Cursusdetails

Helaas moeten wij u mededelen dat deze online versie van het Wondpracticum niet door zal gaan. Er lijkt op dit moment te weinig belangstelling te zijn, dit komt mede door de corona-perikelen die iedereen bezighouden.

We hebben daarom besloten om het Wondpracticum uit te stellen tot later in 2021. Zodra er meer informatie bekend is, zullen wij dit op onze website vermelden.

Programma

08.30 ­ 09.30 uur Knippen en plakken: moeilijk verbindbare plaatsen

10.00 – 11.00 uur Huidafwijkingen beoordelen: ik zie ik zie wat jij niet ziet!

11.30 ­ 12.30 uur Zwachtelen met drukmeters en andere systemen om het oedeem te behandelen

13.30 – 14.30 uur De Enkel Arm Index

15.00 ­ 16.00 uur Voetonderzoek bij diabeten

16.30 – 17.30 uur Toepassen van negatieve druktherapie


Het lesprogramma

1. Knippen en plakken: moeilijk verbindbare plaatsen
In deze les gaan we in op welke materialen je gebruikt voor welk type wond. En wat het verschil is tussen een alginaat en een hydrofiber? Zou jij gerust een hydrocolloïd op een geïnfecteerde wond aanbrengen? Test je kennis door het beantwoorden van online vragen. Wij demonstreren live vanuit de studio hoe je moeilijk te verbinden plaatsen, zoals tussen tenen en vingers, kunt verbinden.
Miep Keijzer wond-stomaconsulent, Thuiszorgorganisatie Vitras Santé Partners

2. Huidafwijkingen beoordelen: ik zie ik zie wat jij niet ziet
Tijdens deze les gaan we aan de hand van afbeeldingen met elkaar huidafwijkingen beoordelen. Dat doen we middels het PROVOKE systeem dat gebruikt wordt als model om huidafwijkingen (efflorescentie) op een systematische manier te beschrijven. De afbeeldingen komen in beeld en via de computer geef jij het antwoord.
Melanie Szulc, dermatologieverpleegkundige, Santé Partners

3. Zwachtelen met drukmeters en andere systemen om het oedeem te behandelen
Behandelen van het oedeem met compressietherapie is de hoeksteen van de behandeling van een veneus ulcus cruris. Er zijn veel systemen om compressietherapie toe te passen; bijvoorbeeld de korte rekzwachtels, de 2-laags kleefzwachtel, de zinkzwachtel, het klittenbandsysteem en de verbandkous. In dit practicum laten we de verschillende systemen zien, en hoe ze toegepast worden. Zwachtelen is een veel gebruikte manier van compressietherapie. Maar hoe weten we nou met welke druk we een zwachtel aanbrengen? Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de zorgverleners niet met de juiste druk zwachtelt. En dat dit na oefenen met een drukmeter significant verbetert. Daarom laten we in dit practicum zien hoe we de drukmeter daarbij kunnen gebruiken. Uiteraard laten we ook zien welke verschillende compressiesystemen er zijn en hoe deze toegepast worden.
Annemiek Mooij, Verpleegkundig specialist 1e en 2e lijn met 20 jaar wondzorg-ervaring

4. De Enkel Arm Index
De Enkel Arm Index (EAI) is een belangrijk hulpmiddel om na te gaan of iemand een verminderde doorbloeding heeft in de slagaderen van de benen. Deze les gaat in op het belang van de EAI-meting en de vraag wanneer er contra-indicaties zijn voor het toepassen van compressietherapie bij mensen met een (dreigend) ulcus cruris. In deze les laten we uitgebreid zien hoe het onderzoek wordt uitgevoerd.
Jacobine Melis, eigenaar Ontplooi, docent/trainer, verpleegkundig ZZP-er

5. Voetonderzoek bij diabeten
Ofschoon de voetzorg bij diabetes sterk is verbeterd, komt de diabetische voet nog steeds op ruime schaal voor. In deze les bespreken we de achtergrond van deze beruchte complicatie van diabetes. Wat is een diabetische voet precies? Hoe herken je de verschillende vormen van neuropathie? En welke diagnostische hulpmiddelen zijn er? Naast het antwoord op deze vragen, bieden we je praktische en overzichtelijke aanbevelingen voor de behandeling van de diabetische voet.
Franciska Rieke, Verpleegkundig Specialist DM, OLVG, Amsterdam

6. Toepassen van negatieve druktherapie
Met negatieve druk- of vacuüm-therapie kun je met sub-atmosferische druk de doorbloeding van een wond en het granulatieweefsel stimuleren. Ook wordt het wondvocht afgezogen via gaas- of schuimverband. Dit versnelt de genezing. Het is heel belangrijk dat de druk gelijk verdeeld wordt over de hele wond. Maar dat is lastig want er zijn veel verschillende systemen en die werken allemaal een beetje anders. Tijdens deze les laten we van de verschillende pompen zien hoe ze werken en demonstreren we het maken van bruggen bij moeilijk te verbinden plaatsen.
Jeannine van Echtelt, wondconsulent. Cordaan

Doelgroep
Deze studiedag is bedoeld voor (wond)verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd voor 4 uur bij het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden, Verpleegkundig Specialisten Register.

Kosten
De kosten voor deelname aan dit wondpracticum bedragen €199,-. Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

Annuleren
Tot 2 weken voor het online Wondpracticum kun je, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan €25,- annuleringskosten in rekening. Daarna ben
je het volledige registratiebedrag verschuldigd. Je kan dan nog wel een collega laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat.
Zie voor de volledige annuleringsregeling de website van Mark Two Academy; www.marktwo.nl

Mocht de datum van 6 november niet goed uitkomen, dan is dat zeker geen reden om te annuleren: kijk dan on demand wanneer het jou uitkomt.

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

6 november 2020

Webinar
Kosten

€ 199,-

Vragen?

Monique de Brabander
033-4345730
mdebrabander@marktwo.nl

Deel met uw collega’s