Fysiotherapie bij KANS
06 oktober 2017

Programma:

 

09.00 – 09.30 uur Registratie, koffie en thee

 

09.30 – 09.45 uur Welkom en toelichting op het programma
Bart Staal fysiotherapeut en epidemioloog, IQ Healthcare, Universitair Medisch Centrum St Radboud, Nijmegen en  Lector Musculoskeletale Revalidatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.  Hij was mede auteur van de multidisciplinaire richtlijn KANS uit 2012


09.45 – 10.30 uur KANS: vijf jaar later!
In 2012 verscheen de multidisciplinaire richtlijn KANS. Wat weet u, vijf jaar later, nog van deze richtlijn en hoe up-to-date is die eigenlijk nog? Aan de hand van een interactieve kennisquiz frissen we uw geheugen op. Ook kijken we naar nieuwe ontwikkelingen die er de afgelopen jaren zijn geweest.
Harald Miedema, arts, epidemioloog en sinds 2005 lector Arbeid en Gezondheid bij Kenniscentrum Zorginnovatie. Hij promoveerde op zijn proefschrift ‘Naar een betere aanpak van aspecifieke klachten van het houdings- en bewegingsstelsel’, over rugklachten en klachten van arm, nek en schouder (KANS) en hun relatie met werk

 

10.30 – 11.30 uur Nieuw: KNGF richtlijn Nekpijn
Nekklachten vallen ook onder KANS. Daarom besteden we tijdens deze voordracht apart aandacht aan de nieuwe KNGF richtlijn Nekpijn. We bespreken de belangrijkste aandachtspunten voor diagnostiek en behandeling en we bekijken hoe deze specifieke richtlijn zich verhoudt tot de multidisciplinaire richtlijn KANS
Jasper Bier, fysio- en manueeltherapeut en mede auteur van de KNGF- richtlijn Nekpijn

 

11.30 – 12.00 uur Pauze

 

12.00 – 12.45 uur KANS: Diagnostiek en rode vlaggen
Tijdens deze voordracht nemen we het diagnostisch proces met u door. Wat kunt u doen om inzicht te krijgen in de hulpvraag en de ernst, de aard en de mate van beïnvloedbaarheid van de klacht? Ook bespreken we symptomen waar u extra alert op moet zijn. Deze zogenaamde rode vlaggen kunnen namelijk wijzen op onderliggende pathologie.

Jan Pool, fysio- en manueeltherapeut Paramedisch Centrum IMPACT en docent fysiotherapie Hogeschool Utrecht

 

12.45 – 13.30 uur Lunch

 

13.30 – 14.15 uur Risicofactoren en preventieve maatregelen
Welke patiënten lopen een groter risico om KANS te krijgen? En wat kunnen patiënten doen om KANS te voorkomen? Deze voordracht gaat over risicofactoren en preventieve maatregelen. 

Els Kuin, bedrijfsarts en mede-auteur van de richtlijn Handelen van de bedrijfsarts bij werknemers met klachten aan arm, nek of schouder (KANS)

 

14.15 – 15.15 uur Behandelopties: wanneer past u welke therapie toe?
KANS zijn niet altijd makkelijk te behandelen. Zeker als er geen duidelijke oorzaak aan de klachten ten grondslag ligt (aspecifieke KANS). Tijdens deze voordracht bespreken we de verschillende behandelopties die u heeft. Van oefentherapie en manipulatie tot ergonomische maatregelen en dry needling. Wanneer past u welke therapie toe? Ook kijken we naar de effectiviteit van de verschillende therapieën.
Arianne Verhagen, fysio- en manueeltherapeut, epidemioloog en auteur/adviseur bij de richtlijnen over KANS

 

15.15 – 15.30 uur Korte pauze

 

15.30 – 16.15 uur Wat kunnen patiënten zelf doen? ‘GRIP op KANS’
‘GRIP op KANS’ is een zelfmanagementtraining gecombineerd met een e-health module voor werknemers met langdurige of steeds terugkerende aspecifieke KANS. Nathan Hutting is in 2015 gepromoveerd op dit onderwerp. Hij bespreekt tijdens deze voordracht de resultaten uit het onderzoek en maakt daarbij de vertaalslag naar de praktijk.

Nathan Hutting, fysio- en manueeltherapeut en sinds eind 2011 werkzaam binnen het Lectoraat Arbeid & Gezondheid. Hij heeft onderzoek gedaan naar effecten van een zelfmanagement-programma bedoeld voor werknemers met klachten van de arm, schouder en/of nek (KANS).

 

16.15 – 17.00 uur Wanneer is opereren een optie?
Natuurlijk zijn er ook klachten aan Arm Nek en Schouder die u in de fysiotherapiepraktijk niet afdoende kunt behandelen. Daarom sluiten we de dag af met een voordracht van een orthopedisch chirurg die vertelt welke KANS in aanmerking komen voor een operatie en hoe die behandeling er vervolgens uit ziet. Ook het revalidatietraject wordt besproken.

Cornelis Visser, orthopedisch chirurg specialisatie: schouder- en elleboogklachten.


17.00 uur Einde programma, borrel

Locatie:
Carlton President Hotel Utrecht
Accreditering:
5 punten toegekend voor registers algemeen, manueel en arbeid

Heeft u vragen?
Dan kunt u contact opnemen met Steven Korteling.
Tel: 033 4345730
E-mail: skorteling@marktwo.nl

 

Inschrijven per post/fax?
Download hier het inschrijfformulier