5e Studiedag Voeding Bewegen en Kanker
Doelgroep: Multidisciplinair

5e Studiedag Voeding Bewegen en Kanker
Doelgroep: Multidisciplinair

Start
30/11/2018 23:00
Einde
30/11/2018 23:30

Categorie:

Status

Ongelimiteerd aantal tickets

0 Heeft verkocht

Cursusdetails

Geachte collega,

‘POSITIEF BLIJVEN!’ Na de diagnose kanker krijgen veel patiënten deze wijze raad van hun omgeving.  Maar kan dat eigenlijk wel als je kanker hebt? Tijdens de eerste lustrumeditie van de multidisciplinaire Studiedag ‘VOEDING, BEWEGEN EN KANKER’ op vrijdag 30 november a.s. praten we over leefstijl en positieve gezondheid terwijl het leven van de patiënt op z’n kop staat. Hoe werkt dat?

Tijdens deze 5e editie van ‘VOEDING, BEWEGEN EN KANKER’ staan we stil bij een paar actuele thema’s. Zo praten we je in vogelvlucht bij over recent wetenschappelijk onderzoek naar de relatie voeding en training bij kanker, en bespreken we de nieuwe richtlijn Medisch-specialistische revalidatie bij kanker. José Breedveld-Peters, Coördinator voeding en kanker bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF) opent de studiedag met een toelichting op het belangrijke, derde onderzoeksrapport over voeding en bewegen bij kanker van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds, dat in mei jl. is verschenen. Breedveld: ‘Het wetenschappelijk bewijs dat voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen bij het wel of niet krijgen van kanker is sterker dan ooit’.

In het keuzeprogramma tref je ook dit keer weer zeer uiteenlopende thema’s aan. Zo behandelen onze experts voeding en bewegen bij kinderen met kanker, oncologische nazorg, (kunstmatige) voeding in de palliatief-terminale fase, interventies op maat en de luxe of noodzaak van oncologische revalidatie. En natuurlijk delen we graag de nieuwste feiten en fabels over voeding en kanker met je.

We zien je graag op vrijdag 30 november a.s. bij van der Valk in Utrecht.

Met vriendelijke groet,
mede namens onze programma adviseurs,

Willeke Kristensen, cursusmanager

08.45 uur Ontvangst en registratie

09.25 uur Voeding, leefstijl en kanker: De nieuwste inzichten
“Het wetenschappelijk bewijs dat voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen bij het wel of niet krijgen van kanker is sterker dan ooit.” Toelichting op het rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: ‘Diet, nutrition, physical activity and cancer: a global perspective’ (mei 2018). Het rapport is het resultaat van meer dan 10 jaar onderzoek en is de langverwachte opvolger van eerdere rapporten over kankerpreventie uit 1997 en 2007.
José Breedveld-Peters, Coördinator voeding en kanker WKOF en Postdoc onderzoeker Universiteit Maastricht

09.45 uur Interactieve discussie over kanker en positieve gezondheid
Na de diagnose kanker staat het leven van de patiënt op z’n kop. Naast allerlei onderzoeken en behandelingen krijgt de patiënt er vele adviseurs en coaches bij. Wat de een adviseert, raadt de ander juist af. Alternatieve methodes bij de vleet. ‘Positief blijven’ klinkt het alom. Maar kan dat eigenlijk wel als je kanker hebt? Een eigenzinnige, luchtige, interactieve discussie over alles wat met leefstijl en positieve gezondheid te maken heeft bij en na kanker.
Brechtje van Huigevoort, oncologisch fysiotherapeut, Lifestyle Health & Prevention, Weert

10.45 uur Pauze

11.15 uur 1e RONDE KEUZESESSIES

12.15 uur Lunch

13.00 uur 2e RONDE KEUZESESSIES

14.00 uur Zaalwissel

14.10 uur 3e RONDE KEUZESESSIES

15.10 uur Pauze

15.30 uur 4e RONDE KEUZESESSIES

16.30 uur Drankje en hapje

KEUZESESSIES (kies 4 uit 6)

1.Voeding en beweging: op weg naar interventies op maat voor patiënten met kanker
De volgende twee wetenschappelijke studies worden in deze sessie toegelicht:

 • PADOVA: Physical Activity and Dietary intervention in OVArian cancer
  Kan een kracht- en duurtrainingsprogramma in combinatie met voedingsadviezen de vermoeidheid van
  patiënten beperken tijdens chemotherapie bij eierstokkanker? En kan het programma de spiermassa en
  het fysiek functioneren handhaven?
 • POLARIS: Predicting OptimaL cAncer Rehabilitation and Supportive care
  Deze meta-analyse onderzoekt verschillen in trainingseffecten op de kwaliteit van leven, fitheid en
  vermoeidheid van patiënten met kanker met verschillende demografische en klinische eigenschappen.

