Terug naar de schoolbanken voor medisch- en afdelingsecretaresses
04 november 2017

Programma

 

09.00 uur Aankomst, registratie en koffie/thee

09.30 uur naar de lokalen

09.45 uur Lesronde 1

11.00 uur Pauze
11.20 uur Lesronde 2
12.35 uur Lunch
13.10 uur Mini Works-out met Carlos Lens
13.30 uur Start lesronde 3
14.45 uur Pauze

15.00 uur Start lesronde 4
16.15 uur Einde programma, borrel

 

Lessen (kies 4 uit 8):

 

1. Stoorzenders elimineren: zo kom je weer aan werken toe!
In je werk word je regelmatig afgeleid, omdat er collega’s aan je bureau staan, omdat de telefoon gaat en omdat er steeds e-mails binnenkomen. Minimaliseer die prikkels zodat je je kunt concentreren op je werk. Zet de melding van de e-mail uit, of doe de deur dicht. Het helpt ook als je niet met je gezicht naar de deur zit, zodat je niet iedereen ziet langskomen. En soms moet je jezelf even langere tijd concentreren, bijvoorbeeld voor het uitwerken van een notulen. Vraag dan aan een collega of zij even tot 12 uur de telefoon aanneemt. We laten zien hoe je stoorzenders binnen je werk kunt elimineren.

 

2. Yes we can! Denken in oplossingen
Ben je een kei in het constateren van knelpunten? Dat is een belangrijke kwaliteit, want zo kun je problemen voorkomen. Maar die focus op mogelijke problemen kost ook veel werkplezier. In ons hoofd stellen we hele ‘rampscenario’s’ op, terwijl we de meeste problemen gewoon onder controle kunnen krijgen. Verspil hier voortaan minder energie aan en zet zo’n probleem om in een kans. Tijdens deze les leer je op een creatieve manier problemen om te zetten in oplossingen.

 

3.  Mindful werken zorgt voor rust, aandacht en een betere focus
E-mails beantwoorden terwijl je met iemand aan de telefoon zit, een verslag uittypen terwijl je meeluistert naar de gesprekken van je collega’s… We denken allemaal dat we kunnen multitasken terwijl we in werkelijkheid onze concentratie steeds van het ene naar het andere project verschuiven, waardoor geen enkele taak onze volledige aandacht krijgt. Mindfulness leert je omgaan met de overweldigende stroom van afleidingen binnen je werk waardoor je een betere focus krijgt, efficiënter werkt en meer voldoening uit je werk haalt. Doe mee en ervaar het zelf.

 

4.  JA zeggen, NEE bedoelen: hoe handhaaf jij je grenzen?
Zeg jij vaak ‘Ja’ wanneer je eigenlijk ‘Nee’ bedoelt? Heb jij het gevoel dat je faalt als je iets niet wil doen? En hou je niet van confrontaties en conflicten? Dan is de kans groot dat je overvraagd of overwerkt raakt. Hoe stel je duidelijke grenzen, zowel naar de artsen als naar collega’s en naar de patiënten? Hoe zorg je dat je regelmatig even stilstaat bij de vraag: wat zijn mijn grenzen eigenlijk? In deze les krijg je praktische tips, oefen je met elkaar en wissel je ervaringen uit.

 

5. Vrouwelijke charme: zo krijg je dingen voor elkaar!
Als secretaresse moet je regelmatig invloed uitoefenen op je omgeving om dingen voor elkaar te krijgen. Maar hoe kun je dat op een effectieve manier doen? Probeer het eens met je vrouwelijke charmes! Uit onderzoek blijkt namelijk dat professioneel ‘flirten’ met je gesprekspartner een belangrijke bijdrage kan leveren aan hoe invloedrijk je bent. Tijdens deze les laten we zien hoe je door speels, vrolijk en vriendelijk gedrag meer voor elkaar kunt krijgen bij collega’s (zonder dat het onprofessioneel wordt).

 

6. Als iemand weerstand bij je oproept
Herken je dat? Iemand meldt zich bij jou en je voelt direct weerstand. Het is ‘die ene persoon’ waar je wel vaker moeite mee hebt’. Dat mag natuurlijk niet, maar toch. Het feit dat je dan geïrriteerd raakt, soms zelfs misschien boos wordt zegt ook iets over jouzelf. Als je dat gevoel bij jezelf wil veranderen kom dan naar deze workshop. Je leert daar hoe je op een handige manier om kunt gaan met weerstand die een patiënt bij jou oproept. Met die vaardigheid verbeter je meteen ook de communicatie tussen jou en de patiënt. Reuze effectief. Doe je mee?

 

7. Schrijf je mee met het Medisch Dictee?

Medisch jargon zit vol struikelblokken op het gebied van spelling. Natuurlijk ben je als professional getraind in die terminologie. De termen die je dagelijks gebruikt, zul je in je droom nog goed kunnen spellen. Maar soms komen er termen langs uit een vakgebied dat je sinds je opleiding niet meer bent tegengekomen. Weet je dan ook nog de weg in het potjeslatijn? Deze les is een mooie test. We spelen Nationaal Dictee met medische termen en bespreken het grondig na, inclusief handige tips voor het voorkomen van bekende valkuilen. Doe je mee?

 

8. E-mailmanagement: tijd besparen met outlook!
Op verzoek van veel medisch secretaresses bieden wij opnieuw een les aan over het gebruik van Outlook. Zou jij graag tijd willen besparen bij de verwerking van je e-mail, elke dag je Postvak IN leeg willen hebben en overzicht willen hebben op het werk dat voortkomt uit e-mail? Tijdens de les leren we je de fijne kneepjes. Bijvoorbeeld hoe je sneller kunt werken met je toetsenbord in plaats van je muis. En hoe je voorkomt dat je 1 mailbericht 6 keer leest? Na deze les vol praktische tips en slimme trucjes kun je Outlook nog beter voor je laten werken.

Locatie:
Hooghe Landt College Amersfoort

Vragen?
Dan kunt u contact opnemen met Steven Korteling.
Tel: 033 4345730
Email: skorteling@marktwo.nl

 

Inschrijven per post of fax?
Download hier het aanmeldformulier.