Cursusdetails

Beste Collega,

Onder de naam Nursing Skills introduceert Mark Two Academy een nieuwe nascholingsreeks voor verzorgenden & verpleegkundigen. Een reeks waarbij het oefenen en verbeteren van vaardigheden centraal staat. De belangrijkste ‘skills’ die je nodig hebt binnen jouw mooie vak komen aan bod.

De eerste editie van Nursing Skills is een Wondpracticum. Je kunt kiezen uit 8 verschillende workshop op het gebied van wondzorg. Volg bijvoorbeeld een ‘knip en plakworkshop’ moeilijk verbindbare plaatsen, leer nog beter zwachtelen met drukmeters, oefen met negatieve druktherapie en verbeter je diagnostische vaardigheden bij patiënten met een diabetische voet.

In elke workshop liggen oefenmaterialen voor je klaar en onze praktijkdocenten lopen rond om instructies te geven, vragen te stellen en te beantwoorden. Kortom, het belooft een hele interactieve en praktische dag te worden!

Je bent van harte welkom op vrijdag 18 september 2020 in het Postillion Hotel in Utrecht.

Programma-adviseur en praktijkdocent
Mirjam Kempkes, wondconsulent Cordaan

09.00 uur Aankomst, registratie en koffie

09.30 uur Naar de workshopzalen
(er is geen plenaire opening)

09.45 uur Start lesronde 1

11.00 uur Pauze

11.30 uur Start lesronde 2

12.45 uur Lunch

13.45 uur Start lesronde 3

15.00 uur Pauze

15.15 uur Start lesronde 4

16.30 uur Einde programma, borrel

WORKSHOPS KIES 4 VAN DE 8 ONDERWERPEN

1. Knippen en plakken: moeilijk verbindbare plaatsen
In deze workshop oefenen we op elkaar en verbinden ook de moeilijk te verbinden plaatsen, zoals tussen tenen en vingers. Er liggen scharen en verschillende verbandmaterialen voor je klaar en onze praktijkdocenten lopen rond om instructies te geven, vragen te stellen en te beantwoorden. Weet jij welk materiaal je gebruikt op welk type wond? En wat het verschil is tussen een alginaat en een hydrofiber? Zou jij gerust een hydrocolloïd op een geïnfecteerde wond aanbrengen? Test je kennis en je handigheid en doe mee!

2. De Enkel Arm Index
De Enkel Arm Index (EAI) is een belangrijk hulpmiddel om na te gaan of iemand een verminderde doorbloeding heeft in de slagaderen van de benen. Deze les gaat in op het belang van de EAI-meting en de vraag wanneer er contra-indicaties zijn voor het toepassen van compressietherapie bij mensen met een (dreigend) ulcus cruris. In deze praktische les laten we zien hoe het onderzoek wordt uitgevoerd.

3. Infectiepreventie: handhygiëne en andere maatregelen
Deze les gaat over het belang van handhygiëne en andere maatregelen die je kunt nemen om wondinfecties bij de patiënt te voorkomen. Hoe moeten we omgaan met steriele handschoenen en hoe niet? Moeten we de handen nu reinigen, desinfecteren of allebei? Of hangt dit van de situatie af? Je leert hoe je met eenvoudige maatregelen een maximaal effect krijgt, wat de relatie is tussen de juiste frequentie en de juiste techniek en hoe je compliance en aanspreekcultuur bevordert bij jezelf en je collega’s. Een workshop die je, gezien de actualiteit, eigenlijk niet mag overslaan.

4. Zwachtelen met drukmeters
De gouden standaard bij de behandeling van een veneuze ulcus cruris is compressietherapie. Met zwachtelen is het oedeem te verminderen, waardoor de wond kan genezen. Een zwachtelworkshop mag tijdens dit wondpracticum natuurlijk niet ontbreken. In deze les kun je zelf oefenen. De docent loopt rond om instructies te geven, vragen te stellen en te beantwoorden. Weet jij wanneer je een ulcus cruris beslist niet mag zwachtelen? Welke adviezen geef je de patiënt? Uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van de zorgverleners met te weinig druk zwachtelt. Daar gaan we tijdens deze workshop verbetering in brengen. Doe je mee?

5. Debridement
Debridement is het verwijderen van necrotisch weefsel, fibrineus beslag en ander wondvuil. Dit is een belangrijk aspect van de wondzorg omdat schone wonden sneller en beter genezen. In deze les laten we verschillende vormen van debridement zien: autolytisch, biologisch (maden), chirurgisch, mechanisch en chemisch debridement. Waarin verschillen ze en wie mag dit uitvoeren?

6. Huidafwijkingen beoordelen: ik zie ik zie wat jij niet ziet!
Tijdens deze les gaan we aan de hand van plaatjes met elkaar huidafwijkingen beoordelen. Dat doen we middels het PROVOKE systeem dat gebruikt wordt als model om huidafwijkingen (efflorescentie) op een systematische manier te beschrijven.

7. Voetonderzoek bij diabeten
Ofschoon de voetzorg bij diabetes sterk is verbeterd, komt de diabetische voet nog steeds op ruime schaal voor. In deze les bespreken we de achtergrond van deze beruchte complicatie van diabetes. Wat is een diabetische voet is precies? Hoe herken je de verschillende vormen van neuropathie? En welke diagnostische hulpmiddelen zijn er? Naast het antwoord op deze vragen, bieden we je praktische en overzichtelijke aanbevelingen voor de behandeling van de diabetische voet.

8. Toepassen van negatieve druktherapie
Met negatieve druk- of vacuüm-therapie kun je met sub-atmosferische druk de doorbloeding van een wond en het granulatieweefsel stimuleren. Ook wordt het wondvocht afgezogen via gaas- of schuimverband. Dit versnelt de genezing. Het is heel belangrijk dat de druk gelijk verdeeld wordt over de hele wond. Maar dat is lastig want er zijn veel verschillende systemen en die werken allemaal een beetje anders. Tijdens deze les laten we van de verschillende pompen zien hoe ze werken en ook kun je zelf oefenen met een pomp aanbrengen en het maken van bruggen bij moeilijk te verbinden plaatsen.

Deze studiedag is bedoeld voor (wond)verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden

ACCREDITATIE
Accreditatie wordt aangevraagd voor 5 uur bij het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen & Verzorgenden en het Verpleegkundig Specialisten Register.

WAT KOST DE DAG?
De kosten voor deelname aan dit wondpracticum bedragen €245,-.
Dit bedrag is inclusief consumpties, lunch en cursusmateriaal.

Mark Two is als geregistreerde instelling voor kort beroepsonderwijs vrijgesteld van BTW.

EN ALS JE MOET AFZEGGEN?
Tot twee weken voor de bijeenkomst kunt u, uitsluitend schriftelijk, annuleren. Wij brengen dan €25,- annuleringskosten in rekening. Daarna bent u het volledige registratiebedrag verschuldigd. U kunt dan nog wel een collega laten deelnemen. Neem daarvoor contact op met ons secretariaat via email: info@marktwo.nl

Op alle inschrijvingen zijn onze inschrijf- en betalingsvoorwaarden van toepassing.

Datum

18 september 2020

Locatie

Postillion Hotel Bunnik

Kosten

€ 245,-

Vragen?

033 4345730
info@marktwo.nl

Sponsors
Deel met uw collega’s