Cursusdetails

Laboratoriumonderzoek vormt een onmisbaar onderdeel van de eerstelijnsdiagnostiek. Maar welk onderzoek is bij welke patiënt en op welk moment in de ziektegeschiedenis zinnig en welk onderzoek niet? Wanneer is een uitslag extreem en wat moet er dan gebeuren?

Sinds Wilhelm Röntgen in 1895 de eerst röntgenfoto maakte (de hand van zijn vrouw Bertha), is ook beeldvorming als diagnostisch instrument niet meer weg te denken. De mogelijkheden zijn fors toegenomen: echo, CT-scan, MRI, PET; maar ook hier is steeds de vraag: welke vorm is bij welke patiënt relevant in jouw praktijk?

In dit zeer praktische programma richten we ons op jouw rol als het gaat om het zinnig en rationeel aanvragen en interpreteren van aanvullend onderzoek. Dat doen we aan de hand van 3 uitgewerkte casussen. En… heel interactief! We zullen regelmatig vragen naar jouw mening of welke keuze jij zou maken. En voor jouw eigen vragen is ook voldoende tijd ingeruimd. Deze dag geeft je een flinke kennis-boost op het gebied van “Lab- en Beelddiagnostiek.”

Ben je erbij? Wij zien ernaar uit.

Vriendelijke groet, Sprekers-duo:

Alessia van den Berg,                                                                                           Dr. Joost van den Berg
huisarts en docent                                                                                               AOIS Interne geneeskunde, Amsterdam Umc

Programma

09.30 uur  Inloop en registratie

10.00 uur  Opening, introductie en kennismaking met de zaal. Wij horen graag wat uw achtergrond is!
 Sprekersduo: Alessia van den Berg en dr. Joost van den Berg

10.15 uur   Startpresentatie

Aanvullend lab- en beeldonderzoek vormt natuurlijk een onmisbaar onderdeel van de diagnostiek in de huisartsenpraktijk. Maar welk onderzoek is bij welke patiënt en op welk moment in de ziektegeschiedenis zinnig en welk onderzoek niet? Wanneer is een uitslag bizar of extreem en wat moet er dan gebeuren? Wat is jouw rol daarin?

10.45 uur   Casus 1: Schildklier

De 78-jarige mevrouw De Vries (je mag al jaren Annie zeggen) ken je vooral vanwege haar suikerziekte. Verder heeft zij onder andere een struma. Recent was het nodig de geriater in te schakelen vanwege functionele achteruitgang en vermoeidheid. Ook bij jou blijft zij diverse klachten melden. Dat is nog eens een leuke puzzel!

11.30 uur   Pauze

11.50 uur   Casus 2: Lever en Nieren

Dhr. Hop is 56 jaar. Ook hem ken je vanwege zijn suikerziekte, maar hij heef ook COPD en de bloedwaarden van de lever zijn al tijden  verstoord. Ondanks zijn zware lichamelijke werk lukt afvallen maar niet. Eigenlijk klaagt hij nooit, maar ineens zit hij voor je: zijn buik is zo opgezet en voelt zó gespannen… Aan de slag!

12.35 uur  Lunchbuffet

Psstt….wat zijn trouwens de grootste verschillen in bloedwaarden als we terugkomen van de lunch? En wat zouden we zien op de echo van de maag?

13.15 uur  Casus 3: Hartfalen – stolling

Dhr. Past is 75 jaar en woont samen met zijn man niet ver van de praktijk. Hij komt graag lopend naar de praktijk, ook omdat hij van de cardioloog in beweging moet blijven. Hij heeft al jaren hartfalen en wordt daarvoor ook wel eens opgenomen. Vandaag belt hij op, of je alsjeblieft naar hem toe wil komen. De laatste weken gaat het lopen zo moeizaam… Je twijfelt even of je de patiënt niet gewoon naar de poli cardiologie moet sturen, maar dat is jouw eer te na. Toch!?

14.00 uur  “Ask me anything”

Wij leggen je tot slot nog een paar vragen en stellingen voor en er is tijd voor jouw nog niet beantwoorde vragen aan de sprekers.

14.20 uur   Afronding door voorzitter

14.30 uur   Einde studiedag

Voor wie is deze dag?
De inhoud van de lessen richt zich op praktijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners en doktersassistenten die in hun werk te maken hebben met het aanvragen en/of interpreteren van labwaarden en van uitslagen n.a.v. beeldvormend onderzoek.

Waar en wanneer?
Deze studiedag vindt plaats op donderdag 2 juni 2022. Locatie: Carlton President in Utrecht.

Even over corona?
Vanzelfsprekend houden wij ons op locatie aan alle dan geldende coronamaatregelen m.b.t. hygiëne, afstand, en verklaringen. Mocht het onverhoopt niet mogelijk zijn de studiedag fysiek aan te bieden dan verzetten wij de datum of bieden een online alternatief.

Accreditatie
De studiedag is voor 4 uur geaccrediteerd bij Kwaliteitsregister NVvPO, Kwaliteitsregister V&V en NVDA; de CADD.

Wat kost het?
Deze studiedag kost € 195.
In dit bedrag zijn consumpties, lunchbuffet en cursusmaterialen begrepen.

Hoe schrijf ik in?
Ga naar www.marktwo.nl en schrijf je online in.

Stel dat ik moet afzeggen?
Annuleren kan. Doe het wel schriftelijk/per e-mail naar info@marktwo.nl.
Tot 14 dagen voor de uitvoering betaal je € 25,- administratiekosten, korter voor uitvoering ben je het volledige inschrijfbedrag verschuldigd. Je kunt dan wel iemand anders in jouw plaats laten deelnemen. Neem daarvoor dan contact op met ons secretariaat: info@marktwo.nl.

Onze annuleringsvoorwaarden staan op onze website; www.marktwo.nl.

Contact met Mark Two Academy?
Als je vragen hebt, mail dan naar info@marktwo.nl o.v.v. Studiedag Lab en Beeld.

Folder
Datum

2 juni 2022 Carlton President Utrecht

Kosten

€ 195,-

Vragen?
Deel met uw collega’s