of zij zijn insulinespuit in het medicijnkastje kan laten liggen? Welke adviezen en ondersteuning kunnen wij als deskundigen onze patiënt hierbij het beste geven? En in hoeverre zijn wij zelf eigenlijk op de hoogte van de geneeskracht van een gezonde leefstijl?

Na 5 succesvolle jaren waarin wij nascholingen hebben georganiseerd over de invloed van voeding en bewegen op kanker, organiseren wij nu een nascholing over de rol van lichaamsbeweging en voeding op Diabetes type 2.

We praten je bij over de meest recente evidence based en best practice based richtlijnen over voeding, bewegenen diabetes type 2. Uit onderzoek blijkt dat een gezonde leefstijl meer invloed heeft dan tot nu toe werd gedacht. Wees welkom en leer alles over de rol van koolhydraten en lichaamsbeweging op de ontwikkeling van Diabetes, zodat je jouw patiënt zo goed mogelijk kunt begeleiden en hem in plaats van medicijnen, wellicht een boekje vol heerlijke recepten kunt meegeven, die hem helpen zijn ziekte in de hand te krijgen!

We zien je graag op vrijdag 27 september 2019 a.s. in het Miele Experience Center Vianen.

Programmacommissie:

Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter Vereniging Arts en Leefstijl
Maarten Soeters, internist – endocrinoloog AMC en voorzitter patiënten voedingsprogramma Zorg op het Bord

09.00 uur
Ontvangst en registratie

09.30 uur
Welkom en toelichting op het programma dagvoorzitter

09.40 uur
Voeding en Diabetes: van theorie naar praktijk
Uit onderzoekt blijkt steeds vaker dat gezonde voeding DM2 in volledige remissie kan brengen. Studies tonen bijvoorbeeld aan dat patiënten die zich aan een strikt zich aan een koolhydraat bewust dieet houden, zelfs volledig van hun insulinespuit kunnen afkomen! We bespreken tijdens deze voordracht een aantal succesvolle onderzoeken op het gebied van voeding en DM2 en we laten zien hoe de resultaten van deze onderzoeken in de praktijk gebracht kunnen worden. Daarnaast wordt uitgelegd hoe de patiënt onder begeleiding van de huisarts zijn medicatie kan afbouwen.
Maarten Soeters, internist- endocrinoloog AMC en voorzitter patiënten voedingsprogramma Zorg op het Bord

10.40 uur
Pauze

11.10 uur
Van moeten naar willen
Prachtig, al die positieve resultaten op papier, maar als een patiënt zich niet strikt houdt aan alle leefstijladviezen, is de kans groot dat er geen resultaat geboekt wordt. Daarom sluiten we de dag af met een interactieve sessie over het motiveren van patiënten. Hoe maken we van een extern gemotiveerde patiënt (ik doe dit omdat het moet) een intern gemotiveerde patiënt (ik doe dit omdat ik het zelf wil)?
Prof. dr. Emely de Vet (hoogleraar Consumptie en Gezonde Leefstijl, Wageningen University & Research). Emely de Vet leidt een interdisciplinaire leerstoel waar sociale en psychologische determinanten van (on)gezonde leefstijl onderzocht worden en integrale leefstijlinterventies worden ontworpen, geëvalueerd en geïmplementeerd

12.10 uur
Mediterrane, koolhydraatbewuste lunch
Weten we eigenlijk wel wat we onze patiënten ‘aandoen’ als we hen een koolhydraatarm dieet voorschrijven? Heeft u zelf wel eens geprobeerd om weken/ maanden geen pasta, rijst of brood te eten? Dat is in de praktijk namelijk best lastig. Veel patiënten houden het om die reden dan ook niet vol. We schotelen u tijdens deze studiedag een heerlijke mediterrane koolhydraatbewuste lunch voor om te laten zien (en proeven) dat zo’n dieet ook lekker kan zijn!

13.00 uur
Project Gezond Dorp: Lessen uit Leende
In het dorp Leende is een bijzonder project gestart waarbij de inwoners van het dorp zichzelf weer slanker en gezonder eten. Initiatiefnemers sportarts van Kuijk en huisarts van den Hurk adviseren de inwoners daar om meer groenten te eten, minder snelle suikers in te nemen, meer te bewegen en meer te ontspannen om hun gezondheid te verbeteren. De resultaten zijn verbluffend! Luister mee naar de lessen uit Leende.
Sportarts drs. Hans van Kuijk, sportarts St. Anna Ziekenhuis te Geldrop, initiatiefnemer GezondDorp Leende

14.00 uur
Pauze

14.30 uur
Bewegen en diabetes
Lichamelijke inspanning zorgt voor een gunstige regulatie van DM2. Het verbetert de glucoseregulatie door vermindering van de insulineresistentie, het helpt bij gewichtsreductie en gewichtshandhaving en het geeft verbetering van cardiovasculaire risicofactoren. Bij geregelde intensieve lichaamsbeweging kan de insulineresistentie zelfs zodanig verbeteren (mits de patiënt ook afvalt) dat de diabetesmedicatie structureel verminderd kan worden. SLIMMER is een van de beweegprogramma’s die we mensen met diabetes kunnen aanbieden. Hoe brengen we zo’n programma in praktijk? Hoe ziet de samenwerking tussen huisarts, praktijkondersteuner en fysiotherapeut eruit? Welke programma’s worden vergoed binnen het basispakket? En aan welke criteria moet een patiënt voldoen om hiervoor in aanmerking te komen?
Mr.drs. MG van der Poel, praktijkhoudende huisarts te Rotterdam, mede initiator looprecept

15.30 uur
Voeding als medicijn
Wie ziek is, houdt rust, krijgt medicijnen, of wordt, in het ergste geval, geopereerd. Gezonde voeding en lichaamsbeweging werden tot voor kort niet beschouwd als een serieus behandelplan. Gelukkig krijgen we binnen de geneeskunde steeds meer aandacht voor voeding en een gezonde leefstijl. Het is algemeen bekend dat wie goed voor zijn lichaam zorgt, op die manier bijdraagt aan zijn zelfherstellend vermogen. Vandaar dat de gecombineerde leefstijlinterventie sinds 1 januari 2019 is opgenomen in het basispakket. Hoewel er veel gezondheidswinst behaald kan worden als we de patiënt eerst adviseren om zijn of haar leefstijl aan te passen, wordt er in de praktijk nog vaak gekozen voor een behandeling met geneesmiddelen. Waarom geven veel artsen (en patiënten) nog steeds de voorkeur aan pillen? En hoe kunnen we deze ‘geneesmiddelen gewoonte’ doorbreken?
Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter Arts en Leefstijl

16.30 uur
Einde programma

Doelgroep
Deze multidisciplinaire studiedag is bedoeld voor huisartsen, praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen,
diabetesverpleegkundigen, diëtisten en fysiotherapeuten.

Accreditatie
Er wordt voor 5 uur accreditatie aangevraagd bij de KNMG Cluster 1, ADAP, V&VN Diabeteszorg en KNGF.

De studiedag is geaccrediteerd met 5 punten door:
NVvPO
Kwaliteitsregister V&V

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen € 235,-. Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch en cursusmateriaal. Je kunt online betalen (iDEAL) of per factuur; de keuze kun je bij inschrijven maken.

Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst brengen wij €25,- aan administratiekosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan wel een collega in uw plaats laten deelnemen. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Folder
Datum

Vrijdag 27 september 2019

Locatie

Miele Experience Center Vianen

Kosten

€ 235,-

Vragen?

Stel ze aan Ilonne Langedijk
033-4345730
ilangedijk@marktwo.nl

Deel met uw collega’s