Stephanie Stelten, MSc; diëtist, Phd student afdeling Epidemiologie & Biostatistiek, Amsterdam UMC
Maike Sweegers, Msc, Phd student afdeling Epidemiologie & Biostatistiek, Amsterdam UMC

2.Wel of geen (kunstmatige) voeding in de palliatieve fase?
De patiënt in de terminale fase van de ziekte die nauwelijks eet en drinkt, de naasten die zich zorgen maken over het gewichtsverlies en maar voeding blijven aanbieden, de paramedici die worstelen met de vraag wat ze in deze situatie moeten adviseren aan de patiënt en de naasten – voor velen zijn dit herkenbare situaties. In deze sessie gaan we aan de slag met het thema ‘voeding in de palliatief-terminale fase’. Welke vragen moet je tackelen om tot een passend beleid te komen? Wie heeft welke rol? Moet alles wat kan, ook gedaan worden? Hoe wordt in de klinische setting gedacht over het toedienen van een infuus? Deel je dilemma’s, stel je vragen en doe mee in deze interactieve sessie.
Léonie Roeleveld, diëtist, Bsc, NKI / Antoni van Leeuwenhoek Amsterdam

3.Oncologische nazorg: behoeften van de patiënt en behandelmogelijkheden
De Gezondheidsraad definieert nazorg als ‘een essentieel onderdeel van de individuele patiëntenzorg na behandeling voor kanker’. Nazorg houdt onder andere in dat je ingaat op klachten en symptomen, directe of late effecten van ziekte en behandeling beoordeelt en aandacht hebt voor sociale gevolgen. Hoe kom je erachter of de patiënt behoefte aan nazorg heeft, en welke behoefte dat precies is? Wat zijn de verschillende behandelmogelijkheden voor een betere lichamelijke en psychische conditie? Deze sessie informeert je over deze kwesties.
Mariëtte van Nes, verpleegkundig specialist/casemanager Maag- Darm-Leverziekten (MDL) en Chirurgie, OLVG Amsterdam

4.Effect van voeding en bewegen op de gezondheid van kinderen tijdens en na behandeling van kanker
Kinderen met kanker worden gedurende twee jaar of langer behandeld met chemotherapie, bestraling en chirurgische ingrepen. Nu 80 procent van de kinderen met kanker de ziekte overleeft, is er meer aandacht voor de effecten van de intensieve behandeling op de gezondheid en het functioneren. Veel voorkomende gezondheidsproblemen tijdens en na de behandeling zijn hartproblemen, diabetes type 2, osteoporose, sarcopenie, vermoeidheid en kwetsbaarheid. Bewegen en goede voeding kunnen deze gezondheidsproblemen mogelijk voorkomen. In deze interactieve sessie geven we een wetenschappelijk overzicht van de effecten van voeding en sport en spel op de gezondheid van kinderen tijdens en na de behandeling van kanker. Ook zullen we onze ervaringen en ideeën met je delen.
Dr. Saskia Pluijm, bewegingswetenschapper en epidemioloog, Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie Utrecht

5.Voeding en kanker: de nieuwste feiten en fabels
Tijdens deze sessie bespreken we de nieuwste feiten en fabels over voeding in relatie tot kanker.
Spreker(s) vanuit Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF)

LET OP! Zodra je bent ingeschreven, kun je aan de sprekers van de themasessie ‘Voeding en kanker: feiten en fabels’ je vragen voorleggen. Mail je vragen vóór maandag 12 november a.s. naar info@marktwo.nl. Tijdens de sessie worden je vragen beantwoord.

6.Oncologische revalidatie: luxe of noodzaak?
Het is nooit te vroeg om patiënten met kanker door te verwijzen voor revalidatie. De oncologieverpleegkundige is hiervoor de meest aangewezen persoon. Onderzoek wijst uit dat patiënten er veel baat bij hebben. Ze hebben vaak niet alleen fysieke maar ook cognitieve problemen, zoals aandachts- en concentratiestoornissen. De gevolgen hiervan worden vaak onderschat door zorgverleners. Sommige patiënten houden jarenlang klachten. Ook is het goed als er meer aandacht komt voor problemen met seksualiteit en intimiteit als neveneffect van de kankerbehandeling. Doordat ze hier niet goed in getraind zijn, praten zorg- verleners er minder makkelijk over met de patiënt. In deze sessie staan cognitieve functiestoornissen en seksuele problemen na  kankerbehandeling centraal. Ook de nieuwe richtlijn Medisch-specialistische revalidatie bij oncologie komt aan bod.
Bas van de Weg, revalidatiearts Revant, voorzitter van de Werkgroep Oncologische Revalidatie van de Nederlandse Vereniging van Revalidatieartsen (VRA)

Doelgroep
Deze multidisciplinaire studiedag is bestemd voor oncologieverpleegkundigen, verpleegkundig specialisten oncologie, diëtisten en fysiotherapeuten

Accreditatie
Accreditatie is voor 5 uur verleend door;
– Verpleegkundig Specialisten Register
– Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden.
– Kwaliteitsregister Paramedici (diëtisten en oefentherapeuten Cesar en Mensendieck)
– Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie en Keurmerk Fysiotherapie

Kosten
De kosten voor deelname aan deze studiedag bedragen € 235,-. Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch en cursusmateriaal. Je kunt online betalen (iDEAL) of per factuur; de keuze kun je bij inschrijven maken.

Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW

Annuleren
Bij annulering tot 2 weken voor de bijeenkomst brengen wij €25,- aan administratiekosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan wel een collega in uw plaats laten deelnemen. Neemt u daarvoor a.u.b. contact op met ons secretariaat.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

Vrijdag 30 november 2018

Locatie

Van der Valk Hotel Utrecht

Kosten

€ 235,-

Antwoordformulier
Vragen?

Stel ze aan Willeke Kristensen
033-4345730
wkristensen@marktwo.nl

Deel met uw collega’